Üniversitenin sonuna yaklaşıldıkça herkesi bir iş bulma telaşı sarar. Bu nedenle aslında son yıla bırakmadan özellikle üniversiteye devam ederken bir yandan da belirlediğin alanda iş bulabilmek ve keyifle çalışabilmek için tecrübe edinebileceğin çalışmalar içerisinde yer alman, küçük görünse de aslında kariyer hayatın için önemli bir ilk adımdır. Peki bu süreçte avantajlı olabilmek, iş tecrüben olmadan iş bulabilmek için neler yapılabilirsin? İşte, ipuçları!
Seçtiğin alandaki iş ilanlarını incele ve analiz et
Bu adımı atmak, seçtiğin meslek ile ilgili sana önemli fikirler verecektir. Bu mesleği yapabilmek için avantaj ve dezavantajların neler, geliştirmen gereken kasların neler, hangi programları ya da hangi dilleri öğrenmen gerekir ya da hangi yetkinlikleri kendine kazandırmalısın? İş ilanlarını bu gözle incelemen, ilgili alanda bolca bilgi sahibi olmanı sağlar.
Gelişim programını oluştur
Araştırmaların sonucunda neleri öğrenmen gerektiği, hangi yetkinlikleri kendine katman gerektiği ve hangi program, dil vb. konularda yeni deneyimler edinmen gerektiğini belirlediğin bir listen olacaktır. Bu aşamada hem bütçene uygun hem de gelişimine katkı sağlayabilecek tüm kanalları araştırıp belirlemelisin. Seçtiğin konu, yetkinlik ve programa göre değişkenlik gösterecektir. Artık teknoloji çağında olduğumuz için ücretsiz birçok kanaldan online eğitimlere katılarak, kariyerine etki sağlayabilecek doğru eğitimleri kolayca alabilirsin. Bu da sana her koşulda avantaj sağlar.
Kariyer fırsatlarını araştır
Üniversitenin muhakkak ki oluşturduğu bir kariyer merkezi vardır. Bu kariyer merkezi anlaşmalı olduğu ya da ortak payda da buluştuğu şirketler ile öğrenciler arasında güçlü bir köprü görevi görmektedir. Burada senin için önemli deneyim, staj ve iş fırsatları yer alabilir. Bu nedenle Kariyer Merkezi ile sürekli iletişim halinde olup, onların yayınladığı fırsatları değerlendirmek sana yeni deneyimler için kapı açabilecek önemli bir anahtardır.
Ayrıca Kariyer.net Kariyer Günleri online fuar takvimini takip edip, etkinliğe katıldığında doğrudan işverenlerle buluşabilir, aklındaki soruları işin uzmanlarına sorabilir, iş ve staj fırsatlarından birini de sen yakalayabilirsin.
Teknolojiyi fırsata çevir
Teknolojinin her anımızın içinde olduğu bir dünyada, bunu fırsata çevirebilmek tamamen senin elinde. Network’ünü geliştirebilecek yeni insanlarla iletişim kurmak, yeni fırsatları yakalayabilmek için de güzel bir yoldur. Yine bununla birlikte mesleğinle ilgili açabileceğin web siteleri, bloglar vb. sitelerde geliştireceğin yeni içerikler hem gelişimine büyük katkı sağlayacak hem de seni fark edilebilir bir aday haline getirecektir.
CV hazırla
İyi bir CV oluşturmak özellikle bu aşamada çok önemli. On binlerce aday arasından sıyrılmak gerçekten çok zor. Bu nedenle CV’ni oluştururken mutlaka iş ilanlarındaki kilit yetkinlikleri, eğitimleri, dil ve programları eklemeyi unutmamalısın. Çok kalabalık bir CV’den ziyade yalın ve işe odaklı bir CV oluşturman gerçekten çok önemli.
Gönüllü iş deneyimleri edin & staj programlarına katıl
Kısa ya da uzun dönemli, ücretli ya da ücretsiz fark etmeden yapılan tüm stajlar gelişimin için önemli rol oynar. Hem sektörden yeni insanlarla tanışmak hem de mesleğin nasıl ilerlediğini bire bir canlı deneyimlemek kariyerin için oldukça önemli. Bu nedenle kuracağın tüm network’ler, bağlantılar vb. kanallar aracılığıyla şirketlerin her yıl düzenlediği staj, yetenek programları, MT programları vb. tüm yolları denemeli ve tecrübe edinmeye önem vermelisin. Kariyer Günleri online fuarına katılarak bu noktada da önemli fırsatlar yakalayabilirsin.
Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet / Talent Recruitment Partner
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.