MEB öğretmenlik bursuna dair merak edilen birçok konuyu senin için ele aldık. Sen de MEB öğretmenlik bursuna başvurmayı düşünüyorsan, bu yazımızda önemli detayları öğrenebilirsin.
2004 senesinden bu yana öğrencilere verilen MEB öğretmenlik bursu ile öğrencilerin eğitim hayatında yaşayacağı maddi sıkıntıların önüne geçilmesi hedeflenir. Özellikle kız çocuklarının eğitime maddi yetersizliklerden kaynaklı olarak ara vermesi, verilen MEB öğretmenlik bursu ile önlenmiş olur.
MEB öğretmenlik bursu alan öğrenciler, eğitim hayatına daha rahat bir şekilde devam edebilir. Sen de MEB öğretmenlik bursu almak isteyen adaylar arasındaysan, belirlenen şartları sağlaman gerekir. Şartları eksiksiz bir şekilde karşıladığından emin olduktan sonra başvurularını ilgili kuruma iletebilirsin. MEB öğretmenlik bursu öğrencilere karşılıksız olarak verilir. Dolayısıyla bursu alan öğrencilerden eğitim hayatı tamamlandığında herhangi bir geri ödeme talep edilmez. Ayrıca Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olanlarda herhangi bir kontenjan şartı da mevcut değildir. Peki genel olarak MEB öğretmenlik bursu için ön koşullar neler? Merak ettiğin soruların cevabını bu yazıda bulabilirsin.
Öğretmenlik bursu nedir?
Öğretmenlik bursu nedir sorusunu merak edenler, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bölümleri ilk beş tercihinde yazan ve o bölümlere kesin olarak kayıt kaptıran öğretmen adaylarına karşılıksız bir şekilde verilen burstur” cevabı verilebilir. MEB öğretmenlik bursu, öğrencilerin eğitim sürecini daha kolay geçirmesi amacıyla verilir. Öğretmenlik mesleğini seçmeye karar verdiysen, öğrenim hayatında sana maddi destek sağlayacak bu burs için başvuruda bulunmayı düşünebilirsin.
MEB Öğretmenlik bursu için ön koşullar nelerdir?
MEB öğretmenlik bursu için ön koşullar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Başvuran adayın 22 yaşından büyük olmaması,
- Adayın, sınavın gerçekleştiği sene ile birlikte sonraki yıllarda yaşını mahkeme kararı ile küçültmemiş olması,
- Öğretmenlik tercihlerinde belirlenen programlara ilk beş tercihinde yerleşmiş olması ve ilk beş tercihinde yerleştiği branşa kesin kayıt yaptırmış olması,
- Memur olarak atanmasına engel oluşturabilecek bir hükümlülüğünün bulunmaması,
- ÖSYM tarafından belirlenen puan sıralaması ile kaydını yaptırdığı program için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kontenjana girmiş olması gerekir. Ayrıca belirlenen programa dahil olan adaylardan, resmi Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları için herhangi bir kontenjan sınırı mevcut değildir.
MEB bursu hangi bölümlere verilir?
MEB bursu hangi bölümlere verilir sorusu da yine başvuruda bulunmak istediğinde cevabını merak edeceğin konular arasında yer alabilir. MEB öğretmenlik bursu verilen bölümler şu şekilde listelenebilir:
- Sınıf Öğretmenliği,
- Matematik Öğretmenliği,
- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,
- Kimya Öğretmenliği,
- Özel Eğitim Öğretmenliği,
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık,
- Türkçe Öğretmenliği,
- Almanca Öğretmenliği,
- Arapça Öğretmenliği,
- Fen Bilgisi Öğretmenliği,
- Coğrafya Öğretmenliği,
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği,
- Okul Öncesi Öğretmenliği,
- Felsefe Grubu Öğretmenliği,
- Tarih Öğretmenliği,
- Fizik Öğretmenliği
Belirlenen bu bölümler senin de ilk beş tercihin arasında yer alacaksa ve bu bölümlerden herhangi birini kazanarak kesin kaydını oluşturursan, MEB öğretmenlik bursu almaya hak kazanırsın.
İlk 5 tercihte öğretmenlik bursu kimlere verilir?
MEB öğretmenlik bursu, en az 4 yıllık eğitim veren fakültelerin ilgili bölümlerini kazanan adaylara verilir. İlk 5 tercihte öğretmenlik bursu almaya hak kazanan adaylar bu bursu alabilir. MEB öğretmenlik bursunun süresi öğretim süresi ile aynıdır. Yani dört yıl boyunca Eğitim Fakültesinde eğitim gören öğretmen adayı bu süre boyunca belirtilen burs hakkından faydalanabilir. Ancak eğitim gördüğün bölümden mezun olduktan sonra burs süren sona erer. Aynı durum okulla ilişiğinin mezuniyet durumu dışında kesilmesinde de geçerlidir. MEB öğretmenlik bursu alabilmen için e-Devlet bağlantısını kullanarak Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK/Burs başvurusu işlemlerini tamamlaman gerekir. Başvuru işlemlerini belirlenen tarihte yapmaman durumunda, burs almaya hak kazanamazsın. MEB öğretmenlik bursu örgün olarak eğitim gören öğrencilere verilen bir burs türüdür. Dolayısıyla açıktan ya da uzaktan eğitim ile belirlenen bölümleri okuyorsan, Milli Eğitim Bakanlığınca verilen bu burs türünden faydalanamazsın.
MEB Öğretmenlik bursu başvuru işlemi nasıl yapılır?
MEB öğretmenlik bursu başvuru işlemi için kuruma ait web sitesini kontrol etmen gerekir. Burs başvuru tarihleri belirlendikten sonra yayımlanan formu doldurarak başvuru yapabilirsin. MEB öğretmenlik bursu almak için başvuru süresi içerisinde ilgili kuruma gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde iletmen gerekir. Başvuru işlemi tamamlanırken belgelerin eksik ya da hatalı olması durumu kişinin sorumluluğundadır. Bu yüzden başvuru işlemi sırasında istenen bilgilerin doğru ve tam olması önemlidir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra başvuru değerlendirme süreci başlar ve sonuçlanır.
Öğretmenlik bursu hangi durumlarda kesilir?
MEB öğretmenlik bursu, yukarıda da belirtildiği gibi öğrencinin eğitim süresini tamamlaması durumunda kesilir. Dolayısıyla son sınıfta olan öğrencilerin bursu, ders yılının tamamlandığı süreyi takip eden ilk ay kesilmiş olur. Ayrıca öğrencinin eğitim gördüğü kurumun kapanması durumunda da öğrencinin aldığı burs kesilir. Yine öğrenci herhangi bir nedene bağlı olarak kesin hüküm alırsa verilen burs kesilir.
MEB öğretmenlik bursu nereye yatar?
MEB bursu öğretmenlik bursu, genel olarak burs almaya hak kazanan bireyin banka hesabına yatar. MEB öğretmenlik bursu KYK tarafından ödenen bir burs türü olarak öne çıkar. Dolayısıyla burs almaya hak kazanmış bireylere bir banka kartı tahsis edilir. Kart, burs almaya hak kazanan öğrenci tarafından belirlenen banka üzerinden alınır. Ödemeler belirlenen süre zarfında öğrencinin hesabına aktarılır. Bursun ödenme tarihi genel olarak ayın ilk haftaları olarak belirlenir. Ödemeni belirlenen Banka ATM’leri üzerinden alabilirsin. Ayrıca bursun ödenme süresi 12 aydır. Her ay belirlenen tutardaki burslar öğrencilerin hesaplarına geçer.
MEB öğretmenlik bursu KYK bursu ile birlikte alınabilir mi?
MEB öğretmenlik bursu ve KYK bursu aynı anda alınabilir mi sorusu da yine sıklıkla yanıt aranan sorular arasında yer alır. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir kamu kuruluşundan burs alman durumunda KYK bursu almaya hak kazanamazsın. Dolayısıyla MEB öğretmenlik bursu alan adayların KYK bursunu da beraberinde alması gibi bir durum söz konusu değildir.