İş stresinizi nasıl azaltabilirsiniz?

Sürekli baş ağrısı çekiyor, sık sık unutkanlık yaşıyor, kahve ve sigarayı çok tüketiyorsanız stresle karşı karşıyasınız demektir. Stres, eğer gerekli önlemler alınmazsa ve başa çıkma yolları bulunmazsa kişinin tükenmesine neden olan bir durum.

Başarılı bir iş yaşamı ve özel yaşam için stresle başa çıkma yollarını kendiniz geliştirebileceğiniz gibi bu konuda yazılmış kaynaklar ve verilen eğitimlerden de yararlanabilirsiniz.

İşte size iş yaşamınızda stresten kaçınmanız için uygulayabileceğiniz birkaç öneri:

İşinizin akışı sırasında, olabildiğince çok meslektaşınız ve diğer çalışanlarla yapıcı, iyi, zevkli ve ödüllendirici ilişkiler kurun.

işlerinizi önem sırasına sokun ve zamanınızı en etkin şekilde kullanın.

Olabildiğince çok sorunu ele alabilmek için hedefler belirleyin ve bu hedeflere göre çalışın.

Patronunuzla, destekleyici ve özellikle etkin bir ilişki geliştirin. Patronunuzun sorunlarını anlayın, onun da sizinkileri anlamasına yardımcı olun.

Patronunuzla önemli iş konularında en son tamamlanma tarihinin gerçekçi olması için tartışın.

Geleceği inceleyin. Doğması olası olaylar hakkında, olabildiğince çok şey öğrenin ve bunları önceden görebilmek için ayırabileceğiniz kadar zaman ayırın. Bunlara tepki değil, uyum sağlayacak şekilde planlamanızı yapın ve yönetin.

Her gün, işinizden biraz kopmak ve gevşemek için zaman ayırın.

Vücudunuzu canlı ve uyanık tutmak için zaman zaman yürüyün.

Büronuzun bulunduğu alanda bir gürültü araştırması yapın ve gereksiz gürültüyü azaltmanın yollarını bulun.

Çevrenizde manzaranın ve zihninizdekilerin değişmesi için ofisten zaman zaman çıkın. Öğlen yemeğinizi ofisinizde yemeyin. Akşamları geç vakitlere kadar ofisinizde çalışmayın.

Dikkatinizi verdiğiniz ufak tefek ve önemsiz şeylerin miktarını azaltın.

Çalışmalarınızın kesintiye uğramasını sınırlayın. Her gün kesintiye uğramadan çalışabileceğiniz belirli süreler programlamayı, diğer zamanları da kendi amaçlarınız için korumayı deneyin.

Etkin bir şekilde iş devrinin nasıl yapılacağını bildiğinizden emin olun. Tipik bir iş günü envanterini çıkarın ve gerçekten devredilmesi gereken kaç şeyi devredilebilir gördüğünüzü belirleyin.

Yapıcı bir “kaygı listesi” hazırlayın. Sizi ilgilendiren sorunları ve karşılarına da bunlarla ilgili neler yapılabileceğini yazın. Böylece hiçbiri bilincinizi daha fazla rahatsız etmeyecektir.

 

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.