KPSS’nin yerine geçen AGS’ye dair merak edilenler

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ile 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) ilişkin detayları açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğine göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırılmıştı. 1 Eylül 2025’te yürürlüğe giren düzenleme ile öğretmenler artık Akademik Giriş Sınavı’na girecek.

AGS nedir?

Akademi Giriş Sınavı (AGS), kamu kurumlarına yerleşmek isteyen adayların bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla KPSS yerine getirilen yeni bir sınav. 2025 yılından itibaren, kamu sektöründe görev almak isteyen öğretmen adayları KPSS yerine AGS’ye girecek.

AGS sınav içeriği ve konular

ÖSYM, 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) için AGS kapsamındaki konu dağılımını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenecek AGS ve ÖABT, 13 Temmuz’da iki ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Öğretmen adayları, AGS oturumunda 80, ÖABT oturumunda ise 50 çoktan seçmeli soruyla karşılaşacak. AGS’nin sınav süresi ise 110 dakika olarak belirlendi.

  • Akademi Giriş Sınavı (AGS): Sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, eğitim mevzuatı gibi genel konuları içerecek. 80 sorudan oluşacak.
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Alan bilgisine yönelik 50 soru içerecek.

Öğretmen atamalarında puanlama sistemi nasıl olacak?

Yeni sistemde, öğretmen adaylarının puanları AGS ve ÖABT sonuçlarına eşit ağırlık verilerek hesaplanacak. Her iki sınavın puanı, %50 oranında değerlendirmeye alınacak. Yabancı dil öğretmenliği başvurularında ise AGS puanının %50’si ve YDS ya da e-YDS puanının %50’si dikkate alınacak. YDS için aynı yıl içinde AGS’den önce yapılan sınavlar arasında en yüksek puanlı sonuç geçerli olacak şekilde hesaplama yapılacak.

Daha detaylı bilgi almak için ÖSYM’nin web sitesini inceleyebilirsin.

Kaynak: 1

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.