Eğer daha önce kötü bir iş görüşmesi geçirdiysen, görüşmeden çıktığın an hissettiğin o negatif duyguları muhakkak hatırlarsın. Kendini yeterince iyi ifade edememiş olmak ve bu şansı bir daha yakalayamayacağını bilmek aslında herkesin yaşadığı ortak bir his. Yalnız değilsin ve sırada geriye dönüp sorunun nerede olduğunu anlamak ve çıkarılan derslerle daha güçlü bir şekilde yola devam etmek var.
Kötü geçen bir iş görüşmesini eksiklerin ve hataların keşfedildiği bir deney olarak görmek aslında en doğru bakış açısını oluşturuyor. Bu durum hepimizin başına gelebilir, geliyor ve yaşanan her aksilikte olduğu gibi aslında bize önemli bir gelişim alanı sunuyor. Üstümüzü kirletmeden toprağı ekip biçemeyeceğimiz gibi, hata yapmadan da kariyer yolunda sağlam adımlarla yürümemiz mümkün değil. Bu nedenle geriye dönüp ders çıkarmalı ve bu dersleri bir sonraki görüşme için referans olarak almalısın.
Neyin ters gittiğini bul
Görüşmeyi batırdığını hissetsen de nedenini tam olarak bilemeyebilirsin. Şirketler ise bazen görüşmenin olumsuz sonuçlandığı bilgisini verip, detayları açıklamayı tercih etmeyebiliyor. İşte bu noktada görüşmeyi yaptığın kişiye ulaşman ve kötü gidişatın gerçek nedenini sorman son derece önemli. Bunun senin için çok önemli olduğunu belirterek detaylı bir geri bildirim almaya çalışmalısın. Bu şekilde net bir gelişim alanı yakalayabilirsin.
Özgeçmişini gözden geçir
Özgeçmişindeki hataları bulman, nelerin eksik olduğunu anlaman da gelecekte iyi bir görüşme geçirmen için şart. Güvenilir bir arkadaşa ya da benzer sektörden bir uzmana özgeçmişini göstererek geri bildirim alabilirsin.
Kendine karşı dürüst ol
Doğru bir yaklaşım sergiledin mi? Hazırlıklı mıydın? Dürüst ve kibar davrandın mı? Sinirlenmiş ya da kaba davranmış olabilir misin? Bunlar cevaplaması zor sorular. Eğer kendine tamamen dürüst olarak bu soruları yanıtlayabilirsen aslında pek çok ipucuna da ulaşmış olacaksın. Bu ipuçları gelecekteki kariyer hayatında özgüveninin gelişmesine yardımcı olacaktır.
Pratik yap
Edindiğin deneyimle bir iş görüşmesi simülasyonu tasarla ve evde pratik yap. Bu görüşmeyi güvendiğin bir arkadaş ya da mümkünse işe alım uzmanı bir tanıdıkla yapman işleri kolaylaştırabilir. Bu görüşmeden sonra karşı tarafın geri bildirimini al. Beden dilin ve kendini ifade ediş biçimine dair öneriler istemeyi unutma.
Hayal kırıklığını üstünden at
Hissedilen kötü duyguları bertaraf etmenin en önemli yollarından biri de onları hissedildiği anda sevilen bir kişiyle paylaşmak. Kötü geçen iş görüşmesi deneyimini pozitif bakış açısına güvendiğin bir yakınınla paylaşman ilk hayal kırıklığını üstünden atıp, hemen çözüm kısmına geçmende büyük katkı sağlar.
Öğren ve yola devam et. Eğer her şeyi yanlış yapmış olsan bile en değerli dersler zor yoldan öğrenilir.
Yorum yapmak ister misin?