Mülakat sorusu 6: En büyük pişmanlığınız nedir?

İş görüşmelerinde sorulan “En büyük pişmanlığınız nedir?” sorusu cevaplarken en çok düşünülen ve belki de en sık hataya düşülen sorular arasında yer alıyor. Bu sorunun sizi, üstesinden gelemeyeceğiniz bir duruma sokmasına izin vermeyin. 

İnsan Kaynakları uzmanları mükemmel kişiliği olan bir adayı değil, pozisyon için doğru olan mükemmel adayı işe almak ister. Ve bu amaçla da mülakatlarda, adayların olaylara nasıl tepki verdiğini görmek ve kişilikleri hakkında bilgi sahibi olabileceği sorular yöneltir. Haliyle iş görüşmelerinde adaylara yöneltilen ”En büyük pişmanlığınız nedir?” sorusu da İK uzmanlarının çok tercih ettiği sorular arasında yer alır.

Bu tarz sorularla kaşılaştığınızda ilk tepkiyle “Hiç hata yapmadım”, “İş hayatında herhangi bir pişmanlığım yok” gibi cümleler sarf etmeniz elbette olası. Ancak bu tarz söylemlerde bulunmak yerine İK uzmanına yaptığınız ve sonrasında pişman olduğunuz gerçek bir hikayeyi  ve bundan çıkardığınız dersleri anlatmanız çok daha büyük bir avantaj sağlıyor.

İşte İnsan Kaynakları uzmanlarının bu soruyu sorarken asıl merak ettikleri:

Profesyonel bir pişmanlığınızı seçin

En büyük pişmanlığınızdan ve yaptığınız hatalardan bahsederken dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunuyor. Bunlardan ilki İK uzmanına hangi örneği vereceğiniz ile ilgili… Kişisel hayatınız ile ilgili vereceğiniz örnek mülakatta uygun düşmeyeceği için kariyerinizle, işinizle veya eğitiminizle ilgili bir pişmanlığınızı anlatmanız çok daha doğru bir tercih olacaktır. Ancak bunu yaparken de yaptığınız hatanın boyutunu mutlaka gözden geçirin.

suclama342

Başkalarını suçlamayın

İnsan Kaynakları uzmanları bu sorunun yanıtında özellikle birkaç noktaya dikkat eder. Birincisi elbette hatayı görebilme yeteneği. İkincisi ise ekip olabilmek ve sorumluluğu alabilme içgüdüsüdür. Bu nedenle öncelikle yaptığınız hatanın ve pişman olduğunuz durumun arkasında durun ve sorumluluğu üstlenin. Ekipteki diğer insanları  suçlayarak sorumluluk almamak hakkınızda doğru bir izlenim yaratmayacaktır.

Durumdan nasıl bir ders aldığınızı anlatın

Pişmanlıklarınızdan nasıl bir ders çıkardığınız da önemli bir konu olarak mülakatlarda karşınıza çıkar. Bu nedenle bu soruyu bir fırsata çevirin ve pişmanlık duyduğunuz şeyden elde ettiğiniz kazanımları, tekrar aynı hatayı yapmayacağınızı ve bu durumun sizin için çok iyi bir ders niteliğinde olduğunu vurgulayın. Hiç hata yapmamış olduğunuzu söylemek yerine hatayı nasıl düzelttiğinizi ve bu deneyimden neler öğrendiğinizi anlatmalısınız.

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.