Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev almakla ilgili detayları öğrenmek istiyorsan, senin için en çok merak edilen soruların cevabını bu yazımızda kaleme aldık.

Kamu kurumlarına atanmak için her yıl düzenli olarak sınavlar düzenlenir. Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı da bu tarz sınavlarla yapılır. Bu sınavlara girerek, bakanlığın merkez ya da taşra teşkilatlarında çalışman mümkün. Ülke genelinde kamunun idaresinde olan tüm sanat ve kültür işlemlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütür. Sen de bakanlık bünyesinde farklı pozisyonlarda çalışmak istersen, Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsin.

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı ne zaman?

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı resmi iletişim kanalları üzerinden yapılan duyurularla açıklanır. Bu ilanlara bakarak mevcut durumda açık olan pozisyonları görebilirsin. Alınacak olan memurların nitelikleri, alınacağı merkez veya taşra teşkilatları, yapılacak olan usuller, uygulanacak sınav veya mülakatlar yine bu duyurularda belirtilir. Kültür bakanlığının personel alımı yönetmeliğinde belirtildiği gibi yılın farklı zamanlarında kurum içindeki açık olan pozisyonlara ve ihtiyaca göre merkezi atama ya da sözleşmeli personel yani 4/B memur alımları yapılabilir. Bakanlığın memur alımındaki en temel şartı KPSS B puanına sahip olmaktır. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından kurulan Kariyer Kapısı üzerinden ya da Kültür Bakanlığı iletişim kanalları duyurular kısmından personel alım ilanlarını takip edebilirsin. Kamudaki farklı seçenekler için kamu devlet iş ilanları listesini de ziyaret edebilirsin.

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı yapıyor mu?

Kamuda yıl içerisinde gerçekleşen emekliye ayrılma ya da herhangi bir nedenle memurluğa son verilmesi durumunda pozisyon açıklığı oluşur. Bu açığın yaşanması sonrası boşalan pozisyonları doldurmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı yapar. Kurum merkez teşkilatına atama yapabileceği gibi bağlı kuruluşlarına da atama yapabilir. Burada ilk atama yapılan personel için ilanda belirtilen şartları tamamlıyor olman gerekir. Alımlar yıldan yıla değişiklik gösterir. Personel alımlarında gerekli olan niteliklere bakılmalı eksik belgeler ilanlardan önce tamamlanmalıdır. Genel olarak belirlenen temel şart KPSS puanının olmasıdır. Bu puan, kurumun taban puan kriterine uygun olursa, başvuru yapma işlemi gerçekleşir. Kurumun kendi ilanları ile alımın yanında bir yılda iki defaya mahsus merkezi atamalar gerçekleştirilir. Burada kuruma memur olarak atanan kişiler 4/A personel kapsamında değerlendirmeye alınır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı neye göre belirlenir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çalışan memurların pozisyonları ihtiyaca göre belirlenir. Bir alanda yapılacak olan iş kapasitesinin ne olduğuna, belirli dönemlerde artıp azalan taleplere göre ya da açık yaşanan alanlarda bu açıkları kapatma ihtiyacı duyulur. Örnek olarak taşra olarak adlandırılan bir şehirde herhangi bir müze araştırmacısı açığı varsa buna göre alım açıklanır. Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alım sürecinde KPSS B grubundan alınan puanlardan bir alt taban puanı belirlenir. Taban puanın tutan adaylar başvuru yaparlar. Başvuru yapacak aday sayısının bu şekilde kısıtlanması yüksek puan alan kişilere de bir avantaj doğurur. Alt taban puanına göre başvuru yapılan adaylar için tekrar bir sıralama yapılır. KPSS puanına göre yüksek puan alan adaydan aşağıya doğru inen sıralama yapılır. Personel alım ilanında belirlenen sayıya göre sıralamaya giren ve üst sıralarda olan adaylar memur olmaya hak kazanır. Aynı zamanda bazı pozisyonlar için de mülakat şartı da aranır. Burada iki ya da dört katına kadar aday mülakatlara çağırılarak hem KPSS hem de mülakat puanları ortalamalarına göre yeniden sıralama yapılabilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı başvuruları nasıl yapılır?

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı için bakanlık bünyesinden açıklama yapılır. Resmi kaynaklardan yapılan bu duyurular üzerine başvurular alınır. İlanlar kurumların duyurularında yayınlandığı gibi Cumhurbaşkanı İnsan Kaynakları Ofisi’nin bu alanda hizmet sunduğu Kariyer Kapısı’ndan da erişime açılır. Başvurular burada belirlenen linkler üzerinden ya da e-devlet portalı yönlendirmesi yapılarak işe alım sekmesinden alınır. Mezun olduğun bölüm, mezuniyet durumun, aldığın belge ve sertifikalar, pozisyon için gerekli özel şartlar başvuru süresince istenir. Bazı pozisyonlara yapılacak atamalar için mülakat talebinde, İngilizcenin gerekli görüldüğü atama alanları için YÖKDİL ya da YDS puanı talebinde de bulunur. Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı için gerek gördüğü zaman kendi de bir sınav programı oluşturur. Özellikle uzmanlık gerektiren pozisyonlar için bu sınavlara girme şartı gerekli görülebilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımında KPSS şart mı?

Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olmanın şartlarından en temeli mezun olduğun eğitim seviyesine göre bir KPSS puanına sahip olmandır. Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı da bu kapsamda pozisyonları doldurmak için KPSS puanına göre yapılır. Ortaöğretim, ön lisans ya da lisans seviyelerinde KPSS sınavı mevcuttur. Lisans programlarından mezun olanlar her yıl, ortaöğretim ve ön lisans programlarından mezun olanlar iki yılda bir sınava girebilir. Sınavlar ÖSYM tarafından yapılır. Lisans puanını çift yıllarda iki, tek yıllarda bir sene kullanabilirsin. Ön lisans ve orta öğretim puanları da iki yıl süre ile tüm başvurularda kullanılır. Yalnızca birine girebildiğin bu sınavlarda aldığın puanlar ile personel alımlarına girmeye hak kazanırsın. Kültür ve Turizm Bakanlığı doldurulacak olan pozisyonlara göre bir taban puanını belirler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yılda kaç kez alım yapıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı da diğer tüm bakanlıklar gibi merkezi atamalar ile yapılır. Bu atamalar genellikle yılda iki defa yapılır. KPSS puanına göre; merkezi atamada merkez teşkilata ya da bağlı kuruluşların açık olan pozisyonlara yerleşebilirsin. Yıl içerisinde bakanlığın belirlediği, personel ihtiyacını karşılamak için ilanlar yayınlanır. Net bir sayıda olmayan bu ilanlar genellikle yılda iki ya da üç defa yapılabilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı hangi kadrolara alım yapıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı için personellerin vasıflarına göre sınıflandırma yapar. Burada hizmetin neye yönelik olduğuna dair pek çok seçenek göz önünde bulundurulur. Temizlik işçisi, aşçı, güvenlik görevlisi, büro personeli, teknik hizmet personeli, bahçıvan, şoför, teknisyen gibi ortaöğretim ve ön lisans KPSS puanı ile atabileceğiniz kadrolar vardır. Lisans bölümleri kapsamında alım yapılan pozisyonlar arasında; mühendisler, mimar, arkeolog, şehir planlamacısı ve sanat tarihçisi bulunur. Müze araştırmacısı, Büro personeli (lisans) ve kütüphaneci gibi pozisyonlarda da alımlar yapılır. Bu noktada önemli olan mezun olduğun alandaki ilanlara başvuru yapmandır. Eğer şehir planlama mezunuysan bu alan için açılan seçenekleri değerlendirmelisin.

Ataması yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli hangi kurumlarda çalışıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı pek çok kurum ve kuruluş vardır. Atatürk Evleri, Müzeler, Devlet Opera ve Baleleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Milli Kütüphaneler, Halk Kütüphaneleri, Yazma Eser Kütüphaneleri, Türk Yazmaları, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yazma Eserler Kurulu Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Devlet Tiyatrolar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Kapadokya Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı , Uludağ Alan Başkanlığı gibi kurumlara atama yapmaktadır. Aynı zamanda Ankara’da bulunan merkez bakanlık binasına da atamalar yapılır.

Kaynaklar: 123

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.