Bir işte uzun yıllar çalışmak için birçok sebebiniz olabilir. İş arkadaşlarınıza olan bağlılığınız, istikrarlı kariyer hedefiniz ya da terfi almayı beklerken geçirilen süre… Peki, işinizi değiştirmeye karar verdiğinizde kariyer gelişiminizin durmadığını İK uzmanlarına nasıl göstereceksiniz?
Araştırmalara göre çoğu insan sevmediği bir işte çalışmanın işsiz kalmaktan daha iyi olduğunu düşünüyor ve memnun olmasa da aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyor. Fakat bu durum kariyerinin durduğu anlamına da gelmiyor. Aynı işyerinde geçirilen süre boyunca üstlenilen pek çok yeni görev ve sorumluluk kariyer gelişiminin önemli bir parçası…
Böyle bir süreçten sonra; yeni bir iş aramaya karar verirseniz önce mülakatlarda karşınıza çıkacak sorulara hazırlanmalısınız. Çünkü aynı iş yeri ve aynı pozisyonda geçirilen zamanla ilgili İK Uzmanının size yöneltmesi kaçınılmaz pek çok sorusu olacaktır. Doğru cevaplara ulaşmak için ise iyi bir sunuma ihtiyacınız var.
Önemli olan unvan değil görev
Uzun yıllardır aynı şirkette çalışıyorsanız belli ki risk almayı pek tercih etmiyorsunuz. Öğrenme becerileriniz, zorluklara karşı gelebilme yeteneğiniz ve kariyer planınız sorulduğunda asla risk almaktan kaçtığınızı belli etmeyin. Bunun yerine konuşmanızda iş yerinde sürekliliğin yararlarına odaklanabilir ve uzun vadeli projelerin size kazandırdıklarına değinebilirsiniz. İK Uzmanına unvanınız değişmediği halde görevinizde değişiklikler yapıldığını da söylemenizde hiçbir sakınca yok. Kriz dönemlerinde şirketler personel sayısını azaltarak çıkarılan kişilerin işlerini başkalarına yükleyebilir. Bu durumu lehinize çevirerek kriz dönemlerinde aldığınız ek sorumluluklardan bahsedebilirsiniz.
Kontrol sizde
“Neden daha önce iş değiştirmeyi düşünmedin?” sorusuna ise ikna edici, iyimser ve geçerli bir yanıt hazırlamanız gerekiyor. Yürüttüğünüz uzun soluklu bir projenin tamamlandığına şahit olma isteğiniz, takıma olan sadakatiniz ya da kariyer değişikliği yapmak için en mükemmel anı bekliyor oluşunuzu anlatabilirsiniz. Böylece İK profesyoneline kariyerinizin tamamen sizin kontrolünüzde olduğunu hissettirebilirsiniz.
İş değiştirmek değil terfi etmek mi istiyorsunuz?
Tüm bu cevaplara rağmen, yeni bir iş arayışına girmek size korkutucu geliyorsa beklediğiniz terfiyi elde etmek için yeni yollar keşfetmeniz gerekiyor. Burada önemli olan bir planınızın olması… Kendinize güvenli ve şirkete uyumlu olmanız kariyer basamaklarını tırmanmanız için altın değerinde olan ilk adımlardan biri. Terfi etmenizi sağlayacak ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Önce müdürünüze hedeflerinizden bahsedin ve bu hedefe ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini danışın. Ayrıca İnsan Kaynakları departmanınızdan biriyle de bu konuda konuşmanız sizin için faydalı olacaktır. Daha sonra hedeflerinizi bir kağıda yazın ve bunları gerçekleştirdikçe yanlarına bir tik atın.
- Kendi içinizdeki Halkla İlişkiler Uzmanını ortaya çıkartarak çok da belli etmeden işvereninizin dikkatini çekmeyi deneyin. Toplantılarda daha iyi bir katılımcı olup sizden üst birinden akıl hocanız olmasını rica edebilirsiniz.
- İş yerinin verdiği görevlere gönüllü olarak katılmak iyi bir takım oyuncusu olduğunuzu ve işinize önem verdiğinizi gösterir. İşverenler, şirketlerine katkı sağladığınızı görmek isterler, bu da genellikle şirketin iyiliğini kendi kişisel motivasyonunuzun önüne koyduğunuzu belirterek olabilir.
- Müdürünüzün işinizle ilgili güzel geri dönüşlerini bir dosyada saklayın. Böylece bunlardan senelik değerlendirmenizde bahsetmeyi unutmazsınız.
Yorum yapmak ister misin?