Kariyer yolculuğunda nasıl network oluşturabilirsin?

Kariyer hayatında başarılı olmak için yetenekli aynı zamanda da iletişimi güçlü bir birey olmak gerekiyor. Böylece kariyer yolculuğunda ilerlerken, network’ünle  pozitif ilişkiler geliştirebilirsin. Peki, network oluşturmak neden önemli, sahip olunan ağ ile nasıl iletişimde kalınmalı? Bu soruların cevabını Eğitmen ve Yönetim Danışmanı Efsun Yüksel Tunç senin için açıklıyor.

Kariyer yolculuğuna adım attığımızda, genellikle “Bağlantılar, iş bulmada anahtar rol oynar.” ifadesini sıkça duyarız. Bu hem iş bulmakla alakalıdır hem de kariyerimizin her aşamasında bize rehberlik edecek, destek olacak, yeni fırsatlar sunacak güçlü bir profesyonel ağ oluşturmanın önemliyle ilgilidir. Ağ oluşturmaya başlamadan önce profesyonel bir profil oluşturmak son derece önemlidir. İş ağlarındaki profillerimizi oluştururken temelde dikkat edeceğimiz konular:

  • Profil fotoğrafının profesyonel bir izlenim bırakması,
  • Özgeçmişin özetlenmesi,
  • Becerilerin, projelerin ve başarıların eklenmesi.

Ağ oluşturma sürecinde hedefleri tanımlamak çok kıymetlidir. Bu hedefler, kariyer gelişimi, bilgi edinme, iş fırsatları bulma veya belirli bir endüstri veya sektördeki güncel gelişmeleri takip etme gibi olabilir. Hedefler kadar ilgi alanları belirlemek de çok kıymetlidir. Bağlantılarımızın, bizimle aynı ilgi alanlarına sahip olması etkileşimi artırabilir. Bu nedenle, hangi sektörde veya alanda bağlantılar kurmak istediğimizi belirleyerek yola çıkmalıyız.

Ağ oluşturmak, sosyal medyada bağlantılar oluşturmanın ötesinde bir kavramdır. Niceliksel değil niteliksel bir süreçten bahsediyoruz aslında. Hedeflerimiz ve ilgi alanlarımız net ise bağlantıda olmak istediğimiz kişilerin iş dünyasındaki ilgi alanlarımıza uygunluğuna bakarız; kariyerimiz boyunca adımlarımızda bize yardımcı olabilecek ilham verebilecek kişiler olmasına dikkat ederiz.

İnternet üzerinde, kariyerimizle ilgili gruplar ve topluluklar bulmak oldukça kolaydır. İlgilendiğimiz sektöre ait gruplara katılarak, benzer düşünen profesyonellerle tanışabilir, deneyimlerimizi paylaşabilir ve sektördeki güncel gelişmeleri daha rahat takip edebiliriz.

Ağı güçlendirirken bağ oluşturmak işin en önemli kısmını oluşturur. Bağ oluşturma sürecinde kritik başlıklar şunlardır:

  • Ağımıza eklediğimiz kişilerle etkili iletişim kurmak
    • Ağa davet ederken profesyonel bir metne sahip olmak
    • Ağa dahil ettikten sonra profesyonelce teşekkür etmek
  • Ağımızdakilere fayda sağlayacak içerik paylaşmak
    • Yazılar yazmak
    • Etkileyecek paylaşımların sayılarını artırmak
  • Ağımızdaki kişilerle etkileşimde olmak
    • Beğenmek, fikirlerimizi paylaşmak
    • Paylaşımlarına göre harekete geçmek (bir eğitim araştırıyorsa tanıdığımız başarılı bir eğitmeni yönlendirmek vb.)

Ağımızdaki insanlarla güçlü ve anlamlı bağlantılar kurmak, kariyerimiz ve profesyonel gelişimimiz için önemli bir adımdır. Ağımızdaki profesyonellerle bağ oluşturmak için sosyal medya çalışmalarının yanında yapabileceklerimiz de var. Bunlar:

  • Nedenlerimizi ve sunabileceklerimizi iyi kurgulayarak yüz yüze görüşmeler talep etmek ve ağımızdaki profesyonelleri ziyaret etmek,
  • Endüstri toplantıları, konferanslar ve etkinliklere katılarak, ağımızdaki kişilerle yüz yüze tanışma fırsatları yaratmak,
  • İlgilendiğimiz konularda profesyonel topluluklara ve proje gruplarına katılmak,
  • Ağımızdaki profesyonellerden bağları güçlendirmek için destek talep etmek, referans olmalarını sağlamak.

Globalde connection=collection diye anlatılır. Hayatta ne kadar çok bağlantımız varsa o kadar çok kazanım elde ederiz. Bu kazanımlar; bilgi, deneyim, iş, maddi manevi destek olabilir. Eğer ağımızdakilerle güçlü bağlar kurabilirsek “collection” kısmını o düzeyde niceliksel ve niteliksel olarak artırabiliriz.

Hayatımızdaki en uzun yolculuklardan biri olan kariyer yolculuğunda doğru adımları attığınız ve süreçten keyif aldığınız günler dileklerimle…

Konuk Yazar: M. Efsun Yüksel Tunç

Eğitmen ve Yönetim Danışmanı

Efsun Yüksel Tunç; eğitimini Londra’da tamamladıktan sonra 2001 yılında Türkiye’de Indus Danışmanlık’ı kurdu. Satış & Pazarlama, Yöneticilik & Liderlik ve Kişisel Gelişim konularında eğitmenlik yapmaktadır. 2014 yılında da Londra'da Indus Global Consulting şirketini kurarak Avrupa ülkeleriyle projeler yürütmeye başlamıştır. Birçok yayında ve dergide paylaştığı bilgi ve deneyimini İK Blog’da da paylaşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.