İşsizlik maaşı bir diğer ifadeyle işsizlik ödeneği, sigortalı çalışanların işten ayrılmaları ve belirli şartları karşılamaları durumunda belirli süreyle aldıkları ödemedir. Kimler işsizlik maaşı alabilir ve işsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsiz kalanlar, işsizlik maaşına nasıl başvurabilir? Detaylar bu yazımızda.
İşsizlik maaşı almak için belirlenen bazı kriterlerin sağlanması gerekir. İşsizlik maaşı nasıl alınır diye merak ediyorsanız, bu alanda gereken şartları ve belirlenen kriterleri incelemeniz gerekir. İşsizlik maaşı şartları en son çalıştığınız firmaya ya da kuruma göre farklılık gösterebilir. İşsiz kalınan döneme bağlı olarak belirli miktarlarda ve belirli sürelerde ödeme yapılır. İşsizlik maaşı öğrenmek istediğinizde sigorta kurumlarının yaptığı açıklamaları inceleyebilirsiniz. Bu alanda zaman zaman değişiklikler ve güncellemeler yapılabilir. İşsizlik ödeneği uzatıldı mı ödeneğin miktarı ne kadar ya da ödenek alma süresi değişti mi gibi sorular, pek çok kişi tarafından sık sık sorulabilir. İşsizlik maaşı ile ilgilenen ve bu alanda düzenlemeler yapan İŞKUR’un yayınlamış olduğu duyuruları ve bilgilendirmeleri takip ettiğiniz takdirde işsizlik ödeneği hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
İşsizlik maaşının süresi, çalıştığınız kurumda size yapılan sigortaya ve çalışma sürenize bağlı olarak değişir. Bu noktada en son işten ayrıldığınız firmada ne kadar süre çalıştığınız ve mesai saatleriniz büyük önem taşır. Son iş tecrübenize göre işsizlik maaşı alma hakkınızın bulunup bulunmadığı belirlenebilir. En doğru bilgilere ulaşıp başvuru yapmak oldukça önemlidir. Bu sayede işsizlik maaşını alıp alamayacağınızı öğrenerek belgeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. İşsizlik maaşı almanın şartlarını ve nasıl alındığını inceleyerek bu konudaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
İşsizlik maaşından yararlanma koşulları nelerdir? Kimler işsizlik maaşı alabilir?
Çeşitli sebeplerden dolayı işten ayrıldığınız zaman yeni bir iş bulana kadar maddi açıdan zorluk çekmemeniz için çeşitli uygulamalar bulunur. Bu uygulamalardan biri de işsizlik maaşı ödemeleridir. İşsizlik maaşı almak istiyorsanız, bu hizmet için uygun olup olmadığınızı incelemeniz gerekir. İşsizlik maaşı kimler alabilir sorusu pek çok kişinin bu konuda merak ettiği noktalar arasında yer alır. İşsizlik maaşı koşullarına göz atarak gereken şartları karşılayıp karşılamadığınızı öğrenebilirsiniz.
Kişinin kabahatsiz bir şekilde kendi isteği dışında işsiz kalmasının en önemli işsizlik maaşı şartı olduğunu söylemek mümkündür. Eğer işten çıkarıldıysanız ve istifa etmediyseniz işsizlik maaşı alma şansınız yüksektir. Bununla birlikte işsizlik maaşı hakediş şartları arasında farklı detaylar da yer alır. Çalıştığınız yerdeki hizmet akdinin sona ermesinden 120 gün önce hizmet akdine tabii olduğunuz takdirde bu ödeneği almaya hak kazanabilirsiniz. Hizmet akdi, işveren ve işçi arasında yapılan sözleşmeye verilen addır. Hizmet akdi, işçinin işverene belirli ya da belirsiz bir süre boyunca iş görme sözü vermesidir. Belirtilen süre boyunca işçinin aralıksız çalışması ve bu süreyi doldurması beklenir. Aynı zamanda işverenin belirtilen süre boyunca ücret ödemeyi üstlenmesi de sözleşmenin içeriğinde yer alan detaylardan biridir. Bununla birlikte hizmet akdi feshedilmeden önce 3 yıl içerisinde işsizlik sigortası primi ödenmesi gerekir. En az 600 gün işsizlik sigortası primi ödendiği takdirde işçi işten ayrıldığı zaman işsizlik ödeneği alma hakkı doğar. Aynı zamanda hizmet akdi feshedildikten sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapılması aranan şartlar arasında bulunur. Belirtilen süre zarfında kişinin İŞKUR’a giderek ya da elektronik kanallar aracılığıyla başvuru yapması, ödeneğin şartları arasında yer alır. İşsizlik maaşı kimlere verilir sorusunun cevabına işsizlik maaşı şartlarını inceleyerek ulaşabilirsiniz. Ardından bu ödeneği alma hakkınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Gereken şartları karşıladığınız takdirde çeşitli şekillerde bu ödeneği almak için başvuru yapabilirsiniz.
İşsizlik maaşına ne zaman ve nereden başvuru yapılır?
İşsizlik maaşına başvuru yapmak için kendi isteğiniz dışında ayrıldığınız iş yerindeki hizmet akdinin feshedilmesi gerekir. Hizmet akdiniz feshedildikten sonra 30 gün içerisinde başvuru yapmanız gerekir. Size en yakın konumda yer alan İŞKUR birimine giderek başvuru yapabilirsiniz. İşsizlik başvurusu başvuru formu İŞKUR merkezlerinin yanı sıra İŞKUR kurumunun internet adresi üzerinden de doldurulabilir. E-devlet işsizlik maaşı başvurusu yapabileceğiniz platformlar arasında yer alır. İşsizlik maaşı için başvuru yapmayı düşünüyorsanız ve 30 gün içerisinde başvuru yapmazsanız toplam hak sahipliği süresinden düşülebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Mücbir sebepler bu 30 güne dahil olmadığından dolayı buna göre hesaplama yapabilirsiniz. İşsizlik maaşı başvuru süresi ve başvurabileceğiniz günleri inceleyerek geç kalmadan işsizlik ödeneğine başvurabilirsiniz. İşsizlik maaşı başvuru sorgulaması yaparak başvurunun durumunu kontrol edebilirsiniz. İşsizlik maaşı onay mesajı aldığınız takdirde başvurunuzun onaylandığı hakkında bilgilendirilirsiniz. Başvurunuzu gerçekleştirirken ve sonucunu beklerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. İşsizlik maaşının size ödenebilmesi için sigortalı işsiz olarak iş aramaya hazır bir vaziyette olmanız büyük önem taşır. İşsizlik maaşı başvurusu yaptığınız takdirde ilgili kurum, iş arayan olarak sizin kaydınızı oluşturur. Eğer halihazırda bir iş arayan kaydınız varsa ve dondurulmuşsa bu kayıt güncellenir. Bu bakımdan herhangi bir şekilde vekaletname ile işsizlik maaşına başvuru yapılması mümkün değildir. İş arayışında olan biri olarak İŞKUR kaydınız oluşur ve çeşitli hizmetlerden faydalanmanız sağlanır. Sigortalı bir işsiz olarak iş bulma hizmetlerinden ve mesleki eğitim hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Belirtilen şartlar sizin için uygunsa ve iş ararken maaş almak istiyorsanız, bu ödenekten faydalanmak için başvurunuzu bulunduğunuz yerden dakikalar içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.
2024 işsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor?
İşsizlik maaşı almak isterseniz bu maaşın miktarının ne kadar olduğunu merak edebilirsiniz. İşsizlik maaşı ne kadar sorusunun cevabı, farklı kriterlere göre değişkenlik gösterebilir. Birçok kişi işsizlik maaşı ne kadar 2024 sorusunu sorabilir. Maaş miktarları, yıldan yıla farklılık gösterdiğinden o sene bağlanan işsizlik maaşı da değişkenlik gösterebilir. İşsizlik maaşı hesaplaması yapılırken, maaşı alacak kişinin çeşitli özelliklerine göre miktar belirlenir. İşsizlik maaşı için ne kadar çalışmak lazım olduğu ise işsizlik maaşı için belirlenen gün sayısına bağlıdır. İşsizlik maaşı için belirlenen gün sayısını doldurduğunuzda farklı miktarlarda hesaplanan maaşı almaya hak kazanırsınız. İşsizlik ödeneği hesaplanırken sigortalı kişinin son dört ayda almış olduğu prime esas kazancı göz önünde bulundurulur. Bu primlere göre hesaplanan işsizlik ödeneği günlük ortalama brüt kazancın %40’ını ifade eder. Primler göz önünde bulundurularak hesaplanan işsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez.
İşsizlik maaşı tavan miktarı olarak merak ediliyorsa, brüt tutarın %80’i kadarından fazla olamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Son 4 ay asgari ücretle çalışan kişi ile son 4 ay asgari ücretten yüksek bir miktara çalışan kişinin alacağı işsizlik maaşı miktarı arasında farklılıklar görülebilir. İşsizlik maaşında vergi ya da kesinti bulunmadığını da bilmek gerekir. Öte yandan işsizlik maaşından sadece damga vergisi kesilir. İşsizlik ödeneği almaya hak kazandığınız miktarın ödenmesi belirli kriterlere göre ayarlanabilir. Her ayın beşinci gününde aylık olarak bu maaşı almaya hak kazanan kişilerin ödemesi yapılır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu ödemelerin tarihlerinde farklılıklar yapma yetkisine sahiptir.
2024 işsizlik maaşı ne kadar?
Yukarıda paylaştığımız detaylar ışığında 2024 yılı işsizlik maaşı hesaplaması için şöyle bir örnek yapabiliriz;
Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması | Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı | Damga Vergisi Oranı | İşsizlik Ödeneği Miktarı | |
---|---|---|---|---|
2024 Asgari Ücretle Çalışan/Son 4 ay | 20.002,50 TL | 8.001,00 TL | 0,00759 | 7.940,27 TL |
Son 4 Ay 30.000 TL ile çalışan | 30.000,00 TL | (30.000x%40)12.000 TL | 0,00759 | 11.908,92 TL |
Son 4 Ay 50.000 TL ile çalışan | 50.000 TL | 50.000x%40) 20.000 TL (*) | 0,00759 | 15.880,54 TL** |
(*) Hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin %80’i olan 16.002 TL’yi geçemeyeceğinden 16.002 TL baz alınır. Bu nedenle sigortalı işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği miktarı bu şekilde** hesaplanmıştır.
İşsizlik maaşıyla birlikte sunulan hizmetler nelerdir?
İşsizlik maaşı sorgulaması yapıp bu hizmetten faydalanmak üzere bu ödenek için gereken kriterlere uygun olup olmadığınızı inceleyebilirsiniz. İşsizlik maaşı için şartları karşıladığınız takdirde başvurunuzu kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. İşsizlik maaşı başvurusu yaparken bu ödenekle beraber sunulan ve sigortalı işsizlere faydalı olan hizmetlere göz atabilirsiniz. İşsizlik ödeneğinin yanı sıra bu alanda çeşitli hizmetler de sunulur. İşsiz olan ve iş arayışında olan kişilere bu konuda yardımcı olabilecek hizmetler sağlanır. İşsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişiler, genel sağlık sigortası primleri ve yeni iş bulma gibi hizmetlerden İŞKUR ile faydalanabilir. İşsizlik ödeneği aldığınız zaman meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimi de alabilirsiniz. Meslek edinme kurslarına kayıt olarak yeni bir iş bulmak için kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu hizmetler, işsiz kalan ve işsizlik maaşı alan kişilerin kısa süre içerisinde yeniden bir iş bulup kariyerlerinde ilerlemeleri için düzenlenir. Deneyimlerinize ve isteklerinize bağlı olarak farklı meslekler için eğitim alabilir, bu meslek gruplarında ilerleme kaydedebilirsiniz. İşsizlik ödeneği alırken sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceği de birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. İşsizlik ödeneği almakta olan kişiler, genel sağlık sigortası kapsamında yer alırlar. Bu bakımdan işsizlik maaşı ödenmekte olan kişilere, ödenek alınan bu günler için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan genel sağlık sigortası primleri yatırılır. Böylelikle işsizlik maaşı alan kişilerin bakmakla sorumlu olduğu yakınları da genel sağlık sigortası hizmetinden faydalanabilir. Bu sayede herhangi bir sağlık problemi yaşandığında bu ödeneği alanlar ve yakınları genel sağlık sigortasından faydalanma hakkına sahip olur.
İşsizlik maaşının süresi ne kadar?
İşsizlik ödeneğinin süresi ve işsizlik maaşı ne zaman alınır gibi çeşitli noktalar pek çok kişi tarafından sık sık merak edilir. Ancak bu konuda değişiklikler olması mümkündür. 2024 yılında işsizlik maaşının süresi ve gereklilikleri çeşitli kriterlere bağlı olarak İŞKUR tarafından belirlenir. İşsizlik maaşı için gerekenleri karşılıyorsanız başvuru yaptığınız zaman bu ödeneğin süresini merak edebilirsiniz. İşsizlik maaşı gün sayısı bazında hesaplanır ve farklılıklar görülmesi mümkündür. Hizmet akdi feshine bağlı olarak son üç yılda çalıştığınız günlere göre işsizlik maaşı almaya hak kazandığınız süre hesaplanır. İşsizlik maaşı kaç ay sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası priminin ödendiği göz önünde bulundurularak hesaplanır. Eğer 600 gün sigortalı olarak çalıştıysanız ve işsizlik priminiz ödendiyse sigortalı işsiz olarak 180 gün kadar işsizlik maaşı alabilirsiniz. Bununla birlikte 900 gün sigortalı bir şekilde çalıştıysanız ve primleriniz ödendiyse 240 gün işsizlik maaşı alma hakkınız bulunur. Öte yandan uzun süre boyunca bir yerde sigortalı olarak çalıştığınızda maaş alma süreniz de buna göre artabilir. 1080 gün sigortalı bir şekilde bir firmada çalıştıysanız ve işsizlik sigortası priminiz bu süre zarfında ödendiyse işsiz kaldığınız zaman 300 güne kadar işsizlik maaşı alma hakkınız bulunur.
İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir?
İşsizlik maaşı takip edilen ve pek çok kişinin faydalandığı bir hizmettir. İşsizlik maaşı, işsiz kalan pek çok kişiye yardımcı olduğu gibi bu hizmetin kesildiği durumlar ortaya çıkabilir. İşsizlik maaşı alma şartları değiştiği zaman bu alanda kesintiler gerçekleştirilebilir ya da retler oluşabilir. İşsizlik maaşı ret sebepleri incelenerek kesintiye sebep olan ve reddedilmesine sebep olan noktalar hakkında fikir sahibi olunabilir. İşsizlik ödeneği alıyorsanız, bazı durumlarda maaşınız tekrar başlamamak üzere kesilebilir. İŞKUR devlet dairesinin teklif ettiği meslekleri reddettiğiniz takdirde bu ödenek kesilebilir. İŞKUR’un sunduğu meslekler, en son ayrılmış olduğunuz firmanın koşullarına benzerse ve alacağınız ücret yakınsa bu işi reddettiğiniz zaman haklarınızdan vazgeçmiş olursunuz. Aynı zamanda size sunulan iş imkanlarına yakın bir bölgede ikamet ettiğiniz halde haklı bir neden bulunmadan reddediyorsanız ödeneğiniz kesilir. Sunulmuş olan meslekleri reddederken mutlaka haklı bir sebebiniz olmalıdır. Bununla birlikte çalışma hayatınızı inceleme ve denetleme yetkisi bulunan müfettişler sizi denetleyebilir. Bu müfettişlerin ya da kamu idarelerinde yer alan denetim çalışanlarının yaptığı denetimler doğrultusunda kayıt dışı çalıştığınız ortaya çıkarsa ödeneğiniz kesilir. İşsizlik ödeneği alırken bir firmada kayıt dışı olarak çalışıyor olduğunuz tespit edilirse bir daha bu ödeneği alamazsınız Aynı zamanda işsizlik maaşı alırken yaşlılık aylığı almaya başlarsanız ödeneğiniz kesilir. Emeklilik gerekçesinden dolayı yaşlılık aylığı aldığınız takdirde bir daha işsizlik maaşı alamazsınız. İŞKUR’un sunduğu imkanlar arasında yer alan meslek edinme eğitimlerini bir nedene dayanmaksızın reddederseniz de ödeneğiniz kesilebilir. Bu eğitimleri kabul edip devam etmezseniz ve haklı bir nedeniniz olmadan kurslara katılmazsanız yine işsizlik ödeneği hakkını kaybedebilirsiniz. Bununla birlikte istenen bilgileri ve belgeleri belirtilen zamanlarda sunmanız beklenir.
İşsizlik maaşı tekrar başlayabilir mi?
İşsizlik maaşı, işsiz kalan ve bu süre zarfında herhangi bir geliri olmayan kişilere büyük kolaylık sağlayan bir uygulamadır. Pek çok kişinin yararlandığı bu ödeneğin tekrar başlaması konusunda birçok soru işareti yer alır. İşsizlik maaşı başvuru güncellemesi yapmak isteyen kişiler bu ödenekten tekrar faydalanmak ister. İşsizlik maaşı dondurma durumunda olan kişiler, bu maaşın tekrar başlayıp başlayamayacağını öğrenmek isteyebilir. Belirli kriterler karşılandığı takdirde bu ödenek tekrar başlayabilir. İşsizlik maaşından faydalanan bir kişi bu ödenekten yararlanma süresi dolmadan önce bir işe girerse bu noktada bazı kurallar yer alır. Bu kişi, eğer girmiş olduğu işten ayrılırsa daha önce hak ettiği işsizlik maaşı süresi dolana kadar işsizlik ödeneğinden tekrar faydalanabilir. Bu sayede daha önce başvurmuş olduğu işsizlik maaşı geçerli olur. Bununla beraber geriye kalan hak sahipliği, kişi İŞKUR’a başvurduğu tarihten itibaren başlayarak ödenir. İşsizlik maaşı zammı ve maaşların miktarındaki değişiklikler de tekrardan maaş hesabı yapılırken göz önünde bulundurulabilir. Aynı zamanda işsizlik maaşı uzatılır mı sorusu da pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alır. Alınan maaşın süresi kişinin çalıştığı süreye bağlı olduğundan dolayı tekrar bir işe girip çıkmadığı zaman bu maaşın süresi uzatılamayabilir. Eğer bir kişi hak kazanma şartlarını sağladıysa yeniden işsiz kaldığında hesaplanan süreye göre maaş alma hakkına sahip olabilir. Bunların yanı sıra işsizlik maaşı geri ödeniyor mu sorusu da zaman zaman pek çok kişi tarafından merak edilir. Fazla ödeme alındığı zaman alınan bu ödemeler İŞKUR’a belirli şartlar dahilinde geri ödenir.