Mülakatta heyecanını yatıştırman, kendinden emin ve bilgili bir imaj çizmen aslında düşündüğün kadar zor değil. Sadece sık yapılan yanlışlar hakkında fikir sahibi olman gerekiyor. İhtiyacın olan püf noktaları bu yazımızda.
Quora’nın kullanıcıları arasında yaptığı araştırma, en sık yapılan ve negatif bir iş görüşmesi deneyimine neden olan hataları ortaya koydu. Görüşmeye gitmeden önce bu hatalara göz atmanda fayda var.
Kendini “fazla” göstermek
Mülakatlarda ilgili bir aday gibi görünmen için kesinlikle sessiz kalmaman gerekiyor; ancak burada sessiz kalmakla çok konuşmak arasındaki dengeyi koruman şart. Kendini çok fazla öne çıkarmaya çalıştığın bir senaryoda karşı taraf bunu bir “Ego şov” olarak algılayabiliyor ve durumdan pek hoşnut kalmayabiliyor. Kendini fazlasıyla ortaya koyma çabasının bir risk olduğunu unutma ve yerinde cümlelerle kendini ifade etmeye çalış.
Ödevini yapmamak
İçinde bulunduğumuz dijital çağda artık online olarak herkesin ve her şeyin dijital bir ayak izi var. Takibin bu derece kolay olduğu bir dünyada bunu avantaja çevirmek çok basit. Şirket, iş, işe alım uzmanı gibi önemli noktalarda ön hazırlık yaparak görüşmeye gitmelisin. Hazırlıklı olman hem seni etkileyici bir aday yapacak hem de özgüveninin yüksek olduğu bir görüşme geçirmeni sağlayacak.
Cevaplar uydurmak
Görüşmede fark yaratmak için her soruya bir cevabının olması gerektiğini, aksi halde şansının olmayacağını düşünebilirsin. Oysa her soruya bir cevabın olmayabilir ve bu çok normal. Çok emin olmadığın cevaplar vermek yerine, basitçe konuya hakim olmadığını söylemen bazen çok daha etkileyici olabilir ve seni zor duruma düşmekten kurtarabilir.
Hiç soru sormamak
Mülakatı tek taraflı düşünmemek gerekiyor. Hiç değilse yapacağın iş hakkında soracağın sorular seni öne çıkarabilir. İşe alım uzmanları, kendileriyle etkileşim içerisine giren adayları daha net hatırladıklarını, mantıklı sorular soran adayların çok daha fazla dikkat çektiğini ifade ediyor.
Gereksiz özür dilemek
Mülakatta elbette herkes gibi sen de hata yapabilirsin. Dilin sürçebilir, kendini istemediğin bir şekilde ifade edebilirsin. Söylediğin şey kırıcı, yanlış anlaşılacak bir şey olmadığı sürece yaptığın her ufak hata için özür dilemen gerekmiyor. Gereksiz ve sık özür dilemenin bir zayıflık ve güçsüzlük imajı çizdiğini unutma.
Mevcut işverenini şikayet etmek
Asla yapmaman gereken şeylerden biri de sıklıkla işinden, işvereninden şikayet etmek. Kısaca memnun olmadığını ifade edebilirsin; ama bunun üzerinde uzun uzun durmaman, işvereninin şahsına yönelik ifadeler kullanmaman çok önemli. Hiçbir işveren, bir adayın mevcut işverenini sevmediği için iş değiştirmek istediğini bilmek istemez.
Sürekli “evet” ya da “hayır” demek
Çok uzun ve detaylı cevaplar vermeye gerek olmadığı gibi, iş görüşmesinde sana sorulacak sorulara sıklıkla sadece “evet” ya da “hayır” dememen de gerekiyor. Kişiliğinden ve yeteneklerinden bir iz taşımayacak bu cevaplar, sıradan ve parlak olmayan bir aday sanılmana neden olabilir.
Fazla çalışılmış cevaplar
Mülakatta üzerinde fazla çalıştığını, çok fazla pratik ettiğini belli eden cevaplar da vermemen gerekiyor. Sorulara vereceğin cevaplar üzerinde elbette düşünebilirsin; ama düşüncelerini doğallıkla ifade etmenin çok daha etkileyici olacağını unutma.
Telefona bakmak
Görüşme esnasında telefonunu sessize alarak masaya koymamalı, tamamen kapatmalısın. Bu şekilde dikkatin dağılmaz, telefon ekranına bakarak yanlış bir izlenim vermemiş olursun.
Kaynak:Quora
Yorum yapmak ister misin?