İzmir, İstanbul’a göre çok daha ucuz ve stressiz

Bilgi sistemleri ve teknolojileri konusunda faaliyet gösteren Üni-Pa AŞ 300’den fazla çalışanıyla İzmir’de yazılım sektörüne yön veren firmalar arasında. Genel Müdür Cengizhan Alıçlı sorularımızı yanıtladı.
Ege Üniversitesi bünyesinde 1993 yılında kurulan Üni-Pa, İzmir’de bilgi sistemleri, teknolojileri ve yazılım alanında çalışmalarını sürdürüyor. Genel Müdür Cengizhan Alıçlı, piyasada yeterli bilgi birikimine ve eğitime sahip olmayan kişilerle yeterli donanıma sahip olmayan şirketlerden şikayetçi. Piyasada ucuz ve verimsiz program satılmasının olumsuz etkilediğini söyleyen Alıçlı, hedeflerinin başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin tüm noktalarında programı çalışan bir yazılım firması haline gelmek olduğunu söylüyor.

Üni-Pa hangi alanda faaliyet gösteriyor? Şirketinizin sektör içindeki konumu nedir?
Üni-Pa olarak proje yazılım hizmetleri, sağlık proje grubu, üniversite proje grubu, belediye proje grubu, egenet internet hizmetleri ve teknik servis hizmetleri sunuyoruz.
Üni-Pa AŞ bilgi sistemleri ve teknolojileri konusunda faaliyetlerde bulunmak üzere Ege Üniversitesi bünyesinde 1993 yılında kuruldu ve günümüze kadar aralıksız hizmet veriyor. Üni-Pa AŞ her zaman bilgi teknolojilerinin yakın takipçisi olarak müşterilerinin gereksinimlerine uygun projeleri yürüterek, müşterilerinin hedeflerine kısa sürede ulaşmalarını sağlıyor. Sektöründe hep bir adım önde olmayı hedefleyen şirketimiz bu amaçla, problem değil çözüm üreten, yaratıcı, üretken, sürekli öğrenen ve araştıran kadrosu ile müşteri memnuniyetini ilke edinerek çalışmalarına devam ediyor.

Proje yazılımları ile birlikte, donanım, her türlü network alt yapısı, tasarımı, kurulumu hizmetleri ve internet servis sağlayıcısı olarak da, web tasarımı, mail hizmetleri, dial-up, kiralık hat, ofis otomasyonu hizmetleri de sağlanıyor.


Sektörün en önemli sorunu sizce nedir?
Yeterli bilgi birikimine, teknik alt yapıya ve eğitime sahip olmayan kişilerin çoğalması. Ayrıca bilgi sistemleri ve teknolojileri konusunda yeterli birikime, tecrübeye, donanıma sahip olmayan şirketlerin serbest piyasada yer alarak niteliksiz, ucuz, verimsiz programlar ile haksız rekabet yapması. Piyasada ucuz program satması ve fiyatı olumsuz etkilemesi en büyük problemler arasında.

Kamu ihalelerinin olumsuzluklarının biran önce giderilmesi önemli. Kamu İhale Kanunu (KİK) nedeniyle kurumlar satın almalarını, ne yazık ki memnun oldukları programları değiştirmek riskini göze alarak açık ihale yoluyla yapmaya zorlanıyorlar. Bu yöntem kurumları başlangıçta koruyor ve rekabeti, hizmet sağlayan firmalar bazında zorlaştırıyor olsa da uzun vadede kaybeden yine kurumun kendisi oluyor. Kazanılan bir ihale sonucunda yeni gelen firmanın programına alışma süresi en az iki aydır. Bu zaman zarfı içerisinde de yapılan hatalar nedeniyle faturalarının ödemesi yapılmaz, sonuç olarak da kurum nakit dengesi bozulur ve güvenilirlik azalır. Dolayısı ile kaybeden kurum olur. Kurumun verilen hizmetten memnun olmaması durumunda ihaleye çıkması çok mantıklı ancak memnun oldukları yazılım ile ilgili de süre uzatmak adına yeni bir ihale açmak hem iş gücü kaybını, hem gelir kaybını hem de gereksiz bir riski göze almayı gerektirir ki bu da mantıksızdır. Bu anlamda KİK’in yazılım konuları ile ilgili olarak mutlak surette değişiklik yapması gereklidir görüşündeyiz.


Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?
Şirketimizde iki bilgisayar yüksek mühendisi, beş bilgisayar mühendisi, 10 sistem analist programcı, 15 programcı, 35 idari personel ve 275 veri kayıt operatörü olmak üzere toplam 342 çalışan bulunuyor.

Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var? Ne gibi görevler yürütüyorlar?
Şirketimiz anonim şirket olarak hizmet veriyor. Yönetim kuruluna bağlı olarak genel müdür tarafından yönetiliyor. Genel müdür yardımcısı, teknik servis ve satın alma müdürü, satış pazarlama müdürü, insan kaynakları ve kalite müdürü, muhasebe ve idari işler müdürü, internet hizmetleri (Egenet) müdürü bulunuyor.

Uzun vadede şirket adına planlarınız neler?
Bilişim sektöründe dünya standartlarında ürün ve hizmet üreten, Türkiye şartlarında aranılan ve akla ilk gelen isim olmak, çalışanlarına katma değer yaratan, müşteri odaklı yönetimi benimseyen, daha verimli, daha kaliteli, daha fazla rekabet gücüne sahip dinamik bir bilişim şirketi olmak.

Şirketinizde çalışacak adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Dinamik, kendi kendiyle yarışan, sürekli gelişime ve değişime inanan, analitik düşünebilen, proje üretebilen, takım çalışmasına yatkın ve sonuç odaklı çalışan kişilerle çalışıyoruz.

İnsan Kaynakları departmanınızın işleyişinden bahseder misiniz? İşe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?
İnsan Kaynakları ve Kalite Müdürlüğü olarak yapılanmamız mevcut. İşe alım süreçlerinde; şirketimize başvuru yapan adaylar, Kariyer.net ve web sitemizden İnsan Kaynakları’na gelen özgeçmişler değerlendiriliyor. İK olarak çalışan memnuniyetine önem veriyor ve ekip ruhunu yaymaya çalışıyoruz. Performans yönetim sistemimiz, kariyer planlama ve uygulama, sosyal aktivasyon uygulamalarını da ayrı ayrı projeler olarak çalışıyoruz. Bireysel öneri sistemimiz ile çalışanlarımız bizlere önerilerini iletebiliyor ve uygulamaya alınan öneriler için de çalışanlarımız ödüllendiriliyor.
Toplam Kalite Yönetimi felsefesine inanan yöneticilerden oluşan şirketimizde sürekli gelişime, değişime inanan, yeniliklere uyum gösterebilen, takım çalışmasına yatkın bireyler olmaları için eğitimlerle destekliyoruz. Ayrıca çalışanlarımızın yaş günleri hediye ile, bayram, yılbaşı vb özel günleri de genel müdür tarafından uygun hediye ve mesaj ile kutlanıyor. Kalite Yolculuğumuz ise TSE hizmet yeri yeterli belgemiz, uygunluk belgemiz, imalata yeterlilik belgemiz vb belgelerimiz ile programımızın TSE standartlarına uygun olmasını sağlıyoruz. Ayrıca ISO 9001:2000 belgelendirme çalışmalarımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ocak 2005 ile birlikte ISO belgesine de sahip olan firmaların arasına katılacağız.

Kariyer.net’ten nasıl yararlanıyorsunuz?
Eleman ilanlarını vermek, incelemek, sektördeki gelişmeleri değerlendirmek ve İnsan Kaynakları ile ilgili her türlü bilgiye ulaşmak ve yeniliklerden haberdar olmak için Kariyer.net’ten faydalanıyoruz.

İzmir’deki iş hayatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Risk almak isteyen firma sayısı pek fazla değil. Özellikle ufak da olsa kriz zamanlarında bile hemen hemen piyasa durma noktasına gelmekte. Ancak buna karşılık yaşam, ticaret merkezi olarak görülen İstanbul’a göre çok daha ucuz ve stressiz. Bu açıdan bakıldığında şirket olarak biz merkezimizi İzmir’de bulundurup genel giderleri bir miktar da olsa azaltmış ve yazılım geliştiren elemanlarımızın daha huzurlu bir ortamda çalışmalarını bir ölçü de olsa sağlamış durumdayız. Ancak buna karşılık da hedefimiz başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin tüm noktalarında programı çalışan bir yazılım firması olmak. Şartlar zorlamadıkça merkezimizi İstanbul ya da başka bir merkeze taşımayı düşünmüyor aksine yazılım geliştiren diğer firmaları İzmir’e gelmelerini öneriyoruz.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.