Birçoğumuz şu günlerde evine kapandı ve evde vakit geçirirken kendisine iyi gelecek bir şeylerin peşine düştü. Etrafta dönüp dolaşan “Üretken olun” çağrıları kimimiz için motivasyon kaynağı olurken, kimimiz için de mutsuzluk nedeni olabiliyor. Girişimci, Yazar ve Konuşmacı Perçin İmrek’in tam da bu noktada sana önerileri var.
İnsanların kriz anındaki tavırları farklı olabilir. Bazı insanlar daha içe dönmeyi, pasif kalmayı ya da üretken olmamayı tercih ederken, bazı insanlar da (ben de bu gruptayım) aktif kalmayı, üretmeyi, dışa dönmeyi (online bile olsa) seçebilir.
Özellikle Instagram’da, Youtube’da dönen videolar, okuduğumuz makaleler, genelde belli bir mesaj üstüne odaklanıyor.
“Üret”
“Aktif ol”
“İyi hisset”
“Kendine bak” ve daha niceleri…
Açıkçası, yaptığım paylaşımlarda ben de sık sık bu mesajı veriyorum. Genel olarak üretken olmanın, proaktif olmanın hem kendimiz için hem de dolaylı ya da direkt olarak toplum için iyi olduğuna inanıyorum. Fakat zamanla şunu da anlamaya başladım…
Sürekli üretken olmak, bir şeyler yapmak zorunda değiliz. Her günümüz meditasyonla, sporla, bir şeyler ortaya çıkarmakla dolu olmak zorunda değil. Arada bir hiçbir şey yapmayı istememek ve yapmamak da çok doğal. Bazen koltuğumuzda uzanıp, tavana boş boş bakabiliriz. Bazen üst üste dizi izleyebiliriz. Hatta arada sağlıksız şeyler de yiyebiliriz.
Belki inanmayacaksın, ama arada kötü hissetmeye de hakkımız var. 🙂
Çünkü “İyi hissetmek” nasıl insana özgü, doğal bir duyguysa, kötü hissetmek de öyle. Bu duyguların hepsi bizim için var. Asıl sorun, kendimizi hep “İyi hissetmemiz” gerektiğine inandırdığımızda başlıyor. Çünkü insanoğlu olarak her zaman “İyi” hissetmemiz mümkün değil.
Bu sebeple hep pozitif duygular yaratacak “Üretmek”, “Kendimize bakmak” gibi şeyler yapmak zorunda değiliz. Negatif bir duygu yaşadığımızda da onu halı altına süpürmek yerine, “Hoş geldin” deyip, o duyguyla baş etmeye başlayabiliriz. Unutmamalıyız ki bu negatif duygular, gitmesi gerektiği zaman gidecektir zaten. O yüzden, ben de dahil birçok yerden pompalanan “Sürekli üretken olun, çalışın” mesajları, her ne kadar iyi niyetli olsa da bazı insanlar için tehlikeli olabilir. İnsanları yetersiz hissettirebilir ve “İyi hissetme zorunluluğu” çok daha kötü etkiler doğurabilir. En iyisi bırak, o an yaşaman gereken duygu neyse onu yaşa; çünkü arada hiçbir şey yapmamak da güzeldir.
Hem bazen “Hiçbir şey yapmamak” ileride seni daha çok şey yapmaya motive edebilir.
Konuk yazar: Perçin İmrek / Girişimci, Yazar ve Konuşmacı
Yorum yapmak ister misin?