Dünyadaki gelişmeler, kendi hayatımızda karşılaştığımız durum ve olaylar zaman zaman enerjimizi düşürmemize neden olabiliyor. Dünya olarak geçirdiğimiz bu tedirgin edici günlerde kendimizle olan bağımızı güçlendirmek, bu süreci hem kendimiz hem de çevremizdeki kişiler için daha rahat atlatmamızı sağlayabilir?
Eğer sen de;
⦁ Kendimi tedirgin hissediyorum.
⦁ Bilinçli kararlar almak konusunda zorluk çekiyorum.
⦁ Odaklanmam gereken konulara odaklanamıyorum.
⦁ Geleceğin daha iyi olacağını düşünemiyorum.
⦁ Hayatımın hangi yöne gittiğini kestiremiyorum.
⦁ Etrafımda olan olayları kontrol edemediğimi hissediyorum gibi soruları zaman zaman kendine soruyorsan, kendin için bir şeyler yapmanın vakti geldi demektir.
Koçluk bu dönemde neden önemli?
Koçluk; iç kaynaklarımızla bağlantı kurmamıza, ihtiyacımız olanı yine kendi içimizde bulmamıza ve düşünce gücümüzü geri kazanarak bilinçli seçimler yapmamıza olanak tanır.
Fazlasıyla bilgiye maruz kaldığımız, belirsizliğin getirdiği korku ve endişeyi hissettiğimiz bu dönemde, koçluk alarak zihnimizi karıştıran düşüncelerden kendimizi arındırabilir ve gerçekten bizim için önemli olana odaklanarak etkin kararlar verebiliriz.
Her ne kadar farklı ve bilinmez bir süreçte olsak da bu durumdan faydalanmak yine bizim seçimimiz. Unutmayalım ki farklı şekilde düşünmeyi seçebiliriz…
Koçluk almanın faydaları nelerdir?
⦁ Kişinin iç kaynaklarıyla bağ kurmasını ve eyleme geçmesini engelleyen faktörleri fark etmesi sağlar,
⦁ Hayat amacına uygun bir hayat yaşamak için gerekli farkındalık ve bilinç düzeyine ulaşılmasına olanak tanır,
⦁ Motivasyon ve kararlılığı arttırır,
⦁ Bilinçli karar vermeyi sağlar,
⦁ Özgüven ve cesareti arttırır,
⦁ Etkin iletişim kurmayı ve ilişkileri geliştirmeyi kolaylaştırır,
⦁ Yaratıcılık ve sorun çözme becerisi kazandırır.
Koçluk nedir? Ne değildir?
Koçluk, kişide farkındalık yaratarak kendi iç kaynaklarını bulmasını ve doğru kullanmasını sağlamaktır. İçsel motivasyonu yükselen kişi, farkına vardığı konuları değiştirmek için hedef belirler ve o doğrultuda ilerlemeye başlar.
Peki, koçluk ne değildir?
Koç; bir danışman, psikolog veya terapist değildir. Psikologun alanına koç giremez, koçun sınırları belirlidir. Terapi bireyin geçmişi ile ilgilenir. Koçluk an’da var olana odaklanarak, geleceğe doğru bireyin ilerlenmesini sağlar. Koç asla önerilerde bulunmaz, tavsiye vermez. Kişinin sorularla kendini bulmasını sağlar. Koç geçmişe değil, geleceğe odaklanır.
Co-Active koçluk nedir?
Co-Active model güçlü bir yapı olarak koçluk sürecinde bireylerin kendi cevaplarını bulmasını, kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmasını, güçlü ilişkiler kurmasını, yaratıcılığını devreye sokabilmesini ve eyleme geçmesini sağlar.
Koçluk hakkında detaylı bilgi almak istersen buraya tıklayabilirsin.
Yorum yapmak ister misin?