Aynı işe başvuran adaylar arasında benzer pek çok özellik bulmak mümkün. Hâl böyle olunca adaylar arasındaki fark, mülakat esnasında sergiledikleri tutum ve davranışlarla da kendini belli eder. Beden dili kullanımının oldukça önemli olduğu iş görüşmelerinde, en sık yapılan beden dili hatalarını senin için bir araya getirdik.
İşte, bir iş görüşmesinde yapılabilecek 6 beden dili hatası:
Göz teması
Hepimiz biliyoruz ki göz teması iletişim için mükemmel bir yol; fakat denge kurulamadığı durumlarda bu iletişim şekli de sorun yaratabiliyor. Çok fazla kullanılması kişiyi agresif ve uygunsuz gösterirken, normalden az kullanılması da kişinin dürüst olmadığını ve bir şeyler sakladığını düşündürebiliyor.
Peki, kaçamak bir bakış ile meydan okuyucu bir bakış arasındaki dengeyi nasıl bulabiliriz? İyi bir göz teması, göz temasının sürekliliğini sağlayarak olur, fakat bu 40 dakika boyunca birine gözlerini dikmen gerektiği anlamına gelmez. Eğer 40 dakikalık bir görüşmeden çıkıp, görüştüğün kişinin göz rengini bilemiyorsan bu da iyi bir şey değil.
Göz devirme
Göz temasının doğurabileceği iyi veya kötü etkiler, onu nasıl yönettiğine bağlıdır. Örneğin; gözlerini devirmen, her zaman kötü bir sonuç getirecektir. İnsanlar genellikle katılmadığı konularda ve birisi saçma bir şeyler söylediğinde bu hareketi yaparlar. En büyük problem de, bunu yaptıklarını farkında bile olmamalarıdır. Bu yüzden yaptığın her hareketi farkında olman, görüşmeyi yapan kişi açısından da çok önemlidir.
Duruş
Görüşme sırasında, dik oturmaya çalışman çok normal. Fakat bunu yaparken karşındakine rahatsız olduğun ve kendini kastığın izlenimini vermeden yapmalısın. Görüşmeyi yapan kişiyle aranda geçen konuşmaya karşı ilgini her zaman ortaya koymalısın.
Tokalaşma
Göz temasında olduğu gibi tokalaşma da nasıl yaptığına bağlı olarak, hakkında iyi veya kötü izlenimler oluşturabilir. Karşı tarafı incitmeden yapılan sıkı bir tokalaşma, her zaman esnek bir tokalaşmaya göre daha pozitif bir etki bırakır.
Masaya vurma
Bilerek yapmıyor olsan bile, görüşme sırasında parmaklarını masaya vurarak ses çıkarman, görüşmeyi yapan kişinin senin tedirgin olduğunu düşünmesine yol açabilir.
Ses
Birçok insan kaynakları bölümü, telefon görüşmeleri yapıyor. Görüşmeyi yapan kişi seni göremediği için kendini rahatlamış hissedebilirsin; fakat o kadar aceleci olmamanda fayda var. Bir şeyleri söyleyiş tarzın, “konuşma dışı iletişim” olarak bilinir. Görüşmeyi yapan kişiye hakkında birçok şey anlatabilir. Örneğin; sesinin tonu ve yüksekliği çok düz ise karşındaki kişi, neler söylediğine bakmadan, işe karşı çok istekli olmadığını düşünebilir.
Peki, vücut dilini nasıl geliştirebilirsin?
Çoğumuz sözsüz iletişimden habersiz olsak da bunu öğrenmenin, geliştirmenin ve yanlışları düzeltmenin birçok yolu var.
Kendini videoya al
İş görüşmesi için pratik yaparken kendini videoya alman, yaptığın beden dili hatalarını sana açıkça gösterecektir. Bu, pratik yapmanın en iyi yoludur; çünkü neyi doğru neyi yanlış yaptığını böylece net olarak görebilirsin.
Bir arkadaşınla çalış
Arkadaşınla yapacağın bir görüşme egzersizi, dışarıya nasıl bir izlenim bıraktığını öğrenmen açısından yararlı olabilir.
Daha önce görüştüğün kişilerle iletişime geç
Eğer kendini yeterince cesur hissediyorsan, daha önce iş görüşmesi yaptığın, fakat sana iş teklifinde bulunmayan birini arayabilirsin. Böylece görüşme sırasındaki beden dili davranışların hakkında fikir edinebilir, hangi hatalarının işe alınmana engel olduğunu öğrenebilirsin.
Yorum yapmak ister misin?