İş bulma sürecinde olayın özünü oluşturan en önemli nokta mülakat aşamasıdır. Yrd. Doç. Dr. Psikolog Ozanser Uğurlu, mülakatın sıkıntılı anlarında performansınızı zirveye taşımak için yapmanız gerekenleri bu videoda anlatıyor.
Kim olduğunuzu karşı tarafa tam olarak aktarmak mülakat sürecinin özünü oluşturuyor. Yrd. Doç. Dr. Psikolog Ozanser Uğurlu’ya göre size sorulan sorular çerçevesinde kendinizi karşı tarafa anlatmak için kim olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Kim olduğunuzu en iyi şekilde anlatmak için ise hazırlanmanız şart. Kendinizi tanımlarken sizi yakından tanıyan insanlara nasıl biri olduğunuzu sorarak onların verdiği cevaplardan yararlanabilirsiniz. Doç. Dr. Psikolog Uğurlu adaylara, kim olduklarına dair bir ön metin oluşturmaları, bu metin üzerinde çalışarak ezberlemelerini öneriyor.
İş görüşmesinde hâl ve hareketlerim nasıl olmalı?
Mülakat tecrübesi kazanmak için en iyi yöntemin antrenman yapmak olduğunu söyleyen uzman, kıyafetlerinizi giyip tüm hazırlıklarınızı yaparak mülakatta gelecek sorulara nasıl cevaplar verdiğinize dair bir kurgu ortamı yaratabileceğinizi belirtiyor. Hatta bu ortamdaki performansınızı kameraya çekip sonradan izleyerek performansınızı analiz etmiş olacağınızı kaydeden uzman, mülakat ortamını hayal etmenizin bile işe yarayacağının altını çiziyor: “İnsan beyni gerçek ile hayal arasındaki farkı bilmez. O yüzden bir davranışı önceden zihnimizde canlandırdığımızda beynimizde bazı sinirsel bağlantılar oluşur ve o davranışı gerçek ortamında eyleme döktüğümüzde beynimizde daha önce oluşan sinirsel bağlantılar sayesinde performasımızı en iyi şekilde ortaya koyma ihtimalimiz artar.”
İş görüşmelerinde çok heyecanlanıyorum, bununla nasıl baş edebilirim?
Mülakat aşamasında pek çok adayın en büyük sıkıntısının heyecanlarını kontrol edememek olduğunu söyleyen Ozanser Uğurlu, değerlendiriliyor olmanın yarattığı psikolojik baskının heyecanlanmaya yol açtığını ifade ediyor. “Eğer hiç uyarılmışlık yaşamıyorsanız ya da uyarılmışlık kontrol edilemeyecek derecede yüksek ise performansınız düşecektir. Bu durumla başa çıkmak için ilk yapmamız gereken rahatlama egzersizleridir” diyor. Uğurlu bedeninizi rahatlatmak için ellerinizi ve ayaklarınızı beş saniye kasıp bırakmak, nefes alıp verişinizi düzenlemek için ise burnunuzdan yavaşça nefes alıp ağzınızdan vermenizi öneriyor. Bu egzersizlerin zihni de sakinleştirdiğini aktaran uzman, “Beden ve zihin birbirine bağlıdır ve heyecanımızı kontrol etmek için bedenimizi kullanarak zihnimize müdahale etmek bizim elimizdedir” diye konuşuyor.
Kendinize güveninizi güçlendirin
Mülakatlarda kendinize güvenli bir duruş sergilemek karşınızdaki insanları etkilemek için önemli bir ayrıntıdır. Mülakata girmeden önce kapalı bir ortamda “güç duruşu” adı verilen bedensel pozisyonlarla özgüveninizi güçlendirebilirsiniz. Ayrıca mülakat sırasında beklerken de çaresizliğin belirtilerini dışa vuran oturuş şekilleri kendimize güvenimizde düşüşler yaratır. Mülakat esnasında abartıya kaçmadan omuzlarınızı yukarıda ve başınızı dik tutarak kendinden emin bir bedensel duruş sergilemenin önemine değinen psikolog, bize sorulan soruları soru soran kişiye bakarak ve hafif öne doğru eğilerek cevaplamanın hem özgüveni korumak hem de dışarı yansıtmak için etkili olduğunu kaydediyor.
Yorum yapmak ister misin?