Kariyerinin çıkmaza girdiğini gösteren 5 işaret

Herkes kariyerinin bir döneminde durgunluk sürecine girebilir; ancak bu durumu sürekli yerinde saymakla karıştırmamalısın. Burada önemli olan bu ayrımı iyi yapmak ve kariyer hayatını sıkıştığı o yerden çıkarıp kurtarmak. Bu süreçte sana yol gösterecek 5 işaret Kariyer Rehberi’nde!

Kariyer koçu Jodi Glickman, “Herkesin kariyerinde iniş çıkışlar ya da işinde sevmediği kısımlar vardır. Bazen inanmadığımız bir proje üzerinde çalışmak durumda kalabiliriz. Bazen de zorlu bir müşteriyle başa çıkmaya çalışabiliriz. Bu ve benzeri durumların yaşanması olası, ancak her zaman işinizin yapmaktan zevk aldığınız ve ödüllendirici bulduğunuz bir kısmı olmalı” diyor.

Glickman’ın da ifade ettiği gibi doğal bir yavaşlama ile sıkışıp kalma arasında büyük bir fark var.

Peki, kariyerinin durgunluğa girdiğini nasıl anlarsın?

Artık kendini zorlanmış hissetmiyorsundur

Aynı görevi uzun yıllar yaptığında tüm yapılacakları tüketmiş hissedebilirsin. Sadece mesai saatini tamamlamaya odaklı bir döngüdeysen dikkat! Kariyer koçu Judi Lansky böyle bir durumda şöyle bir öneride bulunuyor: Eğer kariyer gelişiminizin bir yerde sıkışıp kaldığını hissediyorsanız, pozisyonunuza bağlı olarak mevcut görevinizde kendiniz için yeni zorluklar yaratın.

Performansın yavaşlamıştır

Kariyer ve yaşam koçu Anna SE Lundberg, sürekli olarak sadece “Beklentileri karşılıyorsanız, kariyerinizde büyümeniz mümkün olmayabilir” diyor. Kimse tutku ve heyecan olmadan ortalama bir performansla kariyer hayatını ilerletemez. Bu nedenle ya bulunduğun yerde bu duygudan kurtulmanı sağlayacak çözüm yolunu bulmalısın ya da sana yeniden bu duyguları kazandıracak yeni bir başlangıç yapmalısın.

Maaşın bir türlü beklentini karşılamıyordur

Normal şartlarda her yıl bir maaş zammı alınır. Bu zamla kimi beklentisine uygun kimi de beklentisinin altında bir oranla karşılaşır. Ancak iki yıldan fazla süredir zam almadıysan, burada ciddi bir sorun olabilir. Glickman, “Maaşınız enflasyona uymuyorsa, dikkat” diyor ve ekliyor: Yeni işe alınan kişiler sizden daha fazlasını kazanıyorsa, bu da endişelenmek için başka bir neden.

Son terfinden bu yana 4+ yıl geçmiştir

Eğer uzun süredir terfi olmadan aynı pozisyondaysan, muhtemelen beklediğin terfi haberi gelmeyecektir. Bu da kariyerinin sıkıştığının en önemli göstergelerinden biri.

Tabii her şeyi işverenlerden beklememek de gerekiyor. Bazen yeni bir pozisyona geçme düşüncen bilinmeyebilir. Bu nedenle özellikle performans görüşmelerinde böyle bir beklentin varsa dile getirmelisin. Görüşme sonucunda talebinin olumlu ya da olumsuz karşılanma durumuna göre karar alabilirsin.

Önemli toplantılara alınmıyorsundur

Önceden parçası olduğun toplantıların dışında kalıyorsan, bu kırmızı alarm demek. Lansky, “Toplantılardan dışlanmanız, önemli kararlarda söz sahibi olmadığınız anlamına gelir ve bu her zaman kötüye işarettir” diyor. Benzer şekilde iş tanımındaki bazı görevlerin yavaş yavaş senden alınıyor olabilir. Böylesi bir durumda en iyi fikir yeni bir iş aramak gibi.

Kariyerinin sıkıştığını hissettiğin her an senin için burada binlerce iş ilanı olduğunu unutma!

Kaynak: Monster

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.