İşyerinde stresle başa çıkabiliyor musunuz?

Stres, bir takım hastalıkların kronikleşmesine, hata yapma payının artmasına, tahammül eşiğinin düşmesine neden olur, başarıyı engeller. Stresin bir nebze olması beklenilen bir durumken, fazlası ilişkileri zedeler, konsantrasyonu dağıtır ve verimi düşürür. Ancak birtakım kişisel dokunuşlarla stressiz iş ortamı da sağlanabilir. Uzman Psikolog Duygu Yüksel, çalışanların stres yönetimi için neler yapması gerektiğini anlatıyor.

İş yerinde yaşanılan stres gündelik yaşam kalitesi için temel meselelerden biridir. İyi organize edilen, huzurlu iş ortamı arzu edilendir. Fakat tersi durumlardaki iş yeri, tam bir stres çarkına dönüşebilir. Yaşanılan stres, bir takım hastalıkların kronikleşmesine, hata yapma payının artmasına, tahammül eşiğinin düşmesine ve iş başarısının engellenmesine neden olur.

Stressiz bir çalışma ortamı nasıl sağlanır?

Stresin bir nebze olması beklenilen bir durumken, fazlası ilişkileri zedeler, konsantrasyonu dağıtır ve verimi düşürür. Ancak bir takım kişisel dokunuşlarla stressiz iş ortamı sağlanabilir.

  • İş yerinde güçlü sosyal desteğin olması, iyi ve güvenli ilişkiler kurulması stresi azaltır.
  • Yoğun iş temposunda “es payı” vermek tükenme durumunu engeller, masa başından kalkıp oda içinde dolaşmak dahi stres faktörlerinden uzak kalmanıza yardımcı olur.
  • Yoğun temponun vermiş olduğu kaygı durumunu azaltmak için arada bir derin nefes almak, zihne gergin olması gereken ya da “tehlike” arz eden herhangi bir durum olmadığı bilgisini ileteceği için önemlidir.
  • Masanızda size güven ve huzur veren bir yerin (şehir/mekan vb.) resmi olması, daraldığınız anlarda rahatlamak adına kullanabileceğiniz önemli bir semboldür.
  • İşe yönelik gerçekçi hedefler koyulması işi zamanında bitirebilmek ve baş edebileceğinizden fazlasını eklememek en iyi motivasyondur.
  • İş dışında mutlaka boş bir zaman aralığı yaratın, arkadaşlarınızla keyifli sohbet ortamı, hafta sonu için ayarlanmış kısacık bir tatil ya da kişisel hobilerinize vakit ayırmanız, haftaya enerjik şekilde başlamanıza yardımcı olur.
  • Stresin en önemli etkeni zaman baskısıdır. Zamanı ne kadar iyi yönetebilirseniz, stresiniz o denli azalır. Bu nedenle öncelik sıralayın. Ayrıca belirlediğiniz bir listeleme yöntemi de stresinizin azalmasına yardımcı olur.
  • Hiç kimsenin mükemmel olmadığını hatırlatmanız önemlidir. Mükemmeliyetçi yaklaşım, işinizdeki en ufak duruma dahi aşırı detaycı yaklaşmanıza, dolayısıyla zaman kaybı yaşamanıza neden olur. Önemli olan işinizi iyi şekilde yerine getirmenizdir.

Çalışanların iş ortamına bakışları nasıl olmalı?

Kısa ve uzun vadede daha yüksek performans gösterebilmek ve işin zorluklarının üstesinden gelebilmek için işinize, çalıştığınız ortama bakış açınızın “iyimser” olması, artı yönleri görmenizi sağlar. Çünkü olumsuz baktığımız her durum bize yeni olumsuzlukları görmemize neden olur ve bu nedenle, olumsuzluklara toleransınızın yüksek olması için bakış açınızı değiştirmek sizi rahatlatır.

  • İş yerine yönelik ne kadar iyimser olduğunuz ya da olası olumsuzluklarda kendi motivasyonunuzu ne kadar çabuk toparlayabildiğinizin yanıtı iş yerindeki tutumunuzu göstermir (0- Hiç, 10- Kesinlikle yanıtını taşıyorsa, bu skalada nerede yer aldığınıza bakmanız ve neler yapmanız gerektiğini analiz etmeniz yardımcı olacaktır)

Bakış açınızı etkileyen önemli unsurlardan biri de çalışma arkadaşlarınızdır. İşin bize uygunluğu, yöneticilerin bize yaklaşımı ve ne denli endişeli ya da rahat olması çalışanları etkileyebilir. Mesela, yöneticimiz yeteneklerinizi biliyor mu? Nelerin motivasyonunuzu yükselttiğini ya da kaygı düzeyinizi nelerin etkilediğini biliyor mu? Bu durumları yönetici ile konuşabilmek, kişinin kendini ifade edebilmesine, yüklerin azalmasına ve endişe hallerinin giderilmesine katkı sağlar. Ancak konuşulmayan durumlar, karşılıklı birçok durumun birikmesine ve zaman içinde yapıcılık yerine yıkıcılığa yol açacaktır. Bu nedenle yöneticimizden, yardım ve yönlendirme istemek stresi yönetmemize ve daha sağlıklı iletişim kanalları kurmamıza katkı sağlar.

http://www.yukselpsikoloji.com/
Uzman Psikolog Duygu Yüksel www.yukselpsikoloji.com

 

 

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.