Memurluk yaş sınırı nedir?

KPSS sınavına grup A ya da grup B sınavlarından birine girerek yeterli puanı aldığında, kamu kurumlarından birine memur olarak atanabilirsin. Memur olmaya karar verdin, ancak kafanda memurluk yaş sınırı ile ilgili sorular varsa bu yazı tam sana göre…

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu memurların hak ve yükümlülüklerinin yanı sıra çalışma şartlarının da düzenlendiği bir kanundur. KPSS sınavına girerek ilk defa memur olarak atananlar bu kanuna tabidir. Memur alımları genellikle KPSS sonucuna göre yapılsa da istisnai durumlarda atama için KPSS şartı aranmayabilir. KPSS sınavına girerken memurluk yaş sınırı hakkında bilgi sahibi olmanda fayda var. Memur olabilmek için ilk şart 18 yaşını doldurmuş olma şartıdır. Her ne kadar KPSS sınavına girmek için bir yaş sınırı bulunmasa da bazı memurluk pozisyonları için 35 yaş sınırlaması bulunur. Bu da demek oluyor ki 35 yaşını doldurduysan, KPSS’den yeterli puanı alsan da istediğin pozisyonda yaş sınırı varsa memur olarak atanamayabilirsin. 

Memurluk için yaş sınırı nedir?

Memurluk için yaş sınırı hizmetin özelliği dikkate alınarak getirilmiştir. Adayların hem fiziksel hem de zihinsel olarak en verimli oldukları yaş aralığı baz alınır. Hizmete talip olan adayın fiziki ve zihinsel yeterliliği dikkate alınır.

Devlet Memurları Kanunu’nda memurlar için belirlenmiş memurluk alt yaş sınırı vardır. Memur olabilmek için alt yaş sınırı 18 iken memurluk yaş sınırı olarak üst yaş sınırından bahsedilmez. Bazı pozisyonlar için 35 yaş sınırı getirilmişken bazı pozisyonlar için ise böyle bir kriterden bahsedilmez. Diğer yandan meslek veya sanat okullarından birini bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla kendi istediği ve ebeveynlerinin onayıyla mahkeme kararıyla ergin statüsünde değerlendirilerek memur olarak çalışmaya başlayabilirler. Dolayısıyla ilanlarda aksi belirtilmedikçe 15 ve 18 yaşın yanı sıra 35 ya da 40 yaşındaki adaylar da memur olarak başvuru yapabilirler. KPSS sınavına girerek memur olmak istersen pozisyonun gerekliliklerini de incelemelisin. Özellikle yaş sınırı varsa yaş sınırı olmayan farklı pozisyonları değerlendirebilirsin.  

Memurluk üst yaş sınırı var mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kamu kurumlarında memur olabilmek için memurluk yaş sınırı vardır. 18 yaşını tamamlayanlar memur olarak başvuru yapabilirler. Bununla birlikte üst yaş sınırı ile ilgili tek madde devlet kadrolarına atananların 5510 sayılı Kanunun 9. ve 5434 sayılı Kanunun 40. Maddesine göre memurların 65 yaşından sonra sigortalılıklarının sona erdiğinden bahseder. Maddeden anlaşıldığı üzere 65 yaşına gelmiş kişilerin memur olarak çalıştırılması mümkün değildir. Madde her ne kadar 65 yaştan bahsetse de memur ilanlarında genellikle başvuru için 35 yaş sınırı söz konusudur. Memurluk üst yaş sınırı yasal olarak olmasa da ilan gerekliliklerinden biri olarak ortaya çıkabilir.  

Yaş sınırı olmayan memurluk var mı?

Türkiye’de memur olmak için 35 yaş sınırından bahsedilir. Bununla birlikte memur olmak isteyen adaylar yaş sınırı olmayan memurluk var mı sorusunun da cevabını merak ederler. Genellikle işe alım ilanlarında mutlaka yaş şartı bulunur. Diğer yandan yüksek lisans veya doktorasını tamamlayarak memuriyete başvuran adaylar veya daha önce kamu kurumu geçmişi olan adaylar için memurluk yaş sınırı esnetilebilir. Bu gibi durumlarda ilana özel şart eklenir. Bunun yanı sıra bazı pozisyonlar için sözleşmeli personel alımlarında da yaş sınırı aranmayabilir. Memurluk alımında yaş sınırı olmayan bazı meslek grupları aşağıdaki gibidir. 

  • Sağlık, Tarım ve Adalet Bakanlıklarına alınacak sözleşmeli personeller 
  • İmam, müezzin 
  • Üniversite hastane personelleri 
  • Askeri kurumlarda çalışacak sivil personeller 
  • İşçiler 
  • İtfaiyeciler

Yukarıdaki pozisyonlardan birine atanmak için KPSS grup B sınavında başarılı olman gerekir. Bu meslek gruplarında memurluk yaş sınırı olmadığı için yaşın ne olursa olsun başvuru yapabilirsin. Bazı özel durumlarda KPSS şartı aranmaksınız memur atamaları da yapılabilir.

Memurluk atama yaş sınırı nedir?

Memur olarak atanabilmek için KPSS sınavından yeterli puanı alman beklenir. KPSS sınavı ise A ve B olmak üzere iki gruba ayrılır. KPSS A grubu sınavı uzmanlık ve mühendislik pozisyonları için yapılır. Ekonomi, hukuk ve iktisat, işletme gibi bölümlerden mezun olan adaylar da KPSS A grubu sınavına girerler. KPSS A grubu sınavında başarılı olan adaylar; Başbakanlık, Bakanlık, müsteşarlık gibi kuruluşlarda uzman yardımcılığı, denetmen yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı gibi kadrolara atanırlar. KPSS A grubu atamalarında memurluk yaş sınırı 35’tir. 1 Ocak itibarıyla 35 yaşından gün almış adaylar sınava girseler bile devlet memurluk yaş sınırı kriterine takıldıklarından memur olarak atanmazlar. Dolayısıyla KPSS A grubu üzerinden atanmak istiyorsan yaşının 35 altı 18 üstü olması şartı vardır.  

KPSS B grubu ise teknik ve idari kadrolar için yapılır.  Ön lisans ve lisans mezunları başvurabildiği için daha geniş bir kitleye hitap eder. KPSS B grubu sınavında başarılı olan adaylar; memur, şoför, güvenlik görevlisi, tekniker ve teknisyen olarak kamu kurumlarına atanırlar. Memurluk atama yaş sınırı KPSS B grubu için farklıdır. Doktor, öğretmen, psikolog, hemşire gibi mesleklerde yaş sınırı yoktur. 657 sayılın Kanunun 40. maddesine göre bu kadrolar yaş sınırı olmayan kadrolardır. Diğer yandan Polis Eğitim Merkezi için bayanlarda memurluk yaş sınırı 28, erkeklerde ise 30’dur. 

Kariyerine kamu kurumlarından birinde memur olarak devam etmek istersen, mezun olduğun bölüme uygun KPSS sınavına girerek ve sınavda başarılı olarak istediğin pozisyona atanma imkanı yakalayabilirsin.

Loading spinner
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.