Günümüzde işten çıkarmalar gerek ülkemizde gerek dünyada oldukça sık yaşanmakta.. İşyerinizde herşey yolunda mı? İşten çıkarma dönemine girilme olasılığından nasıl haberdar olacaksınız ve bu zorlu dönem boyunca nasıl davranmanız, nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İşinizi sevmeniz ve işinizde iyi olmanız yeterli mi? Bu ve buna benzer soruların yanıtları aşağıdaki makalede bulabilirsiniz.
İşten çıkarmaların yaşandığı firmalarda gerek işten çıkarılan gerek işlerine devam eden personel için daha da zor bir dönem başlamış demektir. İşine son verilen bireyler hem yeni iş arama mücadelesi içine girecekler hem de işten çıkarılmış olmanın getirdiği stresle ve psikolojik zorluklarla mücadele edeceklerdir. İşte kalmayı başaranlarsa “acaba ben de işten çıkarılacak mıyım?” endişesini duyacak ve işten çıkarılan arkadaşlarının da işlerini üstlenmelerinden ötürü, stres ve sorumlulukları oldukça artacaktır. Her iki grup birey için de zorluklarla dolu olan bu dönemin sinyallerini önceden alabilmek,ancak yöneticinizin ve iş arkadaşlarınızın size yolladığı mesajları doğru anlayabilmenizle mümkün olur.
Yöneticinizle ve çalışma arkadaşlarınızla aranızın iyi olması her zaman için olumlu bir işarettir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, olumlu olduğunu düşündüğünüz ilişkinizin gerçekten olumlu olup olmadığıdır. Yöneticiniz eskisi gibi inisiyatif kullanmanıza izin veriyor mu, ya da tek başınıza çalışmanız yerine artık sizi sürekli denetleneceğiniz projeler içine mi sokuyor? Bu tip noktalar çoğu zaman gözden kaçırılsa da aslında yöneticinizin size olan inancını kaybetmeye başlayabileceğine dair ilk işaret olarak görülmelidir.
İş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinize göz atıldığında her zaman dahil olduğunuz toplantılara hala çağrılıyor musunuz? Önemli projelere dahil ediliyor musunuz yoksa çeşitli nedenlerden ötürü toplantıların ve projelerin dışında mı kalıyorsunuz? Bu noktalara dikkat edip nedenlerini öğrenmeye çalışmalısınız.
Yakın geçmişte yöneticiniz iş performansınızda düşüş olduğunu söyledi mi? Beklediğiniz terfiyi hala alamadınız mı? Özellikle performans değerlendirmeniz sırasında yöneticinizin olumlu bir tavır içinde olmaması, dikkate almanız gereken bir durumdur.
Yukarıda sayılan noktaların hepsi sizin daha yoğun ve istikrarlı çalışmanız sayesinde olumlu hale dönüştürebileceğiniz konulardır. Profesyonel iş hayatında her çalışan belli düşüş evreleri geçirir. Önemli olan bu düşüşün farkında olmak ve bunu ciddiye alıp, hemen toparlanmaya başlamaktır.
Kimi noktalar ise sizden bağımsız gelişen ve dış nedenler olarak tanımlanan durumlardır. Yönetimin sizin iradeniz dışında yaptığı değişiklikler, bu tip durumlara örnek olarak verilebilir. Örneğin;
Artık yeni bir yöneticiniz var: Yıllardır yöneticinizle büyük bir uyum içinde çalıştınız; fakat birden bire yapılan değişiklik nedeniyle atanan yeni yöneticinizle aranızda iyi bir iletişim ortamı kurulamadı. Bu noktada yapmanız gereken son şey, eski huzurunuzu sürekli arayıp, bu konu üzerinde düşünmek olmalı. Bir an önce toparlanıp, “yeni”nin gerektirdikleri ne ise, ona göre davranmalısınız. Yeni bir yönetici çoğu zaman yeni bir kadro anlamına gelebileceği için, tüm performansınızla yeni yöneticinizle beraber gelen yeni sisteme uymaya çalışın. Unutmayın ki, siz uymazsanız, uymak için sırada bekleyen birçok aday olacaktır. ; ; Daha büyük değişiklik, çalıştığınız şirketin satılması veya başka bir şirketle birleşmesi sonucu gerçekleşir. Yönetimin üst seviyelerinde yapılan bu tip değişiklikleri, şirketlerde yeniden yapılandırma süreçleri takip eder. Bu da çoğu şirkette işten çıkarma sürecinin başlaması anlamına gelir. Bu tip bir durumda biraz fazla enerji sarfederek ve performansınızı yükselterek kriz dönemini atlatabilirsiniz.
Çoğu profesyonel firmada işten çıkarmalar çalışanların performans değerlendirmeleri doğrultusunda yapılmaktadır. Özellikle çok sayıda çalışanı olan büyük ölçekli firmalarda, yeni firma sahipleri ya da ortakları çalışanların kişisel niteliklerini ve becerilerini analiz etmeden, salt iş performanslarına göre bir değerlendirme yapmaktadırlar.
Bir çalışan olarak yapmanız gerekenler öncelikli olarak çözülmesi ve tamamlanması gereken projelere daha fazla vakit ayırmak ve iyi bir zaman yönetimi uygulaması yapabilmektir. Bunu başardığınızda hem daha hızlı çalışacak hem de belli bir düzen içinde çalıştığınız için son ana sıkışacak veya gözden kaçıracağınız hiçbir nokta kalmayacaktır.
Gerçekçi olun. İşten çıkarılma dönemlerinde sizden beklenenden fazlasını yapmak istemeniz doğaldır; fakat işlerini yetiştiremeyen ve üzerine aldığı sorumlulukları yerine getiremeyen bir personel olarak da görülmek istemeyeceğiniz kesindir. Bu nedenle hangi işleri hangi tarihlerde tamamlayabileceğinizi düşünün ve size sunulan tarihe yetiştirmenizin olanaksız olduğu işleri üstlenmemeye gayret edin.
Olumlu olmaya çalışın olumsuz düşünceler içinde olmanız iş performansınıza hiçbir şey katmayacaktır. Ne kendinize ne de çevrenize negatif enerji yaymamaya çalışın.
Eğer çalıştığınız firmada yönetici konumundaysanız, kendi departmanınızın performansının yüksek olmasına gayret edin. Son beş ay içinde departmanınızın kazandığı başarılar ve şirkete sağladığı başarının seviyesini ölçün. Çalışanlarınız bu kriz döneminde hiç olmayacağı kadar birlik, huzur ve liderlik isteyeceklerdir. Bu hoşgörüyü onlara gösterin. Gerçek bir liderin yöneticiden farkının ortaya çıktığı bu tip durumlarda, departmanınız çalışanların sorularına yanıt verip, onlarda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışın. Bazılarının konuşma gereksinimi olabiir. Onlara mümkün olduğunca zaman ayırmaya çalışın. Unutmayın ki, çalışanlarınızın olumlu olmaları ve işlerindeki başarıları, sizin başarınız olacaktır.
Bir toplantı yapın ve içinde bulunduğunuz durumu çalışanlarınıza anlatın.Bu krizden departmanınızın zarar görmemesi için hepsinin üstlenmeleri gereken sorumlulukları anlatın ve görüşlerinizi çalışanlarınızla paylaşın.
İşten çıkarılma zamanlarında olumlu düşünmenin ne kadar zor olduğu bir gerçektir; ancak hala çalışıyorsanız işvereninizin sizden memnun olduğunu ve sizin firmanın gelecek planlarında aktif olarak yer almanızda fayda gördüğü de bir gerçektir. Bu nedenle olumlu düşünmeli ve işinizi en yi şekilde yapabileceğiniz düşüncesine odaklanmalısınız. Kendinize güvenmek sizi her zaman için başarıya götürecektir.
Yorum yapmak ister misin?