Mülakat aşamasını geçememenin nedenleri neler olabilir?

mülakat aşamasını

İşe alım sürecinin en önemli aşamalarından biri şüphesiz ki mülakatlar! Bu görüşmenin sonucu, işe alım kararını belirlemesi bakımından kritik önem taşıyor. Peki, bir adayın mülakat aşamasını geçememesinin nedeni neler olabilir?

Mülakatın başarısız sonuçlanmasının nedenleri temelde ikiye ayrılır. Bu ayrım, adaydan ve işverenden kaynaklı sebepler şeklindedir. İlk olarak adaydan bağımsız, iş yerinden kaynaklı nedenlere göz atalım;

İşverenin ihtiyaçlarının değişmesi

İşe alım süreçlerinde şirketlerin birtakım farklı kararlar alması olasıdır. Pozisyon için bütçe kısıtlamasına gidilebilir. Diğer yandan pozisyonun görevleri başka bir ekibe aktarılabilir. Bu değişimler senin iş görüşme sürecinde olabilir. Görüştüğün insan kaynakları personeli durumu açıklayarak mülakatın olumsuz sonuçlandığını belirtebilir.

Kurum kültürüne uyumlu olmamak

Şirketler, işe alım yaparken adayların becerileri kadar kurum kültürüne uyumuna da dikkat eder. Genellikle işverenler, çok yetenekli kişilerin dahi kendilerine uygun olmayan ortamlarda üretken olamayacağını düşünür. Örneğin; sosyal ve ekibiyle yüz yüze çalışmayı seven biriysen, uzaktan çalışma sistemini kullanan bir kurumda verimli çalışamayabilirsin.

Mülakatın işverenden kaynaklı olarak olumsuz sonuçlanmasına genellikle yukarıdaki iki madde neden olur. Diğer yandan adaydan kaynaklı sebepler arasında yaygın olanlar şunlardır:

Mülakata iyi hazırlanmamak

Hazırlık aşamasında ilk olarak şirket ve pozisyon hakkında araştırma yapmalısın. İşverenler çalışkan ve işi önemseyen adayları arar. Dolayısıyla şirket hakkında bilgi sahibi olmalı ve pozisyonun gerekliliklerini bildiğini göstermelisin. ”Bizim hakkımızda ne biliyorsunuz?” gibi sorulara vereceğin yanıtlar mülakatın sonucunu etkileyecektir.

İşe uygunluğunu doğru şekilde açıklayamamak

İnsan kaynakları uzmanları, mülakatta işe uygunluğunu iyi şekilde ifade etmeni bekler. Özellikle ”Neden sizi işe almalıyız?” sorusu ile iş için doğru kişi olduğunu anlatman istenir. Bu aşamada iş rolünü destekleyecek yeteneklerinden, başarılarından ve özelliklerinden bahsetmemen durumunda mülakat olumsuz sonuçlanabilir. Kariyer uzmanlarına göre fazla alçakgönüllü olmak da mülakatın bu bölümünde başarısızlığa neden olabiliyor.

Yeterince ilgili görünmemek

Mülakatta pozisyon için heyecanlı ve istekli olduğunu göstermen önemlidir. Tüm görüşme boyunca insan kaynakları çalışanı bu duruma dikkat eder. Bu bağlamda özellikle ”Sizin sormak istediğiniz bir soru var mı?” sorusu işe olan ilgini test eder. Bu kısımda soru sormaman, iş için yeterince heyecanlı olmadığının düşünülmesine neden olabilir. Diğer yandan direkt olarak “Bu pozisyonla neden ilgileniyorsunuz?” gibi sorularla karşılaşabilirsin. Bu soruya vereceğin yanıt da işe olan ilgini doğru şekilde ifade etmelidir.

Hedeflerini açıklayamamak

Şirketler, hedefleri olan kişilerle çalışmak ister. Mülakatta ”Bize kendinden bahsedebilir misin?” gibi sorular yöneltilebilir. Bu noktada sadece kariyer yolculuğunu değil hedeflerini de açıklamalısın. Görüşme öncesinde şirket hakkında edineceğin bilgiler, ortak hedefler ortaya koymanı sağlayarak elini güçlendirecektir.

İçerik Yazarı: Deniz Keskin

Kaynaklar: 1234

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.