İşinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Vivi Soryano_icKariyer, uzun soluklu bir yolculuk. Kariyer seçimini yaparken aslında hayatımızı nasıl geçireceğimizin bir seçimini de yapıyoruz. “Günümüzün en az üçte birini nerede, ne yaparak geçireceğiz? Bu bizi mutlu edecek mi? Kimlerle birlikte çalışacağız? Seyahatlerimiz olacak mı? Ailemiz ile ne kadar vakit geçirme şansımız olacak? Kalabalık bir aile istiyorsak, işimiz bu aileye bakacak imkanları bize sunacak mı? Hatta işimizin şehir dışı, yurt dışı görevler gerektirdiği durumlarda nerede yaşayacağız?” gibi soruları kendimize sormamız gerekiyor. İşte insparkus Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Vivi Soryano ile insparkus Koç Operasyonu Direktörü Özlem Sarıoğlu şu tavsiyeleri veriyor.

 

 

Yeni mezunlar yapabilecekleri işleri araştırmalı

Okudukları bölümden memnun olmayan üniversite öğrencilerinin umutsuzluğa düşmemelerini söyleyen Soryano, “Bugün ortalama bir insan ömrü içinde  aldığı mesleki eğitim ne olursa olsun  kişinin en az 3 farklı kariyer yapacağı öngörülüyor. Yani kariyer değişimi normal bir süreç haline geldi. Bölümünden memnun olmayan gençlerin öncelikle bölümlerinde neyi sevmediklerini iyice tanımlamalarını öneriyoruz. Bazen sevilmeyen birkaç ders, kötü geçmiş bir staj tecrübesi kişileri mutsuz ediyor. Memnun olmadığınızın ne olduğunu tam olarak tarif edebildiğinizde, neyin sizi memnun edebileceğini de tarif etmeye başlamış oluyorsunuz” yorumunu yapıyor. Sarıoğlu’na göre ikinci önemli konu ise, “meslek” ile “kariyer” in farklı şeyler olduğunu hatırlamak.

“Bir mesleki eğitim birçok kariyerin kapısını açabilir” diyen Soryano, okudukları bölümden mezunların yapabilecekleri iş alanlarını etraflıca araştırmalarını öneriyor. Araştırdıkça bölümle ilgili ilk akla gelenin çok dışında alternatifler olduğunu birçok danışanlarında gördüklerini vurgulayan Sarıoğlu, almakta oldukları eğitimi stajlarla, yarı zamanlı işlerle, yan dal – çift ana dal veya yüksek lisans gibi programlarla, okul dışı aktivitelerle destekleyerek hayallerine yaklaşabilirler. Bununla beraber okuduğu bölüm ile hayalleri arasında hiçbir ortak yön olmayan kişiler hayallerine uygun olan eğitimi almak için tekrar sınava da girebilir” diyor. Öğrencilerin bunu bazen “geçmiş yıllarımı yakmak” olarak yaşadıklarını, aslında hem önlerinde bir bütün ömür olduğunu, hem de hiçbir deneyimin yok olup gitmediğini, mutlaka işlerine yarayacağını hatırlattıklarını belirten Soryano, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Burada kilit olan, kişinin bölümünü gerçekten sevip sevmediğini, başka faktörlerden etkilenmediğini, eğer bölüm değiştirmek istiyorsa yeni geçmeyi hayal ettiği bölümü idealize etmediğini, orada gerçekten mutlu olup olamayacağını araştırmak. Elbette kaygı düzeyi oldukça yüksek bir süreçten bahsediyoruz. Kariyer koçu olarak bizim görevimiz bu endişe yüklü sorgulamayı gerçekçi olarak yapabilmesi için kişiye destek olmak…

Makalenin devamı için tıklayın>>

En güncel iş ilanları için tıklayın>>

Staj ilanları için tıklayın>>

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.