Kariyerinizi değiştirirken

Kariyer sözcüğünün günlük yaşamda birçok kullanım alanı vardır. Kariyer kavramı kimilerine göre belirli bir alanda uzmanlık gerektiren meslek olarak;kimilerine göre ise belirli bir iş alanında ilerlemeyi, çalışılan firmada yükselmeyi ifade eder. Bir diğer görüşe göre ise kariyer, bireylerin hayatları boyunca kazandıkları beceriler ve deneyimler doğrultusunda yön verdikleri, gelişim ve değişime açık bir süreçtir. Bu süreçte bireylerin kariyer hedefleri ve kariyerlerine bakış açıları değiştikçe, kariyerlerinin de değişmesi doğaldır.Önemli olan bireylerin kişisel memnuniyetleri ve profesyonel hedefleri doğrultusunda istedikleri işte çalışmalarıdır.

Kariyer değiştirmek hiçbir zaman kolay değildir. Etrafınızdaki herkes sizin yanlış yaptığınızı, çoğu arkadaşınız ve akrabanız bir daha asla iş bulamayacağınızı, kimileri de bu yaştan sonra neden tüm hayatınızı değiştirmeye çalıştığınızı soracaktır. Başka bir açıdan bakıldığında ise, birden fazla konuda yetenekli bireylerin, bu yeteneklerini tam kapasite ile kullanmadıkları sıradan görevlerde bulunmaları ve bu işlerin belli bir süre sonra rutine dönüşmesi, onlarda yaptıkları işten soğuma ve farklı bir kariyere yönelme isteği yaratmaktadır.

Yazının aşağıdaki bölümünde kariyerinizi değiştirirken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta sıralanmıştır. Kendi duygu ve düşüncelerinizi ayrıntılı bir incelemeden geçirmeden, işinizde ayrılmaya ve farklı bir alana yönelmeye karar vermeyin. Bir önceki kariyerinizi neden değiştirmek istediğinizi göz önünde bulundurun ve kendinize buna göre bir yol çizin. Etraflı bir araştırma yapmadan harekete geçmenin çok riskli bir karar olacağını unutmayın.

Günümüzde tercih edilen ve iş bulma konusunda daha geniş seçenekler sunan iş alanlarını, size uygun değillerse tercih etmeyin. Başka bir deyişle ne kadar popüler olursa olsun, sizin yapınıza uymayan konularla ilgili sektörlere yönelmeyin. Örneğin bilişim sektörünün günümüzde hızla ilerlemesi ve bilgisayar programcılığının gözde meslekler arasına girmesi, bilgisayara hiç ilginiz yoksa bu alana yönelmenizi gerektirmez.Çalışmayı planladığınız sektör konusunda etraflı bir araştırma yapın. Kariyer hedefiniz doğrultusunda o sektörün lider firmalarının hangileri oldukları, bu firmalardaki iş olanakları, bu firmalar hakkında bilgi alabileceğiniz herhangi bir yakınınız olup olmadığı gibi konularda çalışma yapın. Firmaların web sitelerini kullanarak da ilgilendiğiniz firmalarla ilgili bilgi edinebilirsiniz. İş aramak kendi başına vakit gerektiren ve titizlik isteyen bir süreçken, kariyer değiştirmeye karar verip farklı bir alanda iş bulmaya çalışmak daha da sabır gerektiren bir süreç olacaktır.

Farklı bir kariyere yönelişinizi ilk etapta size uygun gelen sektörlerle kısıtlamayın. Madem farklı bir kariyere atılmaya kara verdiniz, o zaman kendi yetenekleriniz doğrultusunda çok çeşitli sektörlerde çalışabileceğinizi unutmayın. Kariyer kavramına daha geniş bir perspektiften bakmanız her zaman sizin yararınıza olacaktır. Bu nedenle üstünde ciddi anlamda düşünmeden hiçbir kariyer olanağını elemeyin.

Size önerilen ücretin yeni hedefinizi çizmeniz için tek belirleyici etmen olmamasına özen gösterin. Eğer yapacağınız iş, çalışma ortamı, yöneticilerinizin yapısı, firma kültürü ve sahip olacağınız ünvan sizi mutlu etmeye yetmeyecek ve yeterli motivasyon sağlamayacaksa, aldığınız ücret de bir süre sonra sizi mutlu etmeyecektir. Ayıca iş stresi ve ofis olumsuzluklarının çalışanlarda oluşan sağlık problemlerindeki en önemli faktör olduğunu da unutmayın.

Umutsuzluğa düştüğünüzde ya da iş aramaktan yorulduğunuzda konuyu etrafınızdakilerle paylaşın. Bu, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Üzüntüler paylaşıldıkça azalır; sıkıntılarınızı içinize atmayın. İşten ayrılmayı, eğitime dönmek için kendinize vermiş olduğunuz bir fırsat gibi görebilirsiniz. Başlamayı planladığınız eğitim türü kendinizi geliştirmeye yönelik yurt içi veya yurt dışında katılabileceğiniz sertifika programları ya da master dereceleri şeklinde olabilir. Bunların dışında yeniden üniversite okumayı da planlayabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, eğer eğitimden uzun bir süredir ayrı kalmışsanız, yeniden eğitime başlamaya tam anlamıyla hazır olup olmadığınıza karar vermektir.

Uzman görüşü almak her zaman için lehinize bir durumdur. Bir kariyer danışmanından tavsiye almak, sizin daha önce aklınıza gelememiş yeni pencereler açılması yönünden yardımcı olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken, size ne olmanız gerektiğini söyleyen danışmanlardır. Size tam olarak çalışmanız gereken alanı söylemelerini umarak bir kariyer uzmanıyla görüşmeye gitmeyin; çünkü siz kendinizi danışmanlardan daha iyi tanırsınız. Onların görevi yalnızca size yeni seçenekler sunmak ve o an için düşünemediklerinizi size göstererek bakış açınızı genişletmektir.

Bir gecede kariyerinizi değiştirebileceğinizi ummayın. Farklı bir kariyer oluşturmanız, bu alanda bir iş bulmanız ve tam anlamıyla yaptığınız işe adapte olmanız uzun bir zaman alabilir. Bu tip durumlara hazırlıklı olmalısınız. Karar verme aşaması ve devamındaki iş bulma aşaması için yaklaşık altı ay, yeni işinize adapte olmak için bir altı ay daha kendinize vermeyi ihmal etmeyin.

Yeni kariyer hedefinize transfer edebileceğiniz becerilerinizi gözden geçirin. Bunlar şu anki işinizde kullandığınız temel becerilerdir.

Özgeçmişinizi yazarken ayrıntılara önem verin. Şu ana kadar çalıştığınız firmalarda yaptığınız işler, kazandığınız ödüller, özel görevler ve tüm diğer katkıları ayrıntılarıyla özgeçmişinize yansıtmaya özen gösterin. Kendinizi bir işveren gibi düşünün ve ne tip özelliklere değer vereceğinizi, bu özelliklerin sizde olup olmadığını ve özgeçmişinizde bunlara değinip değinmediğinize dikkate edin. Kariyer değişiklikleri söz konusu olduğunda size uygun olan özgeçmiş yazma formatı “Fonksiyonel Özgeçmiş” tir. Fonksiyonel özgeçmiş yazma yöntemlerini sitemizin Özgeçmiş Hazırlama bölümündeki, Özgeçmişinizi Biçimlendirmek – Bölüm 2 : Özgeçmiş Formatları ve Size En Uygun Olanı adlı makalede bulabilirsiniz.

Son olarak kariyer değişikliğine; hayatınıza yenilikler katabilecek, sizi yeniden birşeyler için mücadele etmeye sevk edecek ve bu konularda heyecanlı olmanızı sağlayacak bir atılım olarak bakabilmelisiniz. Özellikle de bundan sonra gerçekten yapmak istediğiniz işi yapabileceğinizi düşünmek, sizi iş arama sürecinizde motive edecek noktalardan biri olabilir.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.