Lojistik sektörünün önde gelen firmalarından Reysaş Lojistik’in İnsan Kaynakları Müdürü Alev Yüksel sorularımızı yanıtladı.
Sizce şu an Türkiye’de lojistik sektörü ne durumda? Şirketinizin sektör içindeki konumu nedir?
Türkiye’de lojistik sektörü konusunda önemli bir potansiyel var ama henüz gelişme aşamasında diyebiliriz. Reysaş Lojistik, sektörde öncülüğünü devam ettiriyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise dördüncü önemli filosuna sahip; binin üzerinde çalışanının olması zaten şirketimizin nerede olduğunun göstergesi. 15 sene önce kurulmuş bir şirket olarak önemli bir yol katetmiş. Akaryakıt, otomotiv, gıda, tekstil vb konularda dağıtım ve depolama alanında üstün bir performans sergiliyor.
Sektörün en önemli sorunu sizce neler?
Sektörün sorunları, hizmet alan ve veren, devlet yetkililerine ve işleyişine kadar genişleyen bir yelpazeyi andırıyor. Eğer bir sorun yaşanıyorsa bunu tek taraflı düşünmemek gerekir. İyi iletişim, sözleşme maddelerine uyum ve sağlam bir koordinasyonla bir parça sorun giderilebilir.
Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?
Reysaş Lojistik’te bin 200 kişi çalışıyor. Grup şirketleriyle beraber sayı 3 binleri buluyor.
Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var?
Kurumsal bir şirkette olması gereken bir iskelet ve bunun donanımı olan bir yapı mevcut. Lojistik departmanı, şirketin kalbi ve bu departman kendi içinde başka bölümlere ayrılıyor. Yani her operasyon bir bölümü oluşturuyor; akaryakıt, otomotiv, uluslararası, satın alma, teknik servis, mali işler, İnsan Kaynakları, personel, iş geliştirme, hukuk, inşaat işleri ve daha küçük bölümler mevcut.
Uzun vadede şirket adına planlarınız neler?
Dün ve bugün arasındaki farkı görebilmek, bugünü dünden daha ileriye götürebilmek.
Şirketinizde çalışacak adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Teknik detaylar alacağımız pozisyon ve departmana göre değişiyor, ama ortak özellikler, güvenilirlilik, iş kültürü almış veya almaya müsait, insan ilişkilerinde pozitif, lider ruhlu, hedefleri olan şeklinde sıralayabiliriz.
Sektörde kariyer yapmak isteyen adaylara neler önerirsiniz?
Sektör çok hareketli ve gözde, gençler çok çabuk hedef belirleyip bir koltuğa göz dikiyorlar. Tabii aynı zamanda iyi donanıma sahip oluyorlar, bu durumdaki kişiler kariyer başlangıcını yapmış oluyorlar. Gelişme ve sonuca en iyi şekilde ulaşmaları için ise önerimiz şu; sebat etmeleri ve yaptıkları işi a’dan z’ye çok iyi özümsemeleri, araştırmacı ve karşılaştırmacı bir kimlik kazanmaları ve yaptıkları işlerde iz bırakmaları.
İnsan Kaynakları Departmanı’nızın işleyişinden bahseder misiniz? İşe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?
İhtiyaca dönük alınacak adayın önce Kariyer.net te ilanını yayınlıyoruz. Geri dönüşler çok hızlı ve yeterli olduğu için, görüşmeler de hızlı ilerliyor, sonuçlandırdıktan sonra, oryantasyon süreci yaşanıyor. Bu takriben 1 gün sürüyor, performans değerlendirme 3 aşamalı ilerliyor. Şubat sonuna kadar objektiflerin belirlenmesi, ara değerlendirme ve yıl sonu değerlendirmesi yapılıyor. Burada amaç şirketimizin, vizyonu doğrultusunda hedeflerine ulaşmasında, çalışanların katılımlarının adil, sistemli ve ölçülebilir bir yöntemle değerlendirilmesi ve motive edici bir çalışma oluşturup kişisel gelişimin desteklenmesi.
Yorum yapmak ister misin?