İşten ayrılırken nelere dikkat etmelisin?

İstifa hassas bir konudur. Kendinden emin bir şekilde istifa etmek kolay olabilirken, arada kalmak, bir türlü karar verememek veya çok sevdiğin bir işi başka nedenlerle bırakmak zorunda kalmak da bir o kadar zor olabilir. Her durumda, istifa iyi düşünülmeli ve karar değerlendirilerek alınmalıdır. Peki, istifa etmeye karar verdikten sonra neler yapmalısın? Neler yapmamalısın?

İstifa etmeye karar verdikten sonra başta iş kanunları nedeniyle olmak üzere farklı süreçler seni bekliyor. İstifa etmeyi istesen de istemesen de her iki durumda da hassas, kırılgan ve stresli olabilirsin. İstifa mektubunu yazdıktan sonra ne yapacağını tam olarak bilmeyen ve kafası karışık çalışanlar için yapılması ve yapılmaması gerekenleri listeledik.

Yapılması Gerekenler

  • İstifa mektubunu özenle hazırla. Bunun için destek alabilir ve doğru olmasına özen gösterebilirsin. İstifa mektubunu yöneticinin masasına bırakmak veya mail atmak yerine yüz yüze konuşmak önemlidir. Cesaretli olup süreci yüz yüze konuşmak, söylemek istediklerini ifade etmen açısından da kritiktir.
  • Ayrılma nedenlerini belirtirken yapıcı eleştiriler yap. Öfkeli bir konuşma yapmak stresini artırırken, yöneticinin gerçek nedeni algılamasını engelleyebilir. Açık, dürüst ve sakin olmak daha iyi bir yoldur.
  • Her türlü senaryo için hazırlıklı ol. Yönetici, eğer maaş yüzünden ayrılmak istiyorsan daha iyi bir maaş veya pozisyon teklifinde bulunabilir. Bu durumu da hesaba katıp detayları, nasıl hareket edeceğini düşünerek istifa konuşması yapmalısın.
  • Yardımcı ol. Geride kalan meslektaşlarını aniden büyük bir iş yükü altında bırakmak etik değildir. Bu nedenle ekibinle durumu konuşmalı ve bir acil durum planı geliştirmelisin.
  • İletişimde kal. Meslektaşların ilerisi için iyi bir referans veya kontak olabilir. Bu nedenle ayrılırken iletişim numaralarını almalı ve sosyal medya hesaplarını takip etmelisin. İletişimde kalmak kariyer planlaması açısından önemlidir.
  • Referans istenecek kişilerin listesini yap. Referans verecek kişinin hangi açıdan faydalı olacağını iyi tespit etmelisin.

Yapılmaması Gerekenler

  • İstifa mektubunu asla sinirli veya aşırı duygusalken verme.
  • Karar aşamasında işin sadece olumsuz yönlerine odaklanma. Her işin iyi bir tarafı vardır. İyi düşünmelisin.
  • “Canım sadece istifa etmek istiyor, neden belirtmek zorunda değilim” deme. Kısa bir açıklama yapmak ilerisi için önemlidir.
  • İhbar süresinde çalışmam deme. Bu yasal bir süredir. Aksi halde sıkıntı yaşaman olasıdır.
  • İşten ayrılır ayrılmaz sosyal medyada veya çevrende işi ve eski yöneticiyi kötülemeye başlama. Hem etik değildir hem de başına iş açabilir.
  • Arkada bırakılan meslektaşların için işleri güçleştirme. İşleri temiz bir şekilde tamamlamak takdir topladığı gibi yeni iş fırsatları çıktığında referans noktasında da önem kazanır.
  • “Oh, iyi ki de gidiyorum. Siz kalanlar zavallısınız…” mesajı verecek konuşmalardan sakın. İşe ihtiyacı olan veya işinden mutlu olan diğer çalışanların motivasyonunu bozmak anlamsız ve kötü niyetli bir davranıştır.
Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.