İşten ayrılmadan önce cevaplamanız gereken 10 soru

Etohum, kendi işini kurmak ve girişimcilik dünyasına adım atmak isteyen genç profesyonellere yol göstermek için maaşlı işten istifa etmeden önce girişimci adaylarının yanıtlaması gereken kritik soruları ve yanıtlarını derledi.

isten-ayrilmadan-once1Günümüzde girişimcilik artık bir hayal ya da hevesin ötesinde, son yıllarda birçok başarılı örneğin çıktığı ciddi bir ekosistem haline geldi. Gelecekte girişimciliğin ekonomilere yön verecek bir güç olması bekleniyor. Yani günün birinde riske girecek, çılgınca görülen hedeflerin peşinden gidecek girişimciler, geleceğin büyük şirketlerini yaratacak.

Girişimciler genelde üniversite günlerinde harekete geçiyor olsalar da aslında bunun için bir yaş ya da eğitim sınırlaması yok. Ancak belirli bir tecrübe sahibi olmak, iş hayatının ve ekonomiyi yönetmenin inceliklerini öğrenmek için başlarda iş hayatına atılmak oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Esas soru ise işten ne zaman ayrılıp tam zamanlı bir şekilde kendi projenize yoğunlaşacağınız. Bunun için ideal bir formül sunmak pek mümkün değil. Öncelikle gerçekten işlerin yarı zamanlı yürüyemeyecek kadar büyüdüğünü görmelisiniz. Gerçekten iki işi aynı anda yürütemeyeceğinizi görmeden maaşlı işinizi bırakmamalısınız. Ardından da sıra bu 10 soruya yanıt aramaya gelecek…

isten-ayrilmadan-once3Bu beni daha mutlu yapacak mı?

İstifanızı vermeden önce yeni düzenin sizi daha çok mutlu edeceğinden emin olmalısınız. Birçok insan için standart mesai düzeni bir işkence gibidir. Ama kendi işinizi yürütmenin de farklı zorlukları olacağını unutmayın.

Harcamalarımı nasıl karşılayacağım?

Yeni düzende size maaş veren kimse olmayacak! Mevcut harcamalarınız ve iş giderlerinizi karşılamak üzere bir birikiminiz var mı? Eğer birikiminiz yoksa bile yeni iş düzeni bu giderleri bir an önce karşılamaya başlayabilecek mi?

,isten-ayrilmadan-once6Zamanlamam doğru mu?

Belki eşiniz hamile ve annenizin de sağlık masraflarını üstlenmiş durumdasınız. Bu yeni bir şirket kurmanın stresini kaldırmak için pek de doğru bir zaman olmayacaktır. Bir girişimcinin zihni ve cebi yorgun düşmemeli.

Ailem ve arkadaşlarımdan bu konuda destek görecek miyim?

Aile ve arkadaşların tüm olumsuz yorumlarına rağmen başarılı olabilirsiniz. Ancak onlarla konuşmak farkındalığınızı arttırmak için doğru olabilir. Gerçekten istediğiniz bir şeyin peşinden mi gidiyorsunuz yoksa sadece var olan zor durumdan bir kaçış mı hedeflediniz? Elbette sizi hayallerinizden uzaklaştırmalarına müsade etmeyin. Ama onların desteğiyle de çok daha çabuk şekilde başarıya ulaşabileceğinizi unutmayın.

isten-ayrilmadan-once2

Yaşam tarzımı değiştirmek istiyor muyum?

Maaşlı bir iş ile kendi işinin sahibi olmak arasında büyük farklar var. Çok çalışmaktan şikayetçi olup kendi işinizi kurduğunuzda rahat edeceğinizi düşünüyorsanız, inanın kararınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. İş sahibi olarak inovatif, yaratıcı ve proaktif olmanız gerekir. Maaşlı işinizde kendinizi garanti altında ve güvende hissedersiniz. Girişimcilik ise heyecanı ve aksiyonu bitmeyen bir serüvendir.

Kendi işimin patronu olacak kadar disiplinli miyim?

Birisi size sabah 8’de işinizin başında olmanızı söylemediğinde de işinizin başında olacak mısınız? Bir işin bitmesi gereken zamanı belirlerken kriterleriniz neler olacak? Plazadaki güzel ofisi bırakıp evde çalışırken de motive olabilecek misiniz?

isten-ayrilmadan-once7 İşimden istifa etmeden yeni düzeni nasıl denerim?

İşiniz ile ilgili bir “beta” çalışma yapmalısınız. Kendinize yeni düzeni keşfedecek kadar bir deneme süreci tanımalısınız. Bir kafe açma planınız varsa öncelikle bir kafede part-time çalışmak mantıklı olabilir.

Bu iş için geliştirmem gereken özelliklerim var mı?

Yapmayı planladığınız iş ile uyuşuyor musunuz? Yoksa henüz yeterli olmadığınız alanlar mı var? Çabuk değişen ekosistemlere uyum sağlayıp güncel kalmak başarı için oldukça önemli.

isten-ayrilmadan-once5

İş fikrim gerçekten de değerli mi?

Para kazanma amacı taşıyan ne iş yaparsanız yapın bunun pazarlanabilir olması gerekir. İş modeliniz güncel mi ve güncel kalacak mı? Hedeflediğiniz müşterilerin size para vermeye istekli olacağı bir iş mi planladınız? Bu sorulara cevap bulmadan adım atmayın.

İş planım var mı?

Bir roman kadar uzun bir plana ihtiyacınız yok. Ancak ne iş yapacak olursanız olun bir iş planına ihtiyacınız var. Satış ve pazarlama çalışmalarınızı içeren bir plan sizin için bir yol haritası olacak.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin Gazetecilik Bölümü'nde yazılı basın muhabirliği, TV muhabirliği ve foto muhabirliği alanlarında eğitim aldı. Son sınıfta Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi-Pazar eklerinde bir yıl boyunca staj yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü'nden mezun oldu. Yedi yıldır birçok dergi için içerikler hazırlayarak fotoğraflar çekti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.