Araştırmalara göre Ocak ayı iş aramak için ideal bir zaman. Pek çok firmada Ocak ayında yeni pozisyonlar çıkıyor, haliyle yayınlanan ilan sayısı da artıyor. CV ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, iş arayanların ne zaman ilanlara başvuru yapması gerektiğini ve bu süreçte nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyor.
Araştırmalar Ocak ayının iş aramak için en iyi zaman olduğunu gösteriyor. Bunun nedenleri arasında ise şirketlerin yenilenen bütçeleri, boşalan pozisyonlar ve alınan kararlar yer alıyor. Zamlardan ve hedeflerden memnun olmayanların işten ayrılmasıyla, yeni pozisyonlar ortaya çıkıyor ve yeni iş ilanlarının sayısı artıyor. Bu da demek oluyor ki iş arayanların bu ayı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor!
Peki, bu süreci doğru değerlendirmek için ne yapmalısın?
Hangi konuda iyisin, güçlü yanların neler, geliştirmen gereken yönlerin için neler yaptın ve ne yapacaksın? İş arama sürecinde karşına çıkacak fırsatlar ve tehditler neler, bu fırsatları nasıl değerlendirebilir ve tehditleri nasıl aşabilirsin? Kısacası, iş değişikliği sürecin için bireysel SWOT analinizi yapmalı ve hedefini belirlemelisin. Sonrasında ise hedefin iş ve yaşam değerlerinle örtüşüyor mu kontrol etmen gerekiyor. Keşke her şey yol problemlerindeki gibi, A şehrinden B şehrine saatte 100 km hızla gitmek gibi kolay olsa değil mi?
Özgeçmişin güncel mi?
CV’nin son çalıştığın pozisyona ve hedefine göre güncel olması ve tabii tüm platformlarda da aynı şekilde yer alması çok önemli. Bu nedenle özgeçmişini iyice gözden geçir ve bireysel markanı yönetmek için kendini iyi konumlandır. Elbette önyazının kemik metnini ilanlara göre de revize etmeyi atlama. (Gireceğin mülakatların özgeçmişin üzerinden işe göre şekilleneceğini hesaba katarsak oldukça önem kazanıyor.
İş ararken mutlaka yapılacaklar:
- İş arama/ilan kanallarını sıkı sıkı takip et.
- İş ve sosyal çevreni iş arayışınla ilgili haberdar et.
- Çalışmak istediğin işle ilgili bağlantılarınla olan iletişimini kuvvetlendir, sadece ağ kurma, bağ kurmaya çalış.
- Seçme-yerleştirme danışmanlık firmalarıyla da iletişime geç.
- Niteliklerine uyan ilanlara başvur.
- İlanları iyi oku. İş başvurusunda bulunurken ilan ile özgeçmişinin paralel olmasına dikkat et.
- Etik değerler dahilinde kelimelerin gücünü kullan.
- Tüm sosyal platformlarda bireysel markanı iyi konumlandır ve sosyal medyada doğru bilgilerle yer al.
Şu durumda en kritik noktaların başvuru zamanı ve sırası olduğunu görüyoruz. İşin İK tarafına bakacak olursak ilanlar haftanın ilk yarısı daha çok yayınlanıyor. Burada önemli detay, ilana kaç kişinin başvurduğu ve senin ilk başvuranlar arasında olup olmadığın. İlana bininci kişi olarak başvurduysan diğer adaylar içinden fark edilmen zor olabilir. Eğer ilanları günlük takip eder ve ilan açıldığında ilk başvuranlar arasında yer alırsan işe uygunluğuna göre fark edilme ve mülakata çağrılma şansın artar.
Diyelim ki, ilan 2 hafta önce yayınlandı ve yine de başvuruda bulundun. İK uzmanı ilanın yayınlanmasından sonra hızlıca doğru adayı bulmak adına CV’leri incelemeye ve mülakatları planlamaya başlar. İlk başvuranların CV’leri daha detaylı incelenir, eğer aranılan aday bulunamazsa diğer CV’ler detaylı bir şekilde mercek altına alınır.
İş başvurularını yaparken dikkat edilmesi gerekenler
- Kişisel gözlemim, yeni ilanların çoğunlukla hafta sonu yayınlanmadığı ve ilanlara yapılan başvuruların hafta sonları azaldığı yönünde. Bu nedenle ilanları hafta içi mutlaka düzenli olarak takip etmelisin.
- Tavsiyem, iş arama kanallarının uygulamalarını telefonlarına indirmen ve alarm kurman yönünde. Bir işte çalışsan da, çalışmana engel olmayacak saatlerde ilanları günlük olarak takip etmende fayda var.
- İş başvurusunu hafta sonuna bırakma. Sosyal medya, danışman firmaların ilan sayfaları, profesyonel sosyal ağlar, ilan siteleri… Hepsini takip etmeyi iş arama sürecinde kendine görev edin.
Unutma, “İş aramak bir iştir”. Mülakatlara hazırlanmayı unutma. Mülakatlarda kendini nasıl ifade ettiğin kadar nasıl temsil ettiğin de önemli. Mülakata her yönden hazırlıklı gitmelisin. İş arama sürecinde bol şans dilerim! Umut et, başvuruların için alternatifleri iyi değerlendir ve asla pes etme!
Yorum yapmak ister misin?