Çoğumuz zaman zaman kendi işimizi kurmayı düşünürüz. Kariyerimizi kontrolümüz altına almayı ve kendimiz için çalışmayı… Bunun nedeni sıklıkla çalışılan firmanın ortamından hoşlanmamanızdan veya yöneticiniz ya da iş arkadaşlarınızla anlaşamamanızdan kaynaklanmaktadır.
Kimi zaman da çalıştığınız firma yerine kendinize para kazandırmayı istemenizden veya ilerde olabilecek işten çıkarılma durumlarından çekinmenizdendir. Ama hepsinden öte, bireylerin kendi işlerini kurmayı istemelerindeki en etkili faktör, her şeyi kendi istedikleri şekilde yönetmeyi istemeleridir. Bireyler yeteneklerini, deneyimlerini ve yaratıcı fikirlerini bir araya getirip, yöneticilerinden daha iyi işler çıkarabileceklerini kendilerine ve çevrelerine ispatlamak isterler.
Sağlam temelleri olan bir şirket kurmanın yolu öncelikle günümüz ticari dünyasını ve ekonomisini iyi tanımaktan, güncel olayları ve gelişmeleri yakından takip etmekten geçer. Şirketlerin küçülmelerinin, birbirleri tarafından satın alınmalarının, birleşmelerinin ve çalışanlarını işten çıkarmalarının yaşandığı genel süreç incelendiğinde, eskiye oranla bu dönemde, bireylerin kendi işlerini kurmak için çok daha fazla girişimde bulundukları göze çarpmaktadır. Geçmiş yıllara oranla arttığı gözlenen bir diğer nokta da, yeni açılan küçük işletmelerin kapanma hızıdır. Ekonominin dünyanın her yanında süren dengesizliği, hem bireyleri kendi işlerini açmaya yöneltmekte, hem de açtıkları işlerde sıkıntı yaşamalarına neden olmaktadır.
Büyük firmalar, küçük işletmelerin kazandığı başarılarla kimi zaman mücadele etmekte zorlanıyorlar. Çünkü aynı kalitede hizmet, daha ucuza küçük işletmeler tarafından müşteriye ulaştırılabiliyor. Harcamaları, büyük firmalara oranla daha az olan küçük işletmeler, iki tarafla da çalışan müşteriler için tercih edilen taraf oluyor. Bu nedenle artık büyük şirketler, kendilerine yeni yönetim modelleri aramaya ve küçük işletmelerle mücadele etmede yeni yöntemler geliştirmeye başladılar. Sektörde yaşanan gelişmelerin doğurduğu gereksinimleri karşılayabilecek, iş stratejilerini ve firma politikalarını yeni düzene kısa sürede adapte edebilecek, daha çok sözleşmeli, dönemsel ve proje bazlı çalışan personeli tercih eden model, günümüzün değişen eğilimlerine göre şekillenmesi gereken çalışma modeli olarak benimsenmeye başlanmıştır.
Küçük işletme kurmak isteyen girişimciler için fırsat burada başlıyor. Büyük çaptaki firmalar kendilerini değişime nasıl uydurmaları ve iş stratejilerini yeniden nasıl yapılandırmaları gerektiğini planlarken, küçük işletmelere kendilerini geliştirme, müşteri portföylerini artırma ve piyasada yer edinme fırsat doğuyor.
Bireylerin Küçük işletmeler açmayı tercih etmelerinin bir diğer nedeni de, kendilerine daha fazla özgürlük, iş rutininden kurtulma ve iş ile özel hayatı dengeleyebilme şansı da tanımalarındandır. Yapılan araştırmalara göre 2005 yılına gelindiğinde iş gücünü oluşturan kitlenin yaklaşık %50’si kendi işini yönetiyor olacak.
Günümüzde yeni bir işletme başlatmayı düşünüyorsanız, aşağıdaki alanlar tavsiye edilmektedir:
- Piyasa Araştırmaları
- Halkla ilişkiler/Reklam
- Pazarlama
- Turizm/Turist rehberliği
- Teknoloji (web-site tasarımı, ağ mühendisliği)
Kendi işiniz için size en uygun alana karar verdiniz, her şey hazır demeden önce, aşağıdaki birkaç noktaya göz atın.
- Artık bir işveren olarak tüm günü ofiste geçirmeniz sizin yararınıza olmayacaktır. Müşterilerle görüşmeler ayarlayıp, onlarla anlaşmalar yapmaya çalışın.
- Piyasadaki yenilikleri takip edin. Alanınızla ilgili fuarlara katılın, mümkünse fuarlarda firmanızın tanıtımını yapın.
- Birçok müşterisi olan büyük bir firmadan ayrıldığınızda, eksikliğini duyduğunuz ve sahip olmak istediğiniz ilk şeyin, fazla sayıda müşteri olması doğaldır. Çünkü hazır müşteri hazır para anlamına gelir. Ama şu aşamada yapılması gereken; sürekli yeni müşteri peşinde koşmak yerine, sahip olduğunuz müşterilere en iyi hizmeti vermektir. Unutmayın ki, ilk müşterileriniz sayesinde sağlam bir referans oluşturabilir; ilerde müşteri portföyünüzü genişletebilirsiniz.
- Her firma gibi sizin firmanızın da bir ticari planı ve çalışma stratejisi olmalı. Bunu sabit ve değişmeyen bir plan olarak düşünmeyin; çünkü bağımsız bir danışman veya girişimciyseniz, piyasanın gereksinimlerine ayak uydurabilmek için son derece esnek olmalısınız.
- Kendi işinizi, eğer iş hayatınızla özel hayatınızı dengeleyebilmek ve rahat çalışma saatlerine sahip olabilmek için kurmayı düşünmüşseniz; şu an iş yaşantınızın tüm hayatınızı kaplamamasına dikkat edin. Sorumlulukların sizi yönlendirmesine izin vermeyin. Eski temponuz ve müşteri portföyünüze hemen kavuşmak isteyebilirsiniz. Ama kendi kendinizin patronu olmanın tadını çıkarmayı unutmayın.
Yorum yapmak ister misin?