İş ortamının sağlığı olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğine yönelik pek çok araştırma mevcut. Iowa Üniversitesi’nin son yaptığı araştırma uykusuzluk ve ofis stresi arasındaki bağlantıları gösteriyor.
Bazılarımız iş yerindeki arkadaşlıkları, ofisi ve yöneticileri konusunda oldukça şanslı. İşlerine her gün büyük bir zevkle giden ve işini severek yapan pek çok kişi var. Bazılarımız ise maalesef bu kadar şanslı değil. Ancak durum ne olursa olsun iş yerinde mümkün olduğunca iş arkadaşlarıyla iyi geçinmeye çalışmak çok önemli. Çünkü bu durum uzmanlara göre en çok huzursuz olan kişinin sağlığını etkiliyor. Uygulamalı Psikoloji Dergisi ‘nde yayınlanan yeni bir makaleye göre, iş yerinde iş arkadaşlarına iyi davranmak şaşırtıcı bir sonuca daha etki ediyor: Uykuya!
Iowa Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı üç ayrı çalışmada, ABD ve Çin’de 600 işçiye iş yeri davranışları ve uykuları konusunda sorular soruldu. Çalışmaların ikisinde çalışanlar 10 gün boyunca iş yerindeki öfke, dedikodu, başkalarını suçlama gibi davranışları rapor ettiler. Bununla birlikte işten çıktıktan sonraki hisleri ve gece uykuları hakkında da bilgi verdiler. Sonuçlara göre, iş yerindeki zarar verici davranışların uykusuzluğa neden olduğunu gösterdi.
Üçüncü çalışmada ise çalışanlardan iş yerinde çalışma arkadaşlarıyla yaşadıkları olumsuz tavırları hatırlamaları istendi. Bu döneme geri dönenler rutin şeyler hatırlayanlara göre geceleri çok daha zor uyuyorlardı.
Tüm bu üç araştırmanın sonucu da iş arkadaşlarıyla iyi geçinmenin daha rahat uyumaya neden olduğunu gösteriyor. Araştırmanın lideri Zhenyu Yuan’a konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “İnsanlar iş yerinde başkalarına kötü davranmaya başladıktan sonra, bu tür davranışların onların pozitif imajlarını tehdit ettiğini düşünüyor ve sonrasında bununla ilgili strese giriyor. İş yerinde streslerini devam ettirdikçe çalışanlar geceleri düşünmeye devam edebilir ve uykusuz kalabilir.” Yuan ayrıca yeterince uyumayan çalışanların üretkenliklerinin azaldığını, yaralanma risklerinin arttığını belirterek yöneticilerin bu konuda önlem alması gerektiğini ekliyor.
Yorum yapmak ister misin?