Mülakat soruları: “Sizi neden işe alalım?”

İş görüşmelerinde adayların en çok karşılaştığı “Sizi neden işe alalım?” sorusu, İK uzmanlarının cevabını en önemsediği sorulardan biri. Peki, bu soruya etkili yanıtlar verebilmek için iş görüşmesi yaptığın pozisyona göre nasıl bir hazırlık yapmalısın? 

“Sizi neden işe alalım?” sorusu, iş görüşmelerinde İK uzmanlarının adaylara en çok sorduğu mülakat soruları arasında. Görüşmecinin bu soruyu sorması aslında “Seni tanımak istiyorum, bana kendini anlat” anlamına gelir ve aday için kendini tanıtma fırsatı doğar.

Bu sorunun sorulduğu an, adayın aslında ne istediğinin, nasıl bir çalışma ortamını arzu ettiğinin konuşulacağı an değil,  adayın kendi becerilerini ve yeteneklerini, onu diğer adaylardan ayıran özeliklerini İK uzmanına kısaca anlattığı andır. Bu nedenle mülakatta işe alım uzmanına, cevabını destekleyecek detaylar vermen, yaptığın çalışmalarından konuya ilişkin örnekler göstermen deneyimlerini karşı tarafa çok daha iyi aktarmanı sağlar.

Bu kritik soruya verilebilecek cevap önerileri şöyle;

Yanlış cevap:

  • Çünkü bir işe ihtiyacım var ve bu işi istiyorum.
  • Ben gerçekten çok çalışkanım ve bu şirkette çalışmayı çok istiyorum.

Doğru cevap:

  • Çünkü bu pozisyon için oldukça deneyimliyim. Örnek vermem gerekirse…
  • Bu işi yaparken ne tür problemlerle karşılaşılabileceğini ve bu problemlerin çözümünün ne olduğunu çok iyi biliyorum.. Örneğin…

 

IS_GORUSMESI827

Sorulara hazırlıklı ol

İş görüşmesinde “Sizi neden işe alalım?” sorusunun hemen arkasından genellikle, “Bu şirket için neler yapabilirsin?” sorusu eklenir. Ancak bu soruya cevap vermeden önce işin tanımını ve görev kapsamını araştırman önemli bir aşamayı atlatman anlamına geliyor.  Böylece görüşmede “İşin ihtiyacı olan yetkinlikler nedir ve o pozisyonda çalışanların şirkete ne tür katkısı olur? Yeni ne tür projeler üretilebilir?” gibi soruların cevaplarına da rahatça cevap verebilirsin.

Bu tür sorulara hazırlık yapmak için aşağıdaki örnekte boşluk bırakılan alanları kendi işine uyarlayarak yanıtlayabilirsin.

“Konuşmamızdan anladığım kadarıyla, siz daha çok  …… alanında çalışan ve  …… yetkinlikleri olan birini arıyorsunuz. Ben de …… yıllık iş deneyimim süresince ……. alanlarında çalıştım ve şu konularda uzmanlaştım: ……….

Yüksek enerjim ve hızlı öğrenme yeteneğimle ……… gibi konularda çözüm ve projeler ürettim. Size de …… alanlarda katkı sağlayabileceğime inanıyorum. Tecrübelerimin ve motivasyonumun ekibinize büyük bir katkısı olacağına inanıyorum.”

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.