Herkes kariyer basamaklarını hızlıca çıkmak, daha büyük roller ve sorumluluklar alarak daha iyi unvanlara sahip olmak ve kesinlikle daha iyi para kazanmak istiyor. Ancak çok sıkı çalışmanıza rağmen hayallerinizin bir türlü gerçekleşmemesinin belki de sizin davranışlarınızda gizli nedenleri var.
İş hayatında sizden beklenen şekilde çalışmanız ve sorumluluklarınızı yerine getirmeniz hayallerinize kavuşmanız için her zaman yeterli olmayabilir. Tüm çabalarınıza ve sıkı çalışmanıza rağmen bir türlü hedeflediğiniz noktaya ulaşamıyorsanız, sorun çalışmanızdan ziyade iş yerinde takındığınız tutumla ilgili olabilir.
İşte çalışanların farkında olmadan puan kaybetmelerine neden olan 4 olumsuz davranışı:
“Ben yapamam” tavrında ısrarcı olmak
İki tip insan vardır. Birincisi “Yapabilirim” diyenler, ikincisi ise “Yapamam” diyenler. Eğer sizden bir şey istediğinde, siz her seferinde “Yapamam” diyorsanız, işvereninizin size terfi vermesini boşuna beklemeyin. Eğer yöneticilerinizde olumlu bir etki bırakmak istiyorsanız sorumluluk almaktan, gönüllü çalışmaktan, inisiyatif göstermekten kaçınmamanız gerek.
Dedikodu yapmak
Başkaları hakkında konuşmak ve onlar hakkında söylentiler yaymak ofiste sadece çatışmayı yaratmaktan başka bir şeye yaramaz. Dedikodu yapmayı birçok kişi zararsız görse de işverenler, yöneticiler ve takım liderleri dedikoduların bir organizasyon içindeki yaratıcılığa ve işbirliğine büyük ölçüde zarar verdiğini düşünüyor. Bu nedenle ekibinizdeki kişilerle ilgili dedikodu yapmak yerine onlardaki beğendiğiniz yönleri ifade ederek ofisinizin olumlu bir atmosfere sahip olmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Kapasitesini minimumda çalıştırmak
Tembel olan, kapasitesini her zaman minimumda çalıştıran, yürüttüğü projelerin sonunu getirirken her zaman isteksiz davranan bir çalışandan daha kötüsü olamaz. Elbette her gün mesaiye kalmanıza gerek yok. Hatta pek çok iş yeri sahibi girişimci, işe alım yaparken işkolikleri tercih etmediğini ve işkolikler yerine zaman zaman ekstra çalışabilecek kişilerle çalışmayı istediklerini belirtiyor.
Başkalarını suçlamak
İş hayatında bir şeyler ters gittiğinde elinizi taşın altına koymaktan, işin sorumluluğunu almaktan kaçınmayın. Herhangi bir yanlış yapıldığında başkalarını suçlamak ve kurban rolünü oynamak yerine, hatanızın sorumluluğunu üstlenin. Unutmayın ki güvenirliğini kaybeden bir çalışanı hiçbir yönetici terfi ettirmez. Hata yaptığınızı kabul etmek ve hatanın sorumluluğunu almak saygın bir harekettir ve bu tavrınız, liderlik potansiyeli taşıdığınızı gösterir.
Yorum yapmak ister misin?