Eğer işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız? Eğer işveren olsaydınız kendi nitelik ve deneyiminize sahip biriyle çalışmak ister miydiniz?
Diyelim ki iş görüşmenizi yapan kişi sizin hakkınızda sizin kadar bilgiye sahip, sizinle ilgili her konuya hakim. Mesela etrafta kimse yokken nasıl çalıştığınız, işinize karşı takındığınız tavır, şirket müşterilerine karşı tutumunuz, her gün işiniz dolayısıyla muhatap olduğunuz kişilerle ilişkiniz…
Tüm bunları göz önüne alın ve şu soruyu yanıtlayın: Siz olsaydınız, kendinizi işe alır mıydınız?
Potansiyel işveren olduğunuzu düşünürseniz bazı temel soruların cevabını almak isteyeceksiniz. Örneğin “Son işinizde ne kadar çalıştınız?” Bu soru sizin bir işe bağlılığınızı ve işten ayrılma sebebinizi gösterecektir. İşe alım oldukça zor ve hataların büyük zarara yol açtığı bir süreçtir. Bu nedenle sizi işe alacak kişiler, onların işlerine yarayacağınızdan, problemleri çözeceğinizden ve şirkette uzun süre kalacağınızdan emin olmak ister. Kısaca size güvenmek isterler.
“Kariyeriniz istikrarlı bir yükselme gösteriyor mu?” Bu soru da çalıştığınız firmaya kattıklarınızı ve istikrarınızı bulma amaçlı kendinize soracağınız bir sorudur. Eğer içinde bulunduğunuz durum istediğiniz gibi değilse, yani kariyer hedeflerinizde başarıyla ilerleyemiyorsanız bunu akla yakın bir şekilde açıklayabilir misiniz? Örnek olarak şöyle samimi bir açıklama, durumu sizin lehinize çevirebilir: “Şirketime inancım sonsuz ve hayatta öğrenmenin sonu yok. Şu anda kendimi daha büyük bir kariyer değişikliğine hazır görüyorum ve bu tip bir pozisyon için hazırım. Önceki bütün iş deneyimlerim buraya varmak için bir gerekli ve yararlı bir süreçti.”
“Net bir üslupla yeteneklerinizi, özelliklerinizi söyleyebilir misiniz?” Bu tarz bir açıklama kendinizi işverene pazarlama açısından çok önemlidir. Sizi diğerlerinden ayıran ve özel kılan özellikleriniz ve yetenekleriniz sorulduğuna ikna edici ve gerçek bir cevap verebiliyor olmalısınız.
“Espri anlayışınız var mı yoksa kendinizi çok mu ciddiye alırsınız?” Gülümseme, gerilimi azaltır, hayal kırıklığını hafifletir ve zor durumlarda size yardımcı olur.
“İşe ve işin kültürüne uygun musunuz?” Organizasyonlar ulaşılması gereken ortak amaçlar ve takımlar belirler. Eğer siz bu takımlardan uzak bir tavır sergilerseniz, olumsuz ve oyunbozan bir imaj yaratırsınız.
“Son çalıştığınız işvereniniz sizin hakkınızda ne çeşit bir referans mektubu yazacak?” Referans mektubu iş arama sürecinde önemli unsurlardan biridir. Son çalıştığınız insanların sizi nasıl tanımladıkları yeni işiniz için sizi değerlendirenler açısından büyük önem taşır.
Bunların tümü; işverenin, işletmenin ününü, ürünlerinin ve hizmetlerinin kalitesini emanet etmeden önce sizde ilk kontrol edeceği şeylerdir. Bu nedenle işveren gibi düşünün ve iş başvurularınızda kendinizi buna göre dürüstçe değerlendirin.
Yorum yapmak ister misin?