İşinden ayrılmadan önce yapman gereken 4 şey

İşinden ayrılmadan önce yapman gereken 4 şey

İş hayatında var olmanın her zamankinden daha zor olduğu günümüzde, bir türlü yoluna girmeyen bazı konular, seni işten ayrılma kararı almaya itebilir. İçinde bulunduğun durum tam olarak böyleyse, bu yazımız senin için…

İşini bırakmak kesinlikle aceleyle alınacak bir karar değil. İş yerine haber verip, ihbar süreni kullanmadan önce, yapman gereken dört ana şeyi senin için sıraladık.

Nedenini açıkla

İşinden ayrılmadan önce, bu kararı vermene neden olan şeyleri iyi anlamalısın. Kararını etkileyen tüm faktörleri belirlemen oldukça önemli. Genellikle çalışanları bu kararı almaya zorlayan birden fazla sebep var. Bu yüzden sadece bir nedene odaklanmamalısın. Neden istifa etmek istediğini anladıktan sonra bunun hâlâ doğru bir karar olduğunu düşünüyorsan, istifa etmen de daha kolay olacaktır. Kendine karşı dürüst ol, çünkü bu kolayca alınacak bir karar değil. Tüm seçeneklerini değerlendir ve tamamen bilinçli bir karar verdiğinden emin ol. Bu noktada avantaj ve dezavantajların bir listesini yapman, senin için yararlı olabilir. Görüşlerine önem verdiğin kişilerle konuşman da sana yol gösterecektir.

İşinden ayrılmadan önce B planın olsun

İşten ayrıldıktan sonra atacağın bir sonraki adım için bir plan yapmalısın. Bir işi bırakmak ve yeni bir iş bulmak, her zaman tek seçenek değil unutma. Bazen her şeye sıfırdan başlaman gerekebilir. Bu noktada yapabileceklerini iyi düşünmelisin. Eğer genel olarak iş yerinden memnunsan, ancak kariyerin açısından bir çıkmaza girdiğini düşünüyorsan, başka bir bölüme geçmek gibi seçenekleri zorlayabilirsin. Yöneticiler, çoğu zaman çalışanlarının işlerine karşı duydukları duyguları farkında olamayabiliyor. Bu nedenle proaktif ol ve duygularını anlatmak için zamanı kendin yarat.

Eksiklerini farkında ol ve harekete geç

Bir planın olduğunda, gerçeğe dönüştürmek için ne yapman gerektiğini düşün. Hangi becerileri edinmen gerekiyor? Bu becerileri geliştirmene yardımcı olacak ne tür eğitimler var? Başlamayı planladığın yeni pozisyon, farklı eğitimler almanı gerektirecek mi? Bunları yapmak için ne kadar zamana ihtiyacın olacak? Bu soruların cevabını bulman, süreci kapsamlı bir şekilde değerlendirmeni sağlayacaktır.

Maliyeti hesapla

Sahip olduğun maddi birikimi hesaplamadan işten ayrılman elbette ki hiç akılcı değil. Hızla yeni bir iş bulacağının garantisi yok. En az üç ay boyunca gelir akışı olmadan kendini geçindirebilecek misin? Bu soruya vereceğin cevap çok önemli, çünkü finansal kaygılar taşırsan bu sana ek stres olacaktır. Bu nedenle tahammül edilemeyecek bir çalışma ortamında olmadığın sürece, yeni bir iş ararken finansal gücü de elden bırakmamak için mevcut işinde kalmak en iyisi.

Bulunduğun sektör ve pozisyondaki yeni iş fırsatlarını keşfetmek istersen, Kariyer.net iş ilanları sayfasından sana uygun olan ilanları filtreleyebilirsin.

Kaynak: Forbes

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.