Çalışmaktan yorulmayan, gecesi gündüzü iş olan, tabiri caizse işkolik olan bir yöneticiniz varsa ve yöneticinize ayak uydurmakta zorlanıyorsanız ancak “işten kaytaran” biri olarak da görünmek istemiyorsanız ne yapmanız gerekiyor? İşte işkolik bir yönetici ile çalışmanın yolları.
Sürekli iş düşünen, evinden ziyade iş yerinde vakit geçiren, ne hafta sonu ne de yıllık izin bilen yöneticilerle iş dünyasının en çok karşılaşılan durumlarından biri… İşkolik yöneticilerle çalışan pek çok çalışan sürekli mesaiye kalma, yoğun çalışma, gece geç saatlerde bile maillere cevap vermek zorunda olma ve kendine- özel hayatına yeterli vakit ayıramama gibi sorunlardan şikayet eder. Ancak günün sonunda işlerini kaybetme korkusu nedeniyle çoğunlukla sıkıntılarını dile getiremez. Peki bu sıkıntıları yaşayan çalışanların ne yapması gerekiyor?
İşte işkolik bir yöneticiye sahip olanların yapması gerekenler:
Yöneticinizin bakış açısını göz önünde bulundurun
Gecesi gündüzü iş olan bir yöneticiyle çalışıyorsanız, yöneticiniz sizden de aynı şekilde çalışmanızı bekliyorsa ve bu durum artık sizi her yönüyle etkiliyorsa öncelikli olarak kendinizi yöneticinizin yerine koyun. Yöneticiniz hakkında peşin hükümde bulunmadan önce onun perspektifinden bakarak konuları değerlendirin. Yöneticinizin konumunda her şey nasıl gözüküyor? Yöneticiniz ne tür baskılara göğüs geriyor? Yürüttüğü projelerin ve çalışmaların teslim tarihleri ne kadar gerçekçi? Yöneticinizin işle ilgili öncelikleri neler? Bu sorulara cevap bulduğunuzda yöneticinizi duygusal olarak değil mantığınızla değerlendirmiş olursunuz.
Probleminizin ne olduğunu tespit edin
İşinizde sizi neyin huzursuz ve rahatsız ettiğini bulun. İşinizin ne kadar çok olduğu mu, yöneticinizin sizden beklediği işlerin sürekli çok acil olması mı, yöneticinizin gerçeklikten uzak olan mükemmeliyetçi beklentisi mi? Probleminiz her ne ise onu bulun ve kendi çalışma tercihinizi, prensiplerinizi belirleyin. Yöneticinizde suçu aramadan önce kendi hatalarınızı göz önünde bulundurun. Yöneticinize şikayetlerle gitmeniz sizin açınızdan olumsuz sonuçlanabilir. Bunun yerine yöneticinizin kapısını, sizi işinizde daha mutlu kılacak yaratıcı iş fikirleriyle, iş yöntemleriyle çalın. İşinizle ilgili kafa yormanızın ve yaratıcı fikirler bulmanızın yöneticiniz tarafından saygıyla karşılanacağını ve dikkate alınacağını unutmayın.
Yöneticinizle konuşun
Yöneticiyle konuşmak genellikle çalışanlar için kolay olmaz. Hele ki konu işle ilgili sıkıntılar ve beklentiler ise birçok çalışan için bu konuyu konuşmak imkansıza yakındır. Hemen hemen tüm çalışanlar yöneticileri tarafından yanlış yorumlanmaktan, tembel ya da “işten kaçıyormuş” gibi algılanmaktan korkar. Bu nedenle konuşma yaparken sakin kalmaya ve konuşmanızın içeriğinin çözüm odaklı olmasına gayret edin. Bu konuşmadaki amacınızın sınırlarınızı belirlemek ve başarılı bir şekilde çalışmanız ve verimli olmanız için uygun şartları oluşturmak olduğunu unutmayın.
Eğer probleminiz;
-Geç saatlerde sizden maillerine cevap bekliyorsa
Yöneticiniz gece geç saatlerde bile mail atıyor ve sizden maillerine cevap bekliyorsa durumdan şikayet ettiğinizi belli eden bir tavır takınmak ve “Bana geceleri mail atmayın” demek yerine, geç saatlerde mailleri kontrol etmenin sabah erken kalkamamanıza ve işe dinç gelmemenize sebep olduğunu söyleyebilirsiniz. Kendisinden acil durumlar için telefonunuza mesaj atmasını isteyebilir ve bu şekilde işten kaytarmadığınızı ancak sizin de bir çalışma yönteminizin ve özel hayatınızın olduğunu yöneticinize düzgün bir biçimde ifade edebilirsiniz.
-İş yoğunluğundan şikayet ediyorsanız
İşlerinizin yoğunluğu sizi sürekli olarak daha fazla çalışmaya ve mesaiye kalmaya itiyorsa bu duruma önceliklerinizi belirleyerek çözüm bulabilirsiniz. Bu nedenle öncelikli olarak yöneticinizle birlikte yapacağınız haftalık toplantılar organize edin ve bu toplantılarda hangi işlerin öncelikli olduğunu hangilerinin ikincil olduğunu belirleyin. Yöneticinize günlük rutin işlerinizi ve öncelikli olan işlerinizi anlatın ve programınızın yoğunluğunu ona gösterin. Böylelikle yöneticiniz neleri yapabileceğinizi neleri yapamayacağınızı görmüş olur.
Yapın
-Olaylara sadece kendi çerçevenizden değil, yöneticinizin perspektifinden bakarak iş süreçlerini anlamaya ve duygusal kararlar vermemeye çalışın.
-Daha verimli çalışabilmeniz ve başarılı olabilmeniz için tercih ettiğiniz çalışma biçimini yöneticinizle konuşun.
Yapmayın
-Sürekli şikayet etmeyin. Sürekli şikayet etmek yöneticinizin gözünden düşmenize neden olur. Sızlanmak yerine çalışma tercihinizi belirtin.
-Yöneticinizin üzerinizdeki baskıdan haberi olduğunu ve bilerek sizi strese sürüklediğini düşünmeyin. Programınızda nelerin olduğunu ve ne kadar çok çalıştığınızı yöneticinizin bilmesini sağlayın.
Yorum yapmak ister misin?