Kariyerine sevdiğin işte başlamaya karar verdiğinde merak ettiğin konulardan biri de yasal haklarındır. Mazeret izinleri, hastalık raporları firmaların insan kaynakları politikalarına ve iş yasalarına göre maaştan kesilir. Sen de kaç günlük rapordan sonra maaş kesintisi yapıldığını merak ediyorsan, yazımızı okumaya devam edebilirsin.
Maaştan rapor kesintisi nedir?
Yasal olarak aylık çalışma süresi 180 saattir. Çalışan 180 saati tamamladığında aylık maaşını almaya hak kazanır. İş kazası, meslek hastalığı, annelik gibi nedenlerle çalışamadığın durumda yetkili mercilerden aldığın raporla iş göremezlik durumunu belgelersen iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanırsın. İşveren, sözleşmende aksi belirtilmiyorsa, raporlu olduğun süreleri maaşından kesme hakkına sahiptir. Bununla birlikte gelir kaybından kaynaklı mağduriyetinin önüne geçmek için SGK devreye girer. Maaştan rapor kesintisi çalışan ve işveren arasındaki sözleşmeye bağlıdır. İşveren her ne kadar iş göremezlik ödemesi yapmak zorunda olmasa da ilk iki günün ödemesini yapan işverenler çoğunluktadır.
Kaç günlük rapor maaştan kesilir?
Kaç günlük rapor maaştan kesilir sorusu her çalışanın sorduğu sorulardan biridir. Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle 3 günlük rapor aldığında bazı işverenler ilk 2 günü tam olarak öder. 3. günün ödemesini ise SGK yapar. SGK’nın ödemesi iş göremezlik ödeneği olarak adlandırılır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 18. Maddesine göre geçici iş göremezlik ödemesi; meslek hastalığı, iş kazası, annelik gibi nedenlerle iş göremez duruma gelerek rapor alan çalışanlara yapılır. Yapılan ödeme tutarı işçinin günlük alacağının tamamı olarak değil bir kısmıdır.
1 günlük rapor maaştan kesilir mi?
İş kanunlarına göre çalışanın herhangi bir sağlık sebebiyle aldığı 1 günlük sağlık raporunun maaştan kesilip kesilmemesi işveren ile yaptığı sözleşmeye bağlıdır. İşveren 1 günlük iş göremezlik raporunu beyan eden çalışanın günlük ücretini tam olarak ödeyebilir ya da maaşından kesebilir. Dolayısıyla 1 günlük rapor maaştan kesilir mi sorusunun cevabını işverenle anlaşmanıza bağlı olarak verilmesinde fayda var.
2 günlük rapor maaştan kesilir mi sorusuna gelince; çalışan olarak 2 günlük iş göremezlik raporu aldığında ücretini işveren karşılayabilir.
İşveren 2 günlük iş göremezlik raporuna göre çalışanın 2 günlük ücretini ay sonunda hesabına yatırmakla yükümlü olmasa da yatırabilir ya da çalışanın maaşından kesebilir. 3. gün ve sonraki günlerin ödemesi ise Sosyal Sigortalar Kurumu sorumluluğundadır. Kurum yasal olarak belirlenen tutarı 2 günden sonraki rapor süresi kadar çalışana ödemekle yükümlüdür. 3 günlük rapor maaştan kesilir mi sorusu da 2 gün kesilebilir, ancak 3. gün SGK tarafından duruma göre belirli oranda ödenir olarak cevaplanabilir.
Kaç günlük rapor maaştan kesilmez?
İş göremezlik raporu alabilmen için rapor sürenin 2 günü geçmemesi gerekir. Aksi durumda, işverenle farklı bir sözleşmen yoksa, ilk 2 gün ve 2 günden sonraki çalışmadığın günler maaşından kesilir. Raporun 2 günü aşıyorsa SGK 3. günden itibaren maaşının bir kısmını öder.
Ne kadar iş göremezlik parası alırsın?
SGK’dan alacağın iş göremezlik tutarı hak ettiğin 3 aylık brüt ücret, sigorta primi ödemelerin, ikramiye gibi ek ödemelerin, prim gün sayın, rapor gün sayın ve ayakta ya da yatarak tedavi durumuna göre değişir. Yatarak tedavi olman durumunda alacağın ödeme günlük brüt ücretinin yarısı kadardır. Ayakta tedavide bu oran günlük brüt ücretin 3’te 2’si kadardır.
SGK kaç günlük raporu öder sorusu da kritik sorulardan biridir. SGK hastalık durumun, sigorta süren, prim ödeme günün gibi kriterleri baz alarak hastalığın süresince oluşan haklarını sigorta kanunu çerçevesinde öder.
Çalışmadığın günlerin maaşından kesilmemesi için raporu nasıl temin edersin?
İş hayatında farklı sebeplerden dolayı geçici olarak çalışmaya ara vermen gerekebilir. Hastalık bu sebeplerden biridir. Hastalık sırasında maddi olarak mağduriyet yaşamamak için iş göremezlik raporu alman oldukça önemlidir. İş göremezlik ödeneği alman için ise aşağıdaki şartları yerine getirmen gerekir.
- SGK tarafından kabul edilen sağlık kurum ve kuruluşlarından alınan iş göremezlik raporu/istirahat raporu alman
- İş göremezlik nedenin hastalık ise iş göremezlik raporu alabilmek için en az 90 gün süreyle sigorta priminin yatmış olması
- İş göremezlik nedenin anne olmak ise doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 günlük sigorta primine sahip olman
- İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle iş göremezlik raporu alacaksan rapor tarihinden önceki 1 yıl içinde en az 90 günlük sigorta priminin yatmış olması gerekir.
Yukarıdaki şartlardan birini yerine getirdiğinde iş göremezlik raporunu alarak hem iş yerine hem de SGK’ya beyan ettiğinde genellikle ilk iki günü işveren tarafından karşılanır. 3.günden itibaren ise SGK’dan iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanırsın.
Maaştan kesinti ve rapor ödemesi nasıl hesaplanır?
İş göremezlik raporu aldığında genellikle 3. günden sonra işveren artık ödeme yapmaz. Çalışamadığın her gün için SGK’dan ne kadar ödenek alacağını ise aşağıdaki şekilde hesaplayabilirsin.
- Raporu aldığın tarihten önceki son 3 ayda aldığın prime esas kazanç toplamı
- Son 3 ayda çalışmadıysan son 12 ay içindeki son 3 aylık çalışma sonucu elde edilen prime esas kazanç toplamı
- Varsa ikramiye ve prim ödemeleri
- Raporlu olunan gün sayısı
Yukarıdaki veriler hesaplanırken hastalık durumunda ilk 2 gün hesaba katılmaz. Diğer yandan iş kazaları ve meslek hastalıklarında raporlu olunan günlerin tamamı, 2 gün çıkarılmadan, hesaba katılır. Yapılacak iş göremezlik ödemesi; ayakta tedavilerde günlük kazancın 3’te 2’si, yatarak tedavilerde ise günlük kazancın yarısı olarak hesaplanır.