Bir iş görüşmesine hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta bulunuyor. Özellikle işinle ilgili konularda göstereceğin tavır, işe alınıp alınmama konusunda belirleyici oluyor. Peki, görüşmenin seyrini olumlu yönde etkilemek ve mülakatı lehine döndürmek için neler yapmalısın?
İşverenler, bir iş görüşmesi esnasında genel olarak adayın ekibe katacağı değeri görmek ister. Bu nedenle aday olarak işinle ilgili gerçek bir profesyonel olduğunu ortaya koyman gerekiyor.
Neler yapmalı?
Değerini bil ve bunu göster
Yeni bir işvereni iş için en iyi aday olduğuna ikna edeceksen, buna önce kendin inanmalısın. Kendine değer verdiğinde, deneyimlerini farklı bir özgüvenle anlatmaya başlarsın. Yaptığın her şeyi özgeçmişine ayrıntılı yazarak ilk adımı atabilirsin. Bir kariyer değişikliği söz konusu olduğunda, geçmiş deneyimlerinden yeni role uygun olanları ön plana çıkarman ise daha akılcı olacaktır.
Mülakatı olumlu geçirmek için elin boş gitme
Teknoloji dışı bir alandan programlama gerektiren bir işe mi geçiyorsun? Aldığın online kurslara ait sertifikaların kolayca görülebilmesi için CV’ne link ekleyebilirsin. Bir tasarımcıysan, görüşme öncesinde portfolyonu bir linkle paylaşabilirsin ya da yanında bir tablet getirerek işverene iletebilirsin.
Kanıt sun
İşe uygun olduğunu göstermenin bir diğer yolu da kanıtlarla bunu desteklemektir. Deneyimlerini örneklerle pekiştirerek daha etkili bir tavır ortaya koyabilirsin.
Öğretmenlik yapmak için başvuruyorsun, ancak resmi olarak öğretmenlik deneyimin yok mu? Rolde ne yapmayı planladığına dayalı olarak bir müfredat ve ders planları oluşturabilirsin. Çok az deneyimin olmasına rağmen bir grafik tasarım işine mi bakıyorsun? Başvurduğun şirket için bazı örnek ürünleri bir araya getirebilirsin. Topluluk önünde konuşma ve sosyal yardım gerektiren bir pozisyonla ilgili mi görüşüyorsun? Bu kez de kısa ama güçlü bir mesaj ilettiğin bir videoyu paylaşabilirsin. Özetle; geçmişteki başarılarına dayanarak bir işverene değerini nasıl gösterebileceğini yaratıcı bir şekilde düşünmelisin.
Eksiklerini kabul et
Her şeyi bilmediğini kabul etmende bir sakınca yok. Aksine bu her zaman karşı taraf için daha güven vericidir; ancak sınırı da bilmek gerek. Zor bir soru sorulduğunda sadece “Bilmiyorum” veya “Bunu hiç yapmadım” dememelisin. Bilmediğini ifade ederken, deneyimli olduğun farklı bir şeye odağı kaydırman daha yumuşak bir cevap vermeni de sağlar.
Belki mühendis olarak çalışıyorsun, ama yöneticilik rolüne geçmek istiyorsun… Ancak bütçe tecrüben yok. Şöyle bir cevap verebilirsin: “Şu anki rolüm, ayrıntılara büyük özen gösterilmesini ve bir bütçeyi yönetmek için ihtiyaç duyacağım aynı matematiksel yeterliliği gerektiriyor. Bu nedenle mevcut becerilerime dayanarak hızlı bir şekilde eksiklerimi kapatabileceğime inanıyorum.”
Olası sorulara hazırlan
Son olarak, iş değişikliğinin nedenini nasıl açıklayacağını çok önceden hazırlamış olmalısın. Bu konuyla ilgili soru mutlaka gelecektir ve ikna edici bir cevap vermen önemlidir.
İnsanlar bu kararı çeşitli nedenlerle alırlar. Belki işten çıkarıldın ya da çalıştığın alanın hayatının geri kalanında kalmak isteyeceğin bir alan olmadığını anladın. Olumsuz tavırlar sergileyen bir yönetici, geleceği görememe vb. nedenler seni bu kararı almaya yönlendirmiş olabilir; ancak kararın olumsuz bir nedene dayanıyorsa bunu tüm açıklığıyla anlatmak zorunda değilsin. Olumlu bir bakış açısıyla genel ifadeler kullanabilirsin.
Çok yönlü bir çalışan olduğunu düşünüyorsan, bunu mutlaka anlatmalısın. Becerilerin ve deneyimin birden fazla işe uyarlanabilir. Değerini ne kadar net bir şekilde ifade edebilirsen şansını da o kadar arttırırsın.
Kaynak: Link