Kibirli görünmeden başarını müdürüne iletmenin 5 yolu

Kariyer yolculuğumuzda, başarılarımızı üstlerimize iletmek önemli bir adımdır. Ancak bu başarıları iletirken kibirli bir izlenim bırakmamak da aynı derecede önemli. Bu hassas dengenin nasıl sağlanacağını öğrenmek istersen, Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi sana 5 temel yöntem sunuyor!

Danışanlarımdan duyduğum yaygın şikayet konularından biri şu ifadelerde kendini buluyor:

“Bir şeyler başarıyorum, ilerliyorum; ama müdürümün bundan haberi çoğunlukla olmuyor. Böyle olunca da terfi edecek miyim, beni nasıl görüyor, hangi eylemleri almam daha iyi olur, bilemiyorum.”

Aslında bence bu durumun iki temel sebebi olabilir…

İlki, her iki tarafın çok meşgul olması ve ikili görüşmeleri takvimde yeteri kadar ısrarla tutmamaları, birbirlerini güncelleyecek vakitlerinin pek olmaması…

İkinci ve daha büyük algı sorunu da çalışanın “başardıklarını” müdürüne ilettiğinde “kibirli”, “kariyer odaklı”, “kendini beğenmiş” gibi görüneceğini düşünerek geri çekilmesi ve müdürünün duyması gereken ilerlemeleri ona iletmekten çekinmesi olabilir. Çoğunlukla çalışanlar bu “iletme” işini “kibirli” görünmeden nasıl yapacaklarını da bilemiyor olabilirler.

Bu yazıda bu konuda beş alternatif yol önereceğim, böylece “kör gözün parmağına” kendini övüyor gibi görünmeden müdürüne “ilerlemelerini” iletebilirsin.

Sen ne diyorsun?

Diyelim bir projede bayağı ilerledin, müdürüne gidip sadece “Projede ilerledim” demek pek içine sinmiyor, kendini çok öne çıkarıyorsun gibi hissediyorsun. Bunun yerine müdürüne bir güncelleme verip, onun görüşünü sorabilirsin. Böylece “geldiğin noktayı” cümle içinde iletmiş ve kibirli görünmemiş olursun.

“Son müşteri toplantısından sonra gelen geri beslemeleri alarak teklifimizi yeniledim, bu noktada yararlanabileceğim ek bir görüşünüz var mı?”

Bunu yaptığında birden çok amacına ulaşmış oluyorsun aslında…

  • İşi takip ettiğini göstermiş,
  • Son gelişme doğrultusunda inisiyatif aldığını ifade etmiş ve
  • Müdürünü hem bilgilendirmiş hem de görüş sormuş oluyorsun.

Farklı açılımlar neler olabilir?

Benzer bir durumda yine yaptığın eylemi ifade ederek müdürünün aklındaki bambaşka bir yolu almaya çalışabilirsin. Bunu yaptığında kendi yaptığın işi ona iletmek için de güzel bir fırsatın olur.

“Sürdürülebilirlik raporumuzu %90 tamamladım. Özellikle atıklarla ilgili farklı bir açılım fikriniz varsa duymak ve rapora eklemek isterim.”

Ekibime ödül…

Bir diğer senaryoda ise yapılan bir çalışmada ekibinden biri bir ödül aldıysa, bunu müdürüne iletmen kendi yöneticilik başarını da ona ulaştırman anlamına gelecektir. Ayrıca ekibinin başarılarını öne çıkaran lider algısı da olumlu etki yapabilir. Müdürün bu tür bir güncellemede hem işin ilerlediğini, hem ekipten ödül alanlar olduğunu hem de senin liderlik becerilerinin ilerlemekte olduğunu duyacaktır.

“Son tasarım projesinde ekibimden Merve bir ödül aldı, diğer iki arkadaşımız için de ödüller bekliyoruz. Güzel bir ekip çalışması oldu bu son projede… Bu ödüllerle ilgili bir mesaj yayınlamak ister miydiniz?”

Hedefle bağ kurarak…

Yaptığın başarılı bir çalışmayı, projendeki önemli ilerlemeyi, başarılı bir satış anlaşmasını sadece “yaptım” diyerek değil de yıllık hedefinle bağ kurarak ifade ettiğinde bu müdürünün daha çok ilgisini çekebilir, senin de sadece kendini övüyor gibi görünmeni engelleyebilir. Örneğin;

“Bu son satışla yıllık hedefimin %70’ini haziran itibarıyla tamamlamış oluyorum.”

Olay içinde olay…

Bu konuda son önerim de aslında büyük ihtimalle yapmakta olduğun bir yaklaşım olabilir. Müdürüne bir olayla ilgili yaptıklarını iletmek, başarını bilinir kılmak ve fakat çok da kibirli, kendini öven biri gibi görünmek istemiyorsan o zaman o olayın içinde gerçekleşmiş bir olayı anlatabilirsin. Örneğin; bir yurt dışı gezisinde kısaca neler yaptığını anlattığında o gezinin hakkını verdiğin gibi bir alt mesajı da iletmiş oluyorsun.

“Son Azerbaycan seyahatimde iki günde 30 klinik ziyareti yaptık, size seyahat raporumu ileteceğim.”

Kariyerinde ilerlemek için kariyerinde söz sahibi olacak önemli insanların senin başardıklarını duyması ve aşina olması gerekiyor. Bu önerilerin faydalı olmasını diliyorum.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve Kariyer.net bloglarında yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.