Mülakatlarda test edildiğin 3 önemli nokta

Kimi mülakatlar kısa sürerken kimileri de saatlerce sürebiliyor. İster uzun isterse de kısa sürsün, bir işe alım uzmanı mülakat boyunca belli şeyler üzerine odaklanıyor. Kariyer Rehberi’nde bugün, iş görüşmesi sırasında fark etmeden test edildiğin 3 önemli noktayı senin için paylaştık.

Belirli bir pozisyon için başvuruda bulundun ve görüşmeye çağrıldın. Başvurduğun ilanın iş tanımında sıralanan yetkinliklere sahip olduğun düşüncesiyle kendine güveninin olması çok doğal. Ancak bilmen gereken bir şey daha var. Birçok İK uzmanı teknik becerilere hakim olmanın dışında adayları farklı özellikleriyle de değerlendiriyor. Bu noktada sorduğu her soruyla birbirini doğrudan ya da dolaylı etkileyen pek çok konuyu aydınlatmaya çalışıyor.

Bir İK uzmanının görüşme sırasında adayda dikkat ettiği 3 özellik

Meraklı mı?

Sahip olduğun yetkinlikler işe alınma şansını arttırsa da tek başına yeterli değil. Günümüz iş dünyası ve iş yapış şekilleri sürekli yenilendiğinden; sahip olduklarıyla yetinmeyen, merak duygusuyla yeni şeyler öğrenmeye istekli biri olman oldukça önemli.

Bu yönünü göstermek istiyorsan, görüşme sırasında sorular sorabilir, aynı zamanda işine değer katmak için neler yaptığından bahsedebilirsin? Meraklı ve sürekli öğrenmeye açık bir yapıda olduğunu İK uzmanına hissettirdiğinde, çalıştığın firmaya katacağın değer konusunda da fikir vermiş olacaksın.

Sahip olduğu bilgiyi işinde uygulayabiliyor mu?

İK uzmanının zihninde oluşan böyle bir soruyla ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırmak için başarılarından ya da kriz anlarında aldığın kararlardan bahsedebilirsin. Senin görüşme anında bilgi verdiğin bu konular, ezberci değil gerçekten uygulanabilir bilgiye sahip olduğunu gösterecektir ve elini güçlendirecektir.

Geliştirmesi gereken alanları farkında mı?

Başarılı bir çalışan izlenimi vermenin bir yolu da ne bildiğini ve ne öğrenmen gerektiğini farkında olmandır. Sonuçta, her zaman bir konuyla ilgili eksik kalan noktalar olabilir ve varsa eksikliklerin giderilmesi gerekir. Bu konuyla ilgili farkındalığını ortaya koyan cümlelerin yanında, İK uzmanına şu soruları sorabilirsin;

Gelişim fırsatlarınız neler?

Şirket içi eğitimler var mı?

Çalışanlarınızın kendini geliştirmesi için ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.