- Çalışılan kurum
- Çalışma ortamı
- İşverenleri yöneticiler
- Para
- Özel bir rol oynadıklarında alabilecekleri karşılıklar
- Fark edilmek
- Pozisyonun sağladığı güç
- Statü
- Çalışma arkadaşları
- Çalışma saatleri
Bu faktörleri değerlendirmenin en basit yolu, polinom sisteminde olduğu gibi ,tek tek motivasyon faktörlerini eklemek.
A’nın motivasyonu = Ücret + patronu + çalışma çizelgesi + iş atmosferi + iş arkadaşları.
A’nın motivasyonu = Ücret( %20 ) + patronu( %50 ) + güç( %10 ) + çalışma çizelgesi ( %10 ) + iş atmosferi( %5) + çalışma arkadaşları( %5 ).
Buradan anlıyoruz ki, A’nın motivasyonu sırasıyla patronundan, ücretinden, gücünden, çalışma çizelgesinden ve iş ortamıyla çalışma arkadaşlarından geliyor.
A, üniversiteden henüz mezun olmasına ve iş hayatına ilk adımlarını atıyor olmasına bağlı olarak, öncelikli motivasyon kaynağını işvereni oluşturuyor. Diyelim ki, işvereni, A’ya yol gösteren ve sürekli yeni şeyler öğrenmesini sağlayan, mükemmel bir lider.
A için motivasyonu belirleyen etkenler, örneğin bir araba almak için kredi başvurusu yaptığında değişiyor ve ücret önem kazanıyor.
A evlenip çocuk sahibi olduğunda, bu sefer çalışma saatleri onun için anahtar etken haline geliyor. Çocuklarına daha fazla zaman ayırmak isteyeceğinden, çalışma saatleri onun belirli bir pozisyonda çalışmasında bir motivasyon unsuru oluyor.
Polinom teorisi, analiz edilen kişinin analiz anındaki durumuna göre, motivasyonu belirleyen etkenlerin nasıl değişebileceğine dair bir bakış açısı da sağlıyor.
Kurumların ellerinde çalışanlarının motivasyonunu sağlayacak sihirli bir değnek olmadığına göre, çalışanlarının motivasyonunu belirleyen etkenleri sürekli izleme ve değerlendirme ödevi liderlerine ve yöneticilerine düşüyor. Kişisel motivasyonu harekete geçirebilecek etkenleri kavrama becerisi iyi bir liderle, vasat bir lider arasındaki farkı ortaya koyuyor.
Yorum yapmak ister misin?