İş aramak, iş bulmak, bulunan işte istenilen başarıya sahip olmak… Tüm bunların ilk adımı doğru hedeflerle kariyerinizi yönetmekten geçiyor
İş hayatının keyifli hale gelmesi ancak istenilen hedefe ulaşıldığında mümkün olabiliyor, böylece yorucu çalışma temposu daha çok anlam kazanıyor. Ancak gerçekten keyifle çalışılacak bir iş için daha kariyerin en başında çalışılmak istenilen alanların belirlenmesi, geleceğe yönelik planların doğru ve gerçekçi bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor.
Ulaşmak istediğim nokta neresi?
Doğru hedefe yönelememe, istenilen alanda uzmanlaşmama ve kısa ya da uzun vadeli planlar yapamama kavramları günümüzün en büyük sorunları arasında yer alıyor. İş yerine uzun yıllar boyunca maaş dışında herhangi bir bağlılığı olmadan çalışanların hem kendi verimlerini hem şirketin verimlerini düşürdüğü birçok araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor. Elbette iş standartları, eğitim standartları gibi birçok farklı etken de olsa çalışanın belirlediği zaman aralıklarına göre ulaşmak istediği noktayı belirlemesi başarının püf noktaları arasında. Bu sorunun cevabına ulaşmak için ise önce cevaplanması gereken birkaç soru var:
– Bugüne kadar hangi meslekleri tanıdım ve hangileri bana daha yakın geldi?
– Bunların arasında benim yeteneğim ve karakterimle uyuşan hangisi?
– Seçtiğim mesleklere kariyerimde ne kadar ilerleyebilirim?
– Bunun için gerekli eğitimleri aldım mı?
Kısa ve uzun vadeli hedeflerin önemi
Kişiselkariyer hedefleri belirlenirken kritik nokta kısa ve uzun vadede varılmak istenen noktanın belirlenmesi. Sadece o dönemi geçiştirecek hedefler belirlemek gelecekte alınabilecek birçok yolun tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle en az bir yıl içinde tamamlanması planlanan hedeflerin yanı sıra üç veya dört yıl içinde gerçekleşmesi planlanan uzun vadeli hedeflerin de netleştirilmesi gerekiyor. Ancak bununla birlikte tüm hayatı etkileyecek çok uzun vadeli hedeflere takılı kalmaksa esnekliği yok edecek ve böylece yıllar içinde değişecek görüş ve fikirlerin önüne set konulmasına neden olacak. Kısacası hedef belirlenirken sürelerin net bir şekilde belirlenmesi önemli bir bölümü oluşturuyor.
Gerçekçi hedefler koyun!
Hedefler belirlemek, onları belirli bir sıraya almak ve de bu hedefler doğrultusunda uygun adımları atmak iş hayatında başarıyı getiriyor. Ancak buradaki en önemli nokta hedeflerin gerçekçi temellere dayanmaması. Çünkü aksi takdire asla gerçekleşemeyecek hedefler kurmanın yarattığı başarısızlık hissi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, hedefler belirlenirken yeteneklere ve yetkinliklere uygun, çağın şartları ve koşullarıyla çelişmeyen kısacası ulaşılabilir hedefler belirlenmeli. Böylece olası hayal kırıklıkları daha yaşanmadan önlenmiş olacaktır.
Yorum yapmak ister misin?