Rekabet koşullarının giderek ağırlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Müşteri odaklı satışın daha da ön plana çıktığı bu süreçte özellikle perakende sektörünün bel kemiği Mağaza Satış Danışmanlarına çok daha fazla iş düşüyor. Satışları artırmak, kârlı bir mağaza performansı yaratmak ve sürekli müşteriler kazanmak… Peki, tüm gün zorlu bir görevi yerine getiren Mağaza Satış Danışmanları daha iyi bir satış performansı için neler yapabilir?
Türkiye’de her geçen gün gücünü artıran Perakende sektöründe en zorlu görev Mağaza Satış Danışmanlarına ait. Kıyasıya rekabetin yaşandığı bir sektörün içinde çalışırken satışları artırmak, müşteriyi elde tutmak, başarıyı sürdürebilir kılmak ise öncelikli performans göstergesi olarak belirleniyor. Müşteri ile yüz yüze olan mağaza satış ekiplerinin performansı da markanın tüm seyrini değiştirebiliyor.
Bu nedenle son yıllarda mağaza satış danışmanlarını kişisel motivasyonu ve şirket tarafından sağlanan motivasyon unsurları üzerine önemli tartışmalar gerçekleşiyor. Peki temel olarak bir mağaza satış danışmanı nasıl daha başarılı olabilir?
Sattığınız ürünün ilk kullanıcısı siz olun
Satış personelinin satacakları ürün veya hizmeti doğru bir şekilde öğrenmesi, o ürünün tüm özelliklerini doğru şekilde müşteriye aktarabilmesi gerekiyor. Ürün ya da hizmet, sattığınız şey her ne ise ilk tüketicisinin siz ya da size çok yakın kişiler olmasına dikkat edin. Sattığınız ürünün işlevini, yararlarını ve avantajlarını öğrenin. Rakiplerinizin ürünlerini de kendi ürünleriniz kadar inceleyin ve öğrenin ki müşterilerinize kendi ürününüzün artı taraflarını anlatabilen bir satışçı olun.
Motivasyonunuzu güçlü tutun
Başarılı bir satış için motivasyonun yüksek olması olmazsa olmazdır. Reddedilmenin çok muhtemel olduğu bu meslekte, olumlu düşünmek ise hayati önem taşır. İçinizden “Yok bu da alıcı değil” diye geçirmek yerine, olumlu düşünme yeteneğinizi devreye sokun ve çok çabuk demoralize olmamaya gayret edin. Bilin ki bunu yaşayan tek siz değilsiniz!
Bir danışman gibi davranın
Satış ve satın alma işleminin doğasında ihtiyaç yatar. Haliyle müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren, çözüm bulan satış personeli de rakiplerinin önüne geçer. Bu nedenle müşterilere “satış yapma umudu” ile yaklaşmayın. Başarılı olmak için müşterinizi iyi dinleyin, ihtiyaçlarını öğrenmek için dikkatlice soru sorun ve bir “danışman” gibi davranarak onların ihtiyaçlarına göre önerilerde bulunun.
Çalışırken istekli olun
İşinden bıkmış bir satış elemanına hiçbir müşteri ürün hakkında soru sormak ve o satış elemanından alışveriş yapmak istemez. Bıkkın ve isteksiz görünmek, sorulan sorulara isteksiz cevaplar vermek, müşterinin mağazadan kaçmasına sebep olabilir. Amaç, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünleri sunmak ve bu ürünleri satmak ise sizden işinizi yaparken istekli olmanız, işinizi coşkuyla yapmanız beklenir.
Kendinize göre bir metod bulun
Her başarılı çalışanın kendine ait bir çalışma prensibi ve stratejisi bulunur. Hedef kitlenizi iyi tanıyın, hayal gücünüzü kullanın ve tarzınızı kurgulayın. Başarılı bir satış stratejisiyle potansiyel müşterileri gerçek birer alıcıya çevirin. Müşteride güven oluşturmak en stratejik etkendir, tarzınızı belirlerken bunu göz önünde bulundurun.
İletişiminizin derecesine dikkat edin
Yaptıkları iş gereği mağaza satış elemanlarının etkili bir iletişim yeteneğine sahip olması beklenir. Dışa dönük olmak, müşterileri sıcak bir ifadeyle karşılamak ve akıcı bir şekilde konuşabilmek de aranan özellikler arasında yer alır. Bu nedenle müşterilerle iletişim kurarken güler yüzlü olmaya, akıcı ve kendinizden emin konuşmaya dikkat edin. Ancak unutmayın ki akıcı ve etkili bir iletişime sahip olmak ile gereğinden daha çok konuşmak arasında ciddi bir fark bulunur.
Yorum yapmak ister misin?