İşten çıkarılmak genel olarak kötü bir deneyimdir. Sonuçta belli bir zaman ve enerji harcadığın iş, bir anda elinden alınmıştır; ancak bu olumsuz görünen durum, doğru süreç yönetimiyle pozitif sonuçlar almanı da sağlayabilir. Nasıl mı?
İşten çıkarılmanın en kötü yanlarından biri şüphesiz ki gelirinin kesintiye uğrayacak olmasıdır. Ne kadar süre devam edeceği bilinmeyen bu durum, elbette kaygı düzeyini arttırabilir. Bu endişelerin haklı yanı olsa da bazen kötü gibi görünen durumların iyi olaylara sebep olacağı da unutulmamalı. Bu nedenle işini kaybetmenin getirdiği hayal kırıklığını atlattığında seni bekleyen daha iyi bir şeylerin olduğunu da bilmelisin.
Artık biraz boş zamanın olduğuna göre enerjini kendini geliştirmeye harcayabilirsin. İşten çıkarıldıktan sonra kendini yeniden markalamanın en önemli yollarını senin için paylaşıyoruz!
Kendini düşünmeye zaman harca
Kendini düşünmek, bu sürecin en önemli kısmıdır; çünkü nereye gittiğini bilmeden hedefe varman mümkün değil. Tam olarak neyi başarmak istiyorsun? Sahip olduğun zamanı, gelecekte sahip olmak istediklerine odaklanarak değerlendir. Kendini yeniden markalamak bilinçli olmayı gerektirir; kendini bir sonraki seviyeye nasıl taşıyacağın konusunda spesifik olman önemli.
Beceri geliştirmeye yatırım yap
Becerilerin seni rekabette öne çıkaracak ve alanında sana rekabet avantajı sağlayacaktır. Hangi sektörde olursan ol, ister teknoloji, ister pazarlama stratejileri, ister tüketici eğilimleri olsun, sürekli olarak değişimlere ayak uydurmak çok önemli. Bu sürekli değişikliklere başarılı bir şekilde yön vermek, proaktif bir yaklaşım gerektirir. Bu nedenle, işsizlik zamanını kurslara katılarak ve sektörün hakkındaki gelişmeleri takip ederek geçirmende fayda var.
İmajını değiştir
İmajın markanın en önemli parçasıdır; çünkü insanların ilk gördüğü şey budur. Şirketler kendilerini yeniden markalaştırdıklarında kendilerine bir imaj revizyonu yaptırırlar. Amacın işten çıkarılmadan önceki halinden daha iyi görünmek olmalı. CV’ni hedeflediğin sektör/iş özelinde güncelle, network’ünle iletişime geç vb.
Mesajını güncelle
Yeniden markalaştığına göre markanın mesajı da değişmelidir. Yeni bir yolculuğa çıktığın için değerlerin, temel ilkelerin ve inançların biraz farklı olabilir. Mesajını yeni imajınla ve başarmayı umduğun hedefle uyumlu olacak şekilde güncellemeye zaman ayır.
Adını ortaya çıkar
Her şeyi yerine getirdikten sonra ve kurumsal dünyaya geri dönmeye hazır olduğunda, ağ kurmaya başla ve ismini hedef kitlene duyur. Sektöründeki insanlar eski seni tanıyordu, şimdi yeni markanla birlikte yeni seni de ortaya çıkarmanın zamanı geldi. Hem çevrim içi hem de çevrim dışı ağ oluşturma etkinliklerine katılmak için çaba göster; çünkü tutarlı katılım, sektöründe markanın genel imajını geliştirecek bir itibar oluşturmana olanak sağlar.
Yeniden markalamanın emek gerektirdiğini anlamak önemli. Arzu ettiğin ödülleri aldığından emin olmak için bu çabaya zaman ve enerji harcaman gerekiyor. Unutma ki yeniden markalama yeni bir şey değil, şirketler bunu çok önceden beri yapıyor, önemli olan hedefe uygun olarak yapmaktır.
Kaynak: 1