Kendi isteğinle işinden ayrılıyor olsaydın, bu kararı almana neden olan gerçek nedenleri İK uzmanıyla ya da yöneticinle paylaşır mıydın? Gerçek şu ki birçok kişi onları işten ayrılmaya iten nedenleri doğrudan ifade etmiyor. Peki, bunu neden yapıyor?
Günümüzde kurumsal birçok şirket, işten ayrılan çalışanlarıyla “çıkış görüşmesi” yapmak istiyor. Ancak çalışanların çoğu tabir yerindeyse giderayak köprüleri yıkmamak adına onu işten ayrılmaya iten gerçek nedenleri paylaşmıyor. Aslında bu noktada çalışanların dürüst geri bildirim vermelerini engelleyen birçok neden var…
Çıkış görüşmeleri hem işveren hem de çalışanlar için karşılıklı olarak zor bir durum. Şirketler bu konuşmaları yapmak istiyor; çünkü henüz kendisiyle birlikte çalışan kişileri daha uzun süre bünyesinde tutabilmenin ipuçlarını keşfetmeye çalışıyor.
İşverenler çıkış görüşmelerinde kendilerini geliştirebilecekleri noktaları yakalamaya çalışırken, bazı sorular üzerinde yoğunlaşıyor.
İşten çıkış mülakat soruları nelerdir?
- Neden ayrılmak istiyorsun?
- Yöneticinle uyumlu çalışıyor muydun?
- İşten ayrılmayacak olsan, yöneticinde nelerin değişmesini isterdin?
- Neler değişirse ayrılma kararından vazgeçersin?
- Ücret politikasını yeterli buluyor muydun?
- Aldığın eğitimler yeterli miydi?
- Şirketi sen yönetiyor olsaydın, ne gibi değişikler yapardın?
- Ayrıldıktan sonra yerine gelecek kişiye ne önerirsin?
- Çalışmak istediğin şirketten beklentilerin neler?
Elbette tüm sorular bunlarla sınırlı değil. Şirkete, sektöre ve pozisyona göre sorulan sorular değişebilir. Biz bugün en sık sorulan soruları seninle paylaştık. Şirketler, tüm bu sorulara alacakları cevaplarla kendileri için gelişim alanı ararken, çalışanlar ise referans kaybetme endişesi gibi benzer nedenlerden bu sorulara açıkça cevap vermeyi tercih etmeyebiliyor. Düşüncelerini dürüstçe ifade etmenin kurumsal kültürü değiştirmeye yetmeyeceğini, ama kendine zarar verebileceğini düşünüyor. Bu nedenle pek çok insan, bu süreci yumuşak bir dille ve pozitif noktalara dikkat çekerek geçiriyor. Negatif bir şey söylemiyor; çünkü mevcut yöneticilerini inciterek gelecekteki referanslarını olumsuz etkilemek istemiyor. Bazı insanlar ise çıkış görüşmesi yapmayı kesinlikle reddediyor.
Aslında burada önemli olan şirketlerin iyi bir kültüre sahip olmaları. Çalışanlarına her bakımdan güven ortamı sunan şirketlerde, çalışanlar da özgürce kendini ifade edebilir. Aksi halde bu görüşmeler, formaliteden öteye geçemeyerek verimsiz olacaktır.
Öyle sanıyoruz ki saygıyı yitirmeden düşüncelerini objektif olarak dile getirmek en iyisi. Eğer yolunda gitmeyen şeyleri düzeltme eğilimindeki bir şirkette çalışıyorduysan yapacağın geri bildirim, geride kalan çalışanlar için bazı konularda iyileşme sürecini başlatabilir.
Ne dersin?
Yorum yapmak ister misin?