Kariyerinizi markalaştırın

İşe alım sürecinde birçok etken rol oynar. İşverenin başkası yerine sizi tercih etmesi için stratejinizi belirlemeli, kariyerinizi markalaştırmalısınız.

Kariyerinizde hangi yeteneklerinizle tanınmak istiyorsunuz? Ne tür bir işverenin ilgisini çekmek, bağlantı kurmak istiyorsunuz?

Bu iki soru kariyerinizi markalaştırmanın temelini oluşturuyor. Görünüş ve çevre, markalaşma sürecinde en önemli iki etken. Kariyerinizi de bir ürün gibi düşünün. Kurumsal markalaşmanın yani tüketicilerin a markası yerine b markasını seçmesinin ardındaki birçok faktör işe alımda da geçerli.Kariyer pazarlamasında, marka şöyle tanımlanabilir: sizi işinizde güvenilir bir uzman olarak yansıtan, potansiyel müşteri ya da işverenin dikkatini çeken doğru bir imaj. İyi ve güçlü bir marka,
  • Yeni fırsatlara daha hızlı bir şekilde karşınıza çıkarır,
  • Başkalarına uzmanlığınız hakkında bilgi verir,
  • İşverenin zihninde size işe alımla ilgili baskı yaratır,
  • Rakiplerinizden sizi ayırır,
  • Değerinizi arttırır.
Kariyer ve yaşam koçu Susan Britton Whitcomb’un önerdiği yollarla işverenlerin sizi seçmesini sağlayacak bir marka yaratabilirsiniz.
  1. İş aramayı bir pazarlama olarak düşünün. Siz bir ürünsünüz, işveren de müşteri. Açık ve güçlü bir kariyer markası, işverenin, ürününüzün yararlarını görme ve size pazarda avantaj sağlamasına yardımcı olur.
  2. Başarılı bir kariyer markası üç ana temele dayanır: Özgün bir imaj, avantajlar ve farkındalık. Özgün bir imaj yaratın, işi yaparken sunduğunuz avantajlara odaklanın ve işverenin bu avantajların farkında olmasını sağlayın.
    • Özgün bir imaj: Markanız özgün olmalı. Kim olduğunuz, iş yaşamındaki amacınız, gerçekleştirmeyi düşündüğünüz planlarınızı anlatmalı. Başlangıç olarak iyi yaptığınız şeylerin ya da iyi yönlerinizin bir listesini çıkarın. Örneğin; satış eğitimi, müşteri hizmetleri, profesyonellerle çalışmış olmak. Daha sonra ne istediğinizi belirleyin. Çıkardığınız listeden en çok zevk aldığınız ve yapmak istediğiniz konuları seçin ve başlangıç olarak sadece bir tanesinin üstünden gidin.
    • Avantajlar: Seçiminizi yaptıktan sonra, bu seçtiğiniz alanın ne tür avantajları olduğunu belirleyin. Örneğin, çatışma yönetiminde (conflict management) iyiyseniz, markanızın alıcılara yani işverenlere sunacağı şey takım çalışanları arasında daha güçlü bir işbirliği sağlayabileceğiniz olabilir. Markanız için bu şekilde en az üç avantaj belirleyin.
    • Farkındalık: Tüm bunları hazırladıktan sonra markanızın ulaşması gereken doğru insanları bulun. Eğer hiç kimse bilmiyorsa dünyanın en iyi markası bile işe yaramaz. Kariyerinizi “markalaştırmak” için organize bir kampanya başlatın. Makaleler yazın, dernek toplantılarına konuşmacı olarak katılın, yüksek profilli projelerde çalışmayı talep edin.
3.   Sunacağınız markanın pazar durumunu belirlemek için analizler yapın. Ürününüze pazarda ihtiyaç var mı? Şirketler o konuda eleman alımı yapıyor mu? Yapmak istediğiniz iş hakkında rakipsiz misiniz? Eğer bu soruların yanıtı olumsuzsa, markalaşma stratejinizde ya da seçtiğiniz alanda birkaç değişiklik yapmanız gerekebilir.
4.   İstediğiniz alanı seçtikten ve pazarın talebini gözden geçirdikten sonra markanızı tanıtacak en iyi sunumu belirleyin. Benzersiz bir konumlandırma bulmaya çalışın. Ürün pazarlama stratejileri yaratmada bir numara mısınız? Çalışma arkadaşlarınızla elektronik ortamda toplantı düzenleyen ilk kişi siz misiniz? Şirketinizde ya da sektörde en çok satışı yapıp ödül mü aldınız? Bunları mutlaka sunumunuzda öne çıkarın.
4.   Markalaşma hem sözel hem görsel anlamda başarılır. Sözel markalaşma kısa bir tanıtım ve başarı hikayeleri, görsel markalaşma ise hareket, davranış ve kılık kıyafetinizdir.
  1. Güçlü özelliklerinizi ifade eden bir mesaj oluşturun. İşte bir örnek: “Satışın 3 noktasında çok başarılıyım: araştırma, ilişki kurma ve kar. Müşterilerin ihtiyaçlarını ayrıntılı bir şekilde araştırıp bu ihtiyaçlara cevap verecek ilişkiler oluşturup sonuç olarak iyi bir gelir sağlarım.”
  2. İşverenin sizi işe aldığı taktirde ona ne gibi yararlar sağlayacağınızı gösteren bir sunum hazırlayın. Gelir sağlama, tasarruf, problem çözme gibi…
  3. Hem kendi çevrenizden hem de dışarıdan gelecek fırsatlara hazırlıklı olun. Markanızı açıklayan, başarı hikayelerinizden bahseden 2 dakikalık konuşmanızda hafızada kalabilecek tanımlamalara yer verin.
  4. Alıştırma yapın. Sunumunuzu ezberden okuyormuş gibi değil, doğal bir şekilde yapın.
  5. Görsel markalaşma için görünüşünüze de önem vermelisiniz. Başarılı ve stil sahibi birinden bu konuda yardım alabilirsiniz. Katıldığınız aktiveye veya görüşmeye uygun giyinmelisiniz.
  6. Görsel markalaşma aynı zamanda davranışlarınızı da kapsar. Fikirlerinizi, inançlarınızı ve davranışlarınızı dürüstçe gözden geçirin.
  7. İdeal imajınızı oluşturmanızda yardımcı olacak güvenilir biri mesela bir koç bulun. Çalışmalarınızda size yardımcı olup yol gösterecek bir uzman kariyerinizi markalaştırırken en çok ihtiyaç duyacağınız şey olabilir.
Markanızı doğru kişilere ulaştırmak için her zaman fırsat kollamalısınız. Ürününüzün değerini, yararlarını ve avantajlarını tüketiciye yani işverene doğru bir şekilde anlatmak ve kendinize uygun bir imaj oluşturarak yaymalısınız.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.