Perakende sektörünün tanınan markası Mudo, performans ve ücret yönetiminden yetkinlikler ve kariyer planlamasına kadar birçok İK sürecini 2010 yılında gözden geçirdi. Yeni yılla birlikte yenilenen İK projeleri hayata geçirilecek.
Mudo ismi, şirketin ilk kurucuları Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün’ün adlarının ilk heceleri kullanılarak ortaya çıkmış. Mudo’nun hikayesiyse 1964 yılında Fitaş Pasajı’ndaki 12 m²’lik dükkanda hediyelik eşya, plak ve fanila satarak başlamış. Doğan Gürün’ün ortaklıktan ayrılmasının ardından, Mustafa Taviloğlu, Mudo markasını devam ettirmiş. İnsan Kaynaklarına yatırımla kadrosunu büyütürken eğiten Mudo, 2011 yılında yeni İK sistemlerini hayata geçirecek. Mudo İK Müdürü Dilara Üçışık Gediş, fonksiyon bazlı bir İK yapılanmalarının olduğunu söylüyor. Mudo’nun İK çalışmaları hakkında İK Müdürü Dilara Üçışık Gediş’ten bilgi aldık.
MYA programı 8.yılında
MYA (Mağaza Yönetici Adaylığı), 2002 yılında hayata geçirilen ve Mudo mağazalarında yönetici pozisyonlarına yerleştireceği adayları yetiştirmek için planlanan bir program. Mudo İK Müdürü Dilara Üçışık Gediş, programa başka firmalarda çalışan veya yeni mezun dış adaylarla birlikte şirket bünyesinde çalışan ve yöneticilik vasıflarına sahip iç adayların dahil olduğunu söylüyor. Gediş, Mağaza Yönetici Adayı programının Mudo A.Ş.’nin temel yetkinlikleri ve mağazacılık ilkeleri göz önünde bulundurularak tasarlandığını belirtti ve şunları anlattı: “Toplam 5 ay olan eğitim programı; 1 ay sınıf içi teorik ve 4 ay işbaşı eğitimden oluşuyor. 2002 yılından bugüne toplam 12 Mağaza Yönetici Adaylığı programı tamamlandı. 190 personel halen mağazalarda mağaza müdür yardımcısı ve mağaza müdürü olarak görev alıyor.”Mudo Akademililer 6 ay eğitiliyorMudo Akademi fikir babalığını Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu’nun yaptığı ve PwC iş ortaklığı ile 1999 yılında hayata geçirilen bir yönetici yetiştirme programı. Gediş, Mudo Akademi’yle Temel Mudo Yetkinlikleri çerçevesinde gelecekte Mudo’nun üst düzey yönetici pozisyonlarına yerleştireceği adayları seçerek; uzun vadede hem Mudo hem de yönetici adayları adına başarı ve gelişimi hedeflediklerini vurguluyor. Bu proje sonunda, Mudo’nun üst düzey pozisyonlarına kültürünü tanıyan, ortak yetkinliklerde, gelişime ve dünyaya açık, liderlik vasıflarına sahip yöneticilerin yerleştirilmesi amaçladıklarını söylüyor. Programın mesleki ve pratik bilginin bir arada geliştirilmesine yönelik olarak oluşturulduğunu anlatan Gediş, akademililerin 6 aylık programlarının 1 ay sınıf içi teorik eğitimden 5 ay işbaşı eğitimden oluştuğunu aktardı. 1999 yılından bugüne toplam 8 Akademi programı tamamlayan mezunlar, şirket bünyesindeki marka yönetimi, mağazacılık koordinasyon, mali işler, bilgi teknolojileri birimlerinde orta ve üst düzey yönetici olarak görev yapıyorlar.
2011’de yeni İK sistemleri hayata geçecek
Dilara Üçışık Gediş, son yaptıkları Memnuniyet Anketimiz sonrasında İş Değerleme, Performans ve Ücret Yönetimi, Yetkinlikler ve Kariyer Planlaması üzerine projeler oluşturarak yeni sistemler kurguladıklarını belirtti. Gediş, 2010 yılının ihtiyaçlarına yönelik yeni İK sistemlerini kurguladıkları, yeni organizasyonel değişimlerine paralel mevcut insan kaynaklarının kalitesini arttırmaya yönelik bir hazırlık dönemi olduğunu, 2011’in ise bu sistemlerin uygulamaya geçtiği yıl olacağını söyledi.
STK desteği için marka yaratıldı
Mudo STK’lara gelir elde etmek için Argande markasını yarattı. Mudo çalışanları da, mağazalarda satışa sunulan bu ürünleri satın alarak ve satarak projeye destek veriyor. Mudo; UNDP, LÖSEV, AÇEV, TOG gibi STK’lara gelir elde edilmesi için destek oluyor. Mudo mağazaları; UNDP’nin şuanda ilk sıradaki projesi olan, Güneydoğu’da Kadının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yaratılan Argande markasına, 7 farklı ildeki 17 Mudo mağazasında Argande’ye sağladığı özel reyonları ile ev sahipliği yapıyor ve satış desteğiyle katkıda bulunuyor. Proje şu ana kadar 140’ın üzerinde daha önce hiç çalışmamış kadının meslek sahibi olması, SGK kapsamına girmesi ve sürekli gelir elde etmesini sağladı. Tüm çalışanlar, mağazalarda satışa sunulan bu ürünleri satın alarak projeye destek veriyor.
Yorum yapmak ister misin?