Joyfull House’da minik yetenekler yetişiyor

b(1)Adını kurucusu tescilli güzel, ajans sahibi Neşe Erberk’ten alan Joyfull House, Erberk’in üniversite yıllarında hayalini kurduğu bir girişimcilik hikayesi… Anaokulunu yetenek geliştirme merkezine çeviren Erberk, 20 şubesiyle tüm Türkiye’de istihdam da yaratıyor.
Joyfull House projesi 2002 yılında Türkiye’de ilk ve tek “Yetenek Geliştirme Programı” adı altında hayata geçti. Joyfull House’un kurucusu Neşe Erberk, “1,5 – 6 yaş arası, çocuklarda, kişiliğin yüzde 80’inin geliştiği en önemli dönemdir. Bu dönem içinde çocuk  geleceğini şekillendirmeye başlar, toplumun hangi noktasında olacağını belirler. Bu dönemini verimli, eğitimli, bilinçli ve eğlenceli geçiren çocuk gelecekte sağlıklı bir birey olmaya adım atar” yorumunu yapıyor. Çocuklar ve eğitim konusundaki temel iki sevgisinden kaynaklanan ve klasik bir anaokulu olmayıp onun çok ötesinde yetenek geliştirme programına yönelik bir anaokulu.Erberk’e göre kendini ifade edebilme, sosyal paylaşım, kendine güven, kas ve zihin gelişimi, kendi dilinde ve yabancı bir dilde kelime dağarcığının ve iletişimin gelişmesi, kişisel ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü kendi yapabilme, yeteneklerini fark edip onları geliştirme gibi birçok konuda çocuklar anaokulu eğitimi almamış çocuklara göre çok daha fazla gelişim kaydediyorlar.

Ajans’tan anaokulu’na
Eski Türkiye güzeli Neşe Erberk, Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1987 yılında Erberk Mankenlik ve Kast Ajansı’nı kurdu. 18 yıllık bir performanstan sonra 2002 yılında Joyfull House-Neşe Erberk Anaokulu’nu hayata geçirdi. 3 yıl kadar ajans ve anaokulu çalışmalarını birlikte yürüten Erberk, şu anda İstanbul’da 9 (merkez Etiler, Balmumcu, Kemerburgaz, Zekeriyaköy, Florya, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Ataşehir, Çekmeköy); İzmit, Eskişehir, Aydın, İzmir Karşıyaka ve Bornova, Adana, Ankara, Konya, Zonguldak, Samsun, Trabzon olmak üzere toplam 20 şube bulunuyor. Erberk, tüm Türkiye’de 82 noktada okul öncesi eğitimin daha da yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.Erberk, “Üniversite  son sınıftayken hatta iş hayatına atılırken gönlümde iki aslan yatıyordu. Ajans mı? Anaokulu mu? kurmalıyım diye ikilemdeydim… 24 yaşımın anaokulu sahibi olmak için pek inandırıcı olamayacağına karar vererek, mankenlik tecrübelerimi kullanarak ajans açmamın daha doğru bir adım olduğunu düşündüm. Yıllar sonra evlenip üçüzlerimi doğurduğumda ise doğru zamanın geldiğini hissederek ikinci hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim” açıklamasını yapıyor.

“Çocukları geleceğe hazırlıyoruz”

Kızlarının gelecekleri ve eğitim hayallerini kurarken onların karakterlerindeki farklılıklardan etkilenerek anaokulunun klasik bir eğitim değil yetenek geliştirme programı içermesi gerektiğine karar verdiğini söyleyen Erberk, “Bu program içeriğine göre çocuklarda küçük yaşlarda ilgi ve yetenekleri ortaya çıkarabilmek için bir rotasyon programı uygulanıyor” bilgisini veriyor. Çocuklar tüm günü tek bir sınıfta değil, 30-35 dakikalık periyodlarla sanat, müzik, bale-dans, drama, hareket ve koordinasyon, anadili, fen&doğa, İngilizce, kütüphane, oyun odası ve bahçe gibi bölümlerde sınıf öğretmeni ve branş öğretmenleri ile oyunla eğitim görerek geçiriyorlar. 3 aylık bir gözlemden sonra da ilgi ve yeteneklerine göre haftanın belirli gün ve saatlerinde ayrıştırılarak yetenek geliştirme saati olarak ilave bir çalışma yapıyorlar. Eğitimde high-scope, gems, scamper, Reggio Emilia ve Milli Eğitim programlarından oluşan karma bir eğitim programı kullanılıyor.
Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından diplomat olma hayaliyle girdiği Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimine devam ederken gazetecilik mesleğine gönlünü kaptırdı. “Türkiye’de ve Fransa’da Gazeteci Kimliği Sorunu” konulu tezini yazarken çalışmaya başladığı ajansta gazeteciliğe adım attı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.