“Ya şirketin pozisyon için ayırdığı bütçeden daha azına evet dersem?” Söz konusu mülakatlar olduğunda bu soru hepimizin aklından geçiyor değil mi? Kariyer Rehberi’nde bugün, maaş görüşmesinde elini güçlendirmeni sağlayacak önerilerimizi senin için sıraladık!
Konu maaş görüşmesi olduğunda birçok aday kendini doğru ifade etmekte sıkıntı yaşıyor. Bir işten başka bir işe geçiyor ol ya da bir işsizlik döneminin sonunda yeni bir işe başlıyor ol, mümkün olan en iyi maaş teklifini alabilmen için atman gereken belli başlı adımlar var. İşte “Maaş beklentiniz nedir?” sorusunun üstesinden en iyi şekilde gelebilmen için aklında tutman gereken 6 altın kural:
1- Mülakatlarda erken rakam telaffuz etmekten kaçın
İş başvuruları ya da ön mülakatlar sırasında maaş konusunda gelen soruları cevaplamaktan kaçınmak uygun olabilir, çünkü cevap vermekten kaçınmak ya da “görüşülebilir” diyerek ileri ki safhalara konuyu ertelemek sana düşünmek için de zaman kazandıracaktır.
Mülakatlarda bu soruyla erken karşılaşman durumunda, şirketin sana emeklerin karşılığında ne ödeyeceğini konuşmadan önce, senin şirkete neler kazandıracağın konusunda konuşman, sana artı puan kazandıracaktır. Böylece görüştüğün kişileri gerçekten etkileyebilir ve maaş konusunu daha sonra görüşmek üzere akıllıca ertelemiş olabilirsin.
2- Deneyimini göz önünde bulundur
Geçmiş deneyimlerin, maaş stratejini akıllıca belirlemen için çok önemlidir. Eğer işsizsen ve bir işe girmeye çalışıyorsan, bir önceki işindeki maaşı ya da bu maaşın biraz üstündeki bir miktarı hedeflemen uygun olacaktır. Zaten bir işin varsa da mevcut maaşının üzerinde, seni mutlu edecek bir ücret aralığı sunabilirsin. Eğer yeni işinin sana, parasal olmayan ekstra artıları ve getirileri olmayacaksa neden var olan işini bırakıp, yakın maaştaki başka bir işe ve yeni belirsizliklere yelken açasın!
3- Sosyal ve yan hakları öğren
Hangi şirkete hangi pozisyona girmeye çalışırsan çalış, bir önceki işinde ne kadar kazandığın sorusuyla karşı karşıya kalabilirsin. Bu yüzden cevabını hazır tut! Birçok insan kaynakları uzmanına göre bu konuda en sık yapılan hata; bir önceki işteki kazancı belirtirken sadece brüt maaşı söylemek. Maaşının yanı sıra yıl sonunda aldığın prim, sigorta, seyahat ve izin günleri sayısı gibi ekstra avantajları da kazanç olarak gösterdiğinde beklentine daha uygun maaşa anlaşabilirsin. Bu yüzden böyle bir soruyla karşılaştığında, maaş beklentini ifade etmeden önce sana sunulacak diğer sosyal ve yan hakların neler olacağını da mutlaka öğren.
4- Mülakatlarda net bir rakam yerine makul bir maaş aralığı ver
Eğer ısrarla aklından nasıl bir rakam geçtiği soruluyorsa, cevap olarak net bir rakam yerine makul bir maaş aralığı vermen elini güçlendirecektir. Makul maaş aralığını doğru belirlemek de tamamen pazar araştırmanı sağlıklı yapmana bağlıdır. Başvurduğun pozisyona benzer işlerde çalışanların ne kadar maaş kazandığını internetten araştırabilirsin. Bu araştırma, pozisyonunun maaş ortalamalarına hakim olmanı ve daha bilinçli karar vermeni sağlayacaktır.
5- Düşük teklifle başa çıkmayı bil
Düşük bir teklifle karşı karşıya kaldığında endişe etmemelisin. Bu noktada görüştüğün pozisyon için maaş aralığının ne olduğunu bilmen işin kilit noktası. Maaş görüşmesi yaparken, bu konuyu aklının bir köşesinde tutmanı öneririz.
Bir önemli nokta da, düşük bir teklifle karşılaştığın anda aceleci davranıp tüm kapıları kapatmaman. Eğer sen kendini o iş için gerçekten kalifiye hissediyorsan, işi aldıktan sonra katma değerini gösterdikçe hakkın olan miktara da zamanla ulaşabileceğini unutma.
Çalışırken maaşı arttırmanın yöntemlerini merak ediyorsan, Maaşını yükseltmenin 6 yolu başlıklı yazımızı okuyabilirsin.
6- Düşünmek için bir nefes al
Maaş teklifini aldığında hemen kabul etmek için üstünde baskı hissetmek yerine biraz izin isteyip, düşünüp karar vermek daha akıllıca olacaktır. Fakat, bu düşünme dönemi öncesinde teklifi kesinlikle yazılı olarak hem maaşı hem de yan hak detaylarını içerecek şekilde istemeyi unutma. Şirketin zaman planını da kontrol ederek, bir gün ile bir hafta arasında süre iste. Asla anında karar verme; çünkü aldığın karar uzun bir dönem senin için oldukça önemli olacak.
Yorum yapmak ister misin?