ICF Türkiye tarafından düzenlenen İkinci Koçluk Konferansı 9 Nisan’da gerçekleşiyor. Konferansa sayılı günler kala, konuşmacılardan Coach Source LLC CEO & Kurucu Ortağı Brian O. Underhill’den üst düzey koçluk hakkında bilgi aldık.
International Coach Federation – Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye), 9 Nisan’da İstanbul Sheraton Hotel, Maslak’ta 2. Koçluk Konferansı’nı düzenliyor. İletişim sponsorluğunu Kariyer.net’in üstlendiği zirve, “Kaynak İnsan – İnsan Kaynak” teması ile düzenlenecek olan konferans bu sene de yerli ve yabancı dünyaca ünlü pek çok koçu ağırlayacak. Etkinlikte açılış konuşması, ICF Türkiye Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu tarafından yapılacak. Zirve kapsamında rekabetin daha yoğun yaşandığı günümüzde kurumların varlıklarını sürdürebilmek ve başarılarını artırmak için en temel ihtiyacı olan ‘İnsan’a yatırıma odaklandıklarını anlatan Kavuncu, “Rekabet ortamında her kurum istediği sonuçlara ancak çalışanları sayesinde ulaşabilir. Çalışanlarının işle ilgili güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konulması, potansiyel performansın belirlenmesi, performansın ve bireysel motivasyonun geliştirilmesi, gelişim ihtiyaçlarının saptanması ve verimliliğin artırılması odağı insan olan kurumlarda üzerine eğildikleri önemli bir konudur. Bu nedenle ikincisini gerçekleştireceğimiz Koçluk Konferansı’nın temasını ‘İnsan – Kaynak’ olarak belirledik” dedi. Coach Source LLC CEO & Kurucu Ortağı Brian O. Underhill, zirvede, katılımcılara üst düzey koçluktan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını anlatacak. Zirve öncesi sorularımızı yanıtlayan Underhill, şunları aktardı.
Bir üst düzey koç yüz kişiyi etkiliyor
Brian O. Underhill birebir çalışarak organizasyonel liderleri geliştirdiklerini, üst düzey koçluk üzerine odaklandıklarını belirtiyor ve koçluğun tanımını şöyle yapıyor: “Koçluk genellikle yöneticilerin liderlik becerilerini, güvenilirliğini ve danışmanlık özelliğini geliştiriyor. Üst düzey koçlar, iş dünyası liderlerini keşfediyor.” Üst düzey koçluk çalışmalarının sıklıkla liderin güçlü ve zayıf yönlerinin anlaşılmaya çalışıldığı testlerle başladığını anlatan Underhill, ardından güçlü yönleri artırarak liderlerin zayıf yönlerinden de kurtulmanın hedeflendiğini belirtiyor. İstenen gelişmelerin yaşanıp yaşanmadığının da yaklaşık altı ay sonra ölçüldüğünü anlatıyor. Underhill, günümüzün en önemli sorunlarının başında yüksek potansiyeli ve yüksek potansiyelli liderleri keşfetmenin yer aldığına dikkat çekiyor ve kendi mentoru Marshall Goldsmith’in koçlukla ilgili sıklıkla şunu söylediğini aktarıyor: “Koçluk, başarılı insanların daha da iyi olmasına yardım eder.” Koçluğun iş yerlerini insanlaştırdığını gözlemlediklerini söyleyen Underhill, “Koçluk; zekaya, adanmışlığa, çok çalışmaya, hedef – sonuç odaklı olmayayardımcı oluyor, kariyerin limitleri, yapabilirlikler artıyor. Eğer biz tek bir üst düzey yöneticinin daha etkili bir liderlik davranışına sahip olmasını desteklersek belki bin değil ama o kişiye bağlı 100 kişinin gelişimine, potansiyeline yönelik etki etmiş oluruz” diyor.
9 nisan’da deneyimlerini paylaşacak
“Türkiye’ye gelip üst düzey koçluk uzmanlığımla ilgili bir konuşma yapmak beni çok heyecanlandırdı” şeklinde konuşan Underhill konuşmasında; koçlukla ilgili yapılan araştırmalardan, kitabımdan, tecrübelerimden faydalanarak üst düzey koçlukla ilgili ipuçları paylaşacağını belirtiyor. “Koçlar, üst düzey çalışanlar ve organizasyonlarda koçluktan sorumlu olan kişiler sunumdan değerli birçok içerik edineceklerdir” diyen Underhill annesinin Ankaralı, babasının ise Türkçe üzerine uzmanlaşan bir Amerikan Profesörü olduğu için ülkemizi yakından takip ettiğini de sözlerine ekliyor. “Türkiye’nin ekonomik yükselişi konusunda gurur duyuyorum. Bu tabloya göre Türkiye’de koçluk endüstrisi de olumlu bir şekilde büyüyor. 2001 yılında biz Türkiye’den sadece bir tane üst düzey koç biliyorduk ve bize Türkiye’den hiç koçluk talebi gelmiyordu. 2013 Türkiye’sine baktığımızda ise başarılı, seçkin birçok koç görüyoruz. Ayrıca bize Türkiye’den birçok firmadan düzenli olarak koçluk talepleri geliyor. Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetleri’ne Türk üst düzey koçları öneriyoruz” diyor.
Koçluk Zirvesi ünlü koçlara ev sahipliği yapacak!
Zirvenin zengin konuşmacı kadrosu ise dünya çapında tanınan koçlardan oluşuyor. Zirvede Academy for Coaching Excellence Direktörü Maria Nemeth de yer alacak. “Yaşam Enerjilerini Yönetmek” konulu konuşmasında Dr. Nemeth dinleyicilere “Yaşam daha kolay olsaydı, daha iyi olmaz mıydı? sorusunu yönelterek, yanıtını birlikte arayacak. Ardından Microsoft Türkiye CEO’su Tamer Özmen sahneye çıkacak. Etkinliğin bu sene merakla beklenen bir diğer ismi ise NeuroLeadership Grubu Avrupa Direktörü Marcia Smythe. Duygusal zeka, kişisel motivasyon ve gelişim, yenilenme konusundaki çalışmaları ile tanınan Marcia Symthe ayrıca kurumların organizasyonel ve davranışsal değişimleri konusunda uzman bir isim. Zirvede, Roche Türkiye İK Direktörü Berrin Yılmaz ile PCC CLC, Institute For Life Coach Training Türkiye Temsilcisi Esra E. Aksüyek tarafından ülkemize “ICF International Prism Award” ödülü getiren Roche Türkiye “Kurumiçi Koçluk Sistemini Kurma ve Geliştirme Projesi” nin sunumu da yapılacak. Etkinlikte, düzenlenecek “Kurumsal Koçluk” konulu panelde pek çok değerli ismi ğırlayacak. Danışman, Eğitmen Doç. Dr. Uğur Zel moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panele; Koç Holding Kurumsal Koç ACC, ACPC Evrim Cabbaroğlu, Garanti Bankası Profesyonel Yönetici Koçu ACC, ACPC Banu Parlar ve AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş Çalışan Gelişimi ve Yetenek Yönetimi Direktörü Aslı Barış Seyis katılacak. Zirve, MCC, CPCC, ORSCC İlişki Sistemleri Koçu, Eğitmen ve Danışman Gülsün Zeytinoğlu’nun sunumu ile son bulacak.
Yorum yapmak ister misin?