Video: Mülakattan sonra bekleme aşamasında neler yapmalıyız?

“Mülakata girdim çıktım, şimdi oturup beklemeliyim” son derece yanlış bir düşünce! Çünkü mülakat sonrasında yapmamız gereken pek çok şey var. Doç. Dr. Psikolog Ozanser Uğurlu, mülakat sonrası süreci nasıl yönetebileceğinizi bu videoda anlatıyor.

İş görüşmesinde stres yaşayanların çıktıktan sonra kafa dağıtacak bir şeyler yapmasını öneren Ozanser Uğurlu, “İyiyim” diyenleri ise performans analizine yönlendiriyor. Bu noktada zaman kaybetmeden elinize bir kalem kağıt alıp mülakatta neler yaşadığınızı not almanız, süreci bir zaman çizelgesi üzerine yerleştirmeniz tablonun bütününü görmek için imkan sağlar. Uğurlu adayların; mülakata gitmek için kaçta yola çıktım, mülakatın yapıldığı yere ne zaman vardım, kaç dakika bekledim, mülakata girerken duygu durumum nasıldı, mülakat yapılan yere girdiğimde nasıl davrandım, bana hangi soruları sordular, yanıt verirken nasıl davrandım, daha iyi yanıtlar verebilir miydim? gibi sorularla performans değerlendirmesi yapmaları gerektiğini söylüyor.

Objektif olmaya çalışın

Mülakat esnasında bizim yaşadığımız şey ile mülakatta bizi değerlendiren kişilerin gördükleri şey çok farklı olabilir. O nedenle kafamızın içerisinde kurguladığımız “Çok iyi geçti, muhteşemdi” ya da “Rezaletti, asla beni işe almazlar” gibi cümlelerin gerçekçi olmadığını söyleyen uzman, sübjektif yorumlarınızdan ötürü moralinizi bozmak ya da işe alınacağınızı garanti olarak görmenin yanlış davranışlara yönlendirebileceğini belirtiyor. Ozanser Uğurlu, “Yaşadığınız tecrübeyi hayatınızın içerisine olduğu gibi katmak, gereksiz ve boş anlamlar yüklemek yerine hayatınıza kaldığınız yerden devam etmeniz önemlidir” diyor.

Genel olarak iş görüşmelerinin ardından cevap beklerken neler düşünmeliyim?

Mülakattan sonra olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılmasını beklemek pek çok kişinin uykularını kaçıran bir süreçtir. “Acaba ne diyecekler, beni ikinci aşamaya çağıracaklar mı gibi soruları düşünürken beklemek zordur” diyen psikolog, mülakat hakkında kafanızda oluşan yargılardan kurtulup kendinizi hızlıca toparlamalı ve diğer mülakatlara odaklanmanız gerektiğini söylüyor. Ozanser Uğurlu “Yaşadığınız tecrübenin hayatınızda bıraktığı izleri gelecekte gireceğiniz mülakatlar için olumlu enerjiye dönüştürmelisiniz. Diğer mülakatlara odaklanırken önceki tecrübelerinize ait kötü ya da iyi yargıların bir sonraki mülakatınızı etkisi altına almamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü her mülakata kendi şartları altında yaklaşmak ve elde edilen tecrübeyi o şekilde görmek gerekir” diyor.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin Gazetecilik Bölümü'nde yazılı basın muhabirliği, TV muhabirliği ve foto muhabirliği alanlarında eğitim aldı. Son sınıfta Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi-Pazar eklerinde bir yıl boyunca staj yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü'nden mezun oldu. Yedi yıldır birçok dergi için içerikler hazırlayarak fotoğraflar çekti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.