Birçok iş arayan, stresi mülakatla eş anlamlı görüyor. İş arayanlar, mülakatı atlatana kadar stresli oluyor. İş görüşmesi için ne giyeceklerinden, sorulara ne yanıt vereceklerine kadar tüm ayrıntılar onlar için bir stres unsuru. Ancak iş arayanları en yoğun şekilde etkileyen stres türü, mülakat sırasındaki stres. Çünkü bu tür stres mülakatın kötü geçmesine sebep olabiliyor. Peki, görüşme sırasında sakinliğinizi nasıl koruyabilirsiniz? Birkaç basit teknikle bu sorunla başa çıkmak aslında çok kolay.
Zamanlama
Zaman her şey demek. Kendinizi büyük görüşme öncesi gereksiz yere ek strese sokmamak için görüşme randevunuzdan 10 dakika önce orada olmaya özen gösterin. Böylece mülakat stresinize bir de geç kalma telaşını eklememiş olursunuz. Örneğin iş görüşmesine giderken planlamadığınız bir trafikle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden vaktinde hazırlanıp yola çıkmaya önem gösterin.
İş görüşmesine erken gitmek, her zaman için geç kalmaktan daha iyidir. Erken gittiğinizde, sakince oturup randevu saatinizi beklersiniz. Stersinizi yatıştırıp sakinleşmek için de biraz vaktiniz kalmış olur. Üstelik geç kalıp koşuşturduğunuzda, kalp atışlarınızın normale dönmesi bile birkaç dakikanızı alır. Görüşme öncesi 10 dakikanın sakinleşmek ve nefes almak için önemli bir fırsat olduğunu unutmayın ve bu fırsatı mutlaka kullanın.
Görüşme anınızı resmedin
Görüşme öncesinde, hayal gücünüzü kullanarak sakin ve olumlu bir mülakatta olduğunuzu düşünün. Gözünüzde görüşmeyi canlandırmak çok faydalı bir rahatlama tekniğidir. Bu yöntemi mülakattan önceki günler boyunca, hatta mülakata dakikalar kala bile kullanabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın, ardından görüşme yapan kişinin sorularını kendinize güvenerek, kolaylıkla yanıtladığınızı düşünün. Bunu yaptığınızda mutlaka rahatlayacaksınız.
Rahatlayın!
Rahat adaylar kendilerine daha fazla güvenli görünürler. Siz de onlar gibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:
Sakin bir şekilde derin nefes alın ve yavaşça verin.
Otururken rahat bir pozisyon almaya çalışın. Kollarınızı ve bacaklarınızı rahat olduğunuzu belli edecek şekilde konumlandırın.
Yavaşça ve nefes alarak konuşun.
Ellerini ve çenenizi kasmayın, kendinizi sıkmayın.
Gülümseyin- gülümsemek bulaşıcıdır.
Aklınızdan olumlu düşünceler geçirin.
Paniğe kapılmayın
Hiçbir görüşmede her şey planlanan şekliyle yürümez. Sakin olmayı başardığınız zaman heyecan ve korkunuzu kontrol altına alırsınız. Böylelikle kontrolü ele alabilirsiniz. Paniğe kapıldığınızı hissettiğiniz an durun ve odaklanın. Kendinize sakin olmanızı söyleyin, derin nefes alın ve yeniden odaklanın. Bu olay görüşme anında başınıza gelirse yeniden odaklanarak görüşmenizi kurtarın. 10 saniyelik rahatlama ve tekrar odaklanma, kontrolü kazanmanıza neden olur. Üstelik bunu görüşmeyi yapan kişi çoğu zaman fark etmez bile.
Yorum yapmak ister misin?